Medvetánc

A hivatalos moszkvai álláspont szerint az orosz gazdasági kilátásokat beárnyékoló legsötétebb felhő az EU fölött kerekedik, és uniós energiapolitikának hívják: minél tovább jut Európa az energiahatékonyság növelésével meg a zöldenergia helyzetbe hozásával, annál rosszabb lesz az érdemi exportot az ásványi nyersanyagok mellett már csak energiahordozókban bonyolító Oroszországnak. Az EU folyamatosan emeli a megújulós és energiahatékonysági célszámokat, és a törekvésnek csupán egyetlen hangos ellenzője van a tagországok között: az Orbán-kormány, amellyel szemben jelenleg is uniós jogsértési eljárás zajlik az energiahatékonysági irányelv átvételének elmulasztása miatt. Mi azon dolgozunk, hogy megóvjuk az oroszok európai pozícióit, amit - egy olyan országban, amely az energiahordozók 75-80 százalékát importálja (főként Oroszországból) - nehéz megmagyarázni.

Nehéz, de nem lehetetlen. Nem csak Oroszország tekint ugyanis veszélyforrásként Európára, a félelem kölcsönös: az EU energiastratégiája szerint a tagállamok legnagyobb energiabiztonsági kockázata az orosz energiafüggés. Vagyis az a szövetség, ahová tartozunk, az orosz energiapóráztól tart, Oroszország pedig attól fél, hogy leválunk a pórázról, míg Magyarország – amely az összes EU-tag közül Szlovákia mellett a legkiszolgáltatottabb orosz irányba – ott szabotálja az uniós függetlenedési próbálkozásokat, ahol csak tudja. És nem csak papíron: 2010-ben még a Fidesz választási programjában szerepelt a zöldenergia-beruházások elé emelt adminisztratív akadályok lebontása – mára ebből az lett, hogy a kormányváltás óta egyetlen új szélerőművet sem engedélyeztek, a napelemekre pedig büntetőadót vetettek ki. Két éve a Greenpeace egy tanulmányban mutatta ki: minden olyan európai államban, ahol Oroszország nukleáris beruházásra készül, megváltozott, és zöldenergia-ellenes lett a kormány energiapolitikája – mintha az atomprojekt érdekében megmozduló milliárdok közvetlen ráhatással lennének a belpolitikai döntésekre.

Ma már – Magyarország relációjában – azt is kijelenthetjük, hogy a jelenség nem korlátozódik az energiapiacra illetve Oroszországra. Ha elegendő pénz van az ablakban, a kormányon lévő kurucaink ejtik a függetlenségi nyilatkozatokat, és baráti/testvéri húrokat kezdenek pengetni. Épp tegnap hallhattuk Orbán Viktortól, hogy Magyarország és Kína között „rejtélyes, régről jövő együttműködés” van, amelynek fényében nem is olyan fontos már, hogy megtérül-e a kormány új selyemút-projektje, a magyar adófizetői pénzből Kínának épített vasút. (Varga Mihály gazdasági miniszter szerint majd a magyar vámbevételekből fog megtérülni. Erről csak annyit, hogy a majdan vasútra kerülő kínai árut Pireuszban rakják ki a hajókról, és a pireuszi kikötő kínai tulajdonban van, vagyis jó eséllyel a vámoltatás is ott fog zajlani.) A „rejtélyes együttműködés” a fentiek összefüggésében leginkább a keleti baksis-kultúrát övező kormányzati rokonszenvre történő utalásnak tűnik. Másképp fogalmazva: a történetben medve és táncoltatás is van, de mi – szokás szerint – megint a lánc rossz végére kerültünk.

Szerző
2017.12.02 07:09

Terv, utasítás!

Elvonna a kormány 28 milliárd forintot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) költségvetésből, mert mint azt Palkovics innovációs miniszter mondotta volt, össze kell hangolni és ezzel hatékonyabbá tenni a kutatásokat, garantálni kell az Akadémia gazdálkodásának átláthatóságát. (Persze lehet, hogy a kormánynak ez ügyben előbb a saját portája előtt kellene sepregetnie.)
Több akadémikus a valódi oknak azonban az intézmény autonómiáját tartja. Orbán Viktor semmilyen szinten nem tűri el bármely önálló civil szerveződés vagy autonóm közintézmény létét, az Akadémia pedig ma még olyan szervezet, amelynek a tevékenységébe közvetlenül nem szólhat bele a kormányfő. Ezen kell most változtatni. Az atv.hu-hoz eljutott hírek szerint az MTA visszakaphatja a 28 milliárdot, ha az Akadémia új "menedzsmentjébe" - paritásos alapon - kormánydelegáltak is beülhetnek. Ez a testület döntene az Akadémia elnökéről és a kutatásfinanszírozási milliárdokról. De a tudós testületnek az "aktuálpolitizálástól" is vissza kellene térnie a „bölcs semlegességhez”.  
Lovász László, az MTA elnöke erre azzal válaszolt, hogy elfogadható számukra a kormány javaslata, ha a kutatóhálózat működéséhez közvetlenül szükséges összeg a kutatói bérekkel az MTA kezelésében marad, ami évi 17,1 milliárdot tesz ki a szóban forgó 28 milliárdból. Emellett garanciákat kér arra is, hogy az innovációs tárcához benyújtott pályázati források szakmai felügyeletét továbbra is ők gyakorolhassák. 
Lássuk be, kevés az esélye annak, hogy Orbán elfogadja ezt a javaslatot, hiszen ez valójában visszaverné az MTA megszállására tett kísérletét. A miniszterelnök forgatókönyve szerint a testület semmit sem nyerne, de nagyon sokat veszíthetne. Például az autonómiáját, a kutatás szabadságát és sok tehetséges fiatal kutatót. Azaz a jövőt.
2018.08.16 09:00
Frissítve: 2018.08.16 09:09

Éljen a munka társadalma!

Nagy lépést tettünk előre a teljes foglalkoztatás irányába. 
Na jó, azért akkorát nem, mint az átkosban, amikor a rendőrök árgus szemekkel vizslatták az utcán járó-kelő embereket, és ha napközben valaki olyat láttak, aki gyanúsan ráérősen jött-ment, azt azonnal igazoltatták. Megnézték, van-e bejelentett munkahelye, ha nem volt, közveszélyes munkakerülőként áristomba dugták. Az persze senkit nem érdekelt, hogy akinek volt munkahelye, ott mivel töltötte az idejét, de a statisztika szép volt, ismeretlen volt a munkanélküliség.
Innen nézve azok tényleg szép idők voltak. Tökéletesen megértem, hogy manapság is valami ilyesmi lebeg a NER urainak szeme előtt. Az év elején közzétett adatok szerint egyre kevesebb munkanélküli van Magyarországon, óriás léptekkel haladunk a munka társadalma felé. Az év eleji 3,8 százalékos munkanélküliségi rátára reagálva Varga Mihály miniszter akkor azt mondta: egyre közelebb a teljes foglalkoztatottság. 
Mindannyian tudjuk, aki dolgozni akar, az ne legyen finnyás. Jó lesz, ha ezt minden állami alkalmazott megjegyzi magának, mert ha beindulnak a beígért nagy leépítések a közszférában, akkor lehet majd választani: akit elbocsátanak, az beállhat a mintegy 250 ezer emberből álló munkakereső sor végére, vagy valamelyik nagyáruházban elszegődik árufeltöltőnek. Ha szerencsés, és korábban egy minisztérium pénzügyi osztályán dolgozott, akár még pénztáros is lehet az üzletláncnál. Akinek ez sem sikerül, ne csüggedjen: igaz, a munkanélküliek 37,9 százaléka legalább egy éve keres állást, de Varga miniszter szerint aki ma Magyarországon dolgozni akar, az előbb vagy utóbb egészen biztosan talál magának munkát.
Nem megvetendő az sem, ha közmunkát. Az ember büszkén elmondhatja magáról, nem heverészik odahaza naphosszat, ha kell, lapátot, seprőt ragadva munkálkodik a köz javán. Ahogyan annak idején a gyárkapukon belül sem kérdezte meg senki a ténfergőket, mi az, amit éppen nem csinálnak, a közmunkásokat sem szégyeníti meg senki ilyen kérdésekkel.
Falun különösen nem tesznek ilyet. Mindenki tudja, hogy közel s távol ez az egyetlen olyan munka, amiért többet fizetnek, mint ha valaki segélyért kuncsorog. Átkozzák is a gazdák a közmunkát, mert nem találnak embert, aki elmenne a termést betakarítani, nincs a faluban senki, akit jó pénzért rá lehetne bírni, hogy szabadidejében az idősek háza körül segítsen takarítani, levágja a füvet, netán helyére tegye a tetőn elmozdult cserepet. A közmunkások, ha letették a seprőt, békésen hazamennek. Ők már megkeresték azt a pénzt, amire a napi betevőhöz szükségük van. Majd holnap megkeresik a következőre valót is. És a gyerek se lát más példát maga előtt: tizenhat évesen „közmunkába” lehet állni, felesleges iskolába járni, szakmát tanulni.
Fogalmam sincs, kikből lesz ilyen körülmények között Debrecenben autószerelő az új gyárban, de megnyugtat, hogy amikor Parragh úr egyenesen azt szerette volna, tizenöt évesen szűnjön meg a tankötelezettség, biztosan tudta, mit csinál. 
Jó úton járunk. Közel már a munka társadalma.
2018.08.16 09:00
Frissítve: 2018.08.16 09:10