Előfizetés

Nagypálya - Kolumbiai drog-pénzt "mostak" Budapesten

Publikálás dátuma
2017.12.01. 11:57
Cartagenában ( Kolumbia ) elkobzott kokain - AFP fotó
Kábítószer-kereskedelemből származó pénz tisztára mosása és illegális cigaretta-kereskedelem miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy nemzetközi bűnszervezet 36 tagja ellen.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kolumbiai drog nyugat-európai értékesítéséből származó pénz tisztára mosásával foglalkozó bűnszervezetet Magyarországon - egy vietnami állampolgár megbízásából - egy itt élő egyiptomi férfi és magyar társa irányította.

A szervezet tevékenységének lényege, hogy a Kolumbiából származó, Nyugat-Európában értékesített kábítószer eladásából befolyó pénz eredetét leplezzék. A pénzt autókkal szállították Magyarországra, nagyobb címletekre váltották, majd Szlovákiába vitték, ahol különböző bankszámlákra fizették be, onnan pedig távol-keleti országokba utalták tovább. Ezzel a módszerrel 18 milliárd forintnyi összeget mostak tisztára.

A bűnszervezet tagjai emellett külföldi, adózatlan cigaretta forgalomba hozatalával is foglalkoztak. Az Ukrajnából és Szerbiából származó, adójegy nélküli cigarettát Magyarországon vásárolták meg, majd egy részét itt, a másik részét az Európai Unió más országaiban adták el. Az illegális cigarettát rejtekhelyes kisteherautókkal, családi utazásokat színlelve szállították vagy dupla falú kamionokba rejtették. A cigaretta értéke 780 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó pénzmosás, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság és más bűncselekmények miatt 36 ember ellen nyújtott be vádiratot. A két irányító mellett négy ember végzett szervezési feladatokat, a többi vádlott pedig végrehajtói szerepet töltött be a bűnszervezetben.

Robbanás a székesfehérvári polgármesteri hivatalban - Fotók

Publikálás dátuma
2017.12.01. 10:37
MTI Fotó: Mónus Márton
Kisebb erejű robbanás történt és füst keletkezett Székesfehérváron, a polgármesteri hivatal épületének pincéjében- adja hírül a katasztrófavédelem.

A helyi hivatásos tűzoltók átvizsgálják az érintett épületrészeket és átszellőztetik a füsttel telítődött helyiségeket. A robbanás okát jelenleg még keresik. Az eset során senki nem sérült meg. A bent tartózkodókat a tűzoltók kiérkezése előtt kikísérték az épületből.

később:

Földalatti vezetékben keletkezett elektromos robbanás a székesfehérvári polgármesteri hivatalnál péntek délelőtt - ezt az MTI-vel közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az elsődleges adatok szerint a székesfehérvári polgármesteri hivatal két épületét elválasztó utcában futó föld alatti vezetékben keletkezett elektromos robbanás és kisebb tűz péntek délelőtt, a légnyomás és a füst a csővezetéken keresztül jutott el a városháza pincéjébe.

A kiérkező tűzoltók a hivatal mindkét épületének alagsorát átvizsgálták és átszellőztették a füsttel telítődött helyiségeket. A robbanás okait tűzvizsgálati eljárásban keresik. A robbanásban senki sem sérült meg, a hivatalban tartózkodó 280 ember még a tűzoltók kiérkezése előtt elhagyta az épületet.  A távirati iroda  helyszíni információi szerint a robbanás idején zajlott a városházán a helyi önkormányzat képviselő-testületi ülése, ezt félbeszakították, majd a szomszédos Hiemer-házban folytatják.

Két embert is elgázolt a zebrán, majd elmenekült

Elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint szerda este Sárváron autójával egy gyalogátkelőhelyen elgázolt egy középkorú férfit és egy nőt. A két gyalogos életveszélyesen megsérült, de a sofőr nem segített nekik, hanem megállás nélkül továbbhajtott - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A Vas megyei rendőrök Zalaegerszegen fogták el, majd őrizetbe vették az 50 éves, magyar-szlovén kettős állampolgárságú férfit. Közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével gyanúsították meg.