Folytatódott a rossz hangulat a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 484,92 pontos, 1,25 százalékos csökkenéssel, 38 188,81 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 9,7 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője elmondta: folytatódott a korrekció a magyar tőzsdén, a hét utolsó kereskedési napján is esett a BUX. A hazai részvényindex "letört" egy erős technikai szintet, a 38 550 pontot, ami nem túl jó előjel a következő hétre - fogalmazott.

A vezető részvények közül a Mol volt a nap vesztese, árfolyama több mint 2 százalékos eséssel lélektani szint, 3000 forint alá csökkent. Az OTP is erősen lefelé húzta a magyar részvényindexet, a bankpapír több mint 1 százalékkal gyengült - hívta fel a figyelmet a szakértő.

A Mol 69 forinttal, 2,26 százalékkal 2981 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 125 forinttal, 1,24 százalékkal 9930 forintra esett, forgalmuk 3,2 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,42 százalékkal 469 forintra gyengült, forgalma 215,0 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 3 forinttal, 0,04 százalékkal 6795 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 4078,93 ponton zárt pénteken, ez 66,28 pontos, 1,60 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Szerző
Témák
tőzsde BUX BÉT

Kiemelt projekt lett az MNB gigaépítkezése

Publikálás dátuma
2017.12.01. 16:47
Fotó: Népszava
Tavaly szeptemberi hír volt, hogy 55, 2 millió euróért, vagyis 17,1 milliárd forintért vettek egy gigantikus telket az MNB alapítványai, hogy ott új ingatlan-együttes húzzanak fel. Mostantól egyszerűbb lesz az engedélyeztetési eljárásuk. 

Tavaly szeptemberben jelentette be az MNB Pallas Athéné Alapítványok vagyonkezelésével foglalkozó Optima Befektetési Zrt. vezetője, hogy újabb telket vásároltak. Ezúttal a Váci úton tették rá a kezüket egy hét és fél hektáros területre, amelyért 55,2 millió eurót, akkori napi árfolyamon 17,1 milliárd forintért fizettek. Ahogy a Népszava is beszámolt róla egy irodakomplexum felépítése a cél, amit azoknak a cégeknek szánnak, amelyek a Brexit miatt menekülnek az Egyesült Királyságból.

A kormány a Magyar Közlönyben megjelentek szerint nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a jegybanki alapítványok ingatlanfejlesztését, ami jelentősen megkönnyíti a gigaberuházáshoz szükséges engedélyeztetési folyamatokat. A kormányhatározat rögzíti, hogy a környezetvédelmi és a természetvédelmi hatásvizsgálatokat leszámítva a szakhatósági eljárásokat 15 napon belül le kell folytatni és csak akkor kell ilyen „hosszú” időt várni a folyamatra, ha más jogszabály ennél rövidebb határidőt nem állapítana meg. 

Szerző

Országszerte több mint 3200 parlagfű foltot derítettek fel

Idén eddig országszerte 3270 parlagfű foltot derítettek fel, ennek a nagysága 5044,16 hektár, a közérdekű védekezést elrendelő határozatok száma pedig 2721 a földhivatal által november 17-éig megadott adatok alapján - olvasható Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter levelében, amelyben Magyar Zoltán (Jobbik) országgyűlési képviselő kérdésére válaszolt, aki a parlagfű kiterjedéséről érdeklődött.

A Parlament honlapján közzétett válaszlevélben a miniszter ismertette, hogy idén a parlagfű-szezon véget ért, a parlagfű virágzása és szórása befejeződött, a végleges adatokat a hatósági ügyek lezárását követően teszik közzé. A földhivatalok a mezőgazdasági kultúrában 2289 hektáron 1326 parlagfű foltot, a tarlón 1930 hektáron 937-et, a parlagon lévő 825 hektáros területen 1007-et mértek.  A legtöbb közérdekű védekezést elrendelő határozat, mintegy 519 Somogy megyében volt, ahol ez 200 hektárt érintett, a második legtöbbet, 372-őt pedig mintegy 252 hektárra Pest megyében adtak ki.

Kiemelte, hogy a képviselő által feltett kérdésben a nem teljesített közérdekű védekezések száma nem értelmezhető, mert ahogy az ügyfelek tudomást szereznek az eljárásról, azonnal elvégzik a terület gyommentesítését.  A miniszter a levélben felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlagfű-mentesítés a földtulajdonosok és földhasználók feladata, de az allergiások, asztmások életminőségének javítása érdekében a kormány ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az egészségmegőrzésre. A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a hatósági munka mellett a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés - tette hozzá.

Szerző