Fékhiba foszlatta szét Michelisz Norbert álmát

Publikálás dátuma
2017.12.01. 22:31
FOTÓ: Szalmás Péter

A technikai problémák által hátráltatott Michelisz Norbert pályafutása eddigi legjobbját nyújtva másodikként zárt Thed Björk mögött a nemzetközi túraautó-világbajnokság (WTCC) idényében, miután az idényzáró Katari Nagydíj első versenyét 9., a második futamát pedig a 8. pozícióban fejezte be.

Noha előzetesen hat pilótának is megvolt az esélye a végső diadalra, mindenki a Hondát vezető Michelisz és az őt 6,5 ponttal megelőző svéd esélyéről beszélt. Felfokozott várakozás előzte meg a szezonzárót, Björk például csapata, a Volvo döntése értelmében a reaktivált világsztárt, a négyszeres világelső Yvan Mullert is megkapta „hátvédnek”.

A francia tavaly Katarban az összetettbeli harmadik helyet a nagyvonalú gesztus miatt elbukó Michelisz kárára elengedett egy riválist, ezt pedig sokan nem felejtették el neki: bejárta a világsajtót, amikor Muller pénteken arról számolt be, hogy ő és családja is halálos fenyegetéseket kapott azóta, hogy bejelentették visszatérését.

A hétvége egyébként még bíztatóan indult Michelisz számára, aki körrekorddal zárta elsőként a gyakorlást. A lendület megmaradt az időmérőre is, amelynek első szakaszából éllovasként jutott tovább a magyar. Aztán minden megváltozott… A kvalifikáció második szakaszában Micheliszt fékproblémák hátráltatták, melyek miatt csak a 11. helyről várhatta a magyar idő szerint este sorra kerülő első, majd második futamot.

A nyitóversenyen is hiányzott a tempó, Michelisz Norbertnek nem volt igazán esélye előzni, ellenfele újabb tíz ponttal növelte előnyét a pontversenyben. A főversenyen már sejthető volt, hogy Micheliszék esélye inkább csak matematikai; végül Björk egy negyedik hellyel elhódította a bajnoki címet, a Honda magyarja pedig egy 8. hellyel zárta az évadot.

Szerző

Vb-2018 - A halálcsoportba került Izland

Publikálás dátuma
2017.12.01. 20:00
Sorsolás a Kremlben. FOTÓ: AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV
A házigazda Oroszország Szaúd-Arábiával játssza a 2018-as labdarúgó-világbajnokság nyitó találkozóját június 14-én magyar idő szerint 17 órakor a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.

A sorsolás előtti napokban jelent meg a hír, amely szerint az orosz válogatott tagjai is tiltott szerek segítségével érték el eredményeiket, ők sem maradtak ki az államilag szervezett doppingolásból. A helyi futballszövetség tagadta a vádakat és a sorsolási ceremónia hangulatán sem lehetett érezni, mivel gyanúsítják a házigazdákat. Ha igaznak bizonyulnak a feltételezések, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) ki kellene zárni a rendezőket. A FIFA nem nyilatkozott ebben a témában, és feltételezhetjük, nem is fogja sürgetni a vizsgálatok lefolytatását.

A "húzás" hivatalosan a világbajnoki trófea bemutatásával kezdődött, a serleget a címvédő német válogatott korábbi csatára, Miroslav Klose hozta be, aki 16 góllal a vb-k történetének legeredményesebb játékosa.

"Egyedül nem lettem volna képes elérni ezt a sikert, köszönöm az edzőimnek, a csapattársaimnak, hogy idáig jutottam, egészen különleges érzés egy ilyen eseményen részt venni, mint a csoportok sorsolása" - mondta rövid beszédében Klose.

Megéri jól szerepelni 
A vb-n résztvevő 32 csapat komoly pénzdíjazásban részesül. Az alábbi összegeket lehet keresni a vb-n: Csoportkörbe jutás: 8 millió dollár Nyolcaddöntő: 12 millió dollár Negyeddöntő: 16 millió dollár Negyedik helyezett: 22 millió dollár Harmadik helyezett: 24 millió dollár Második helyezett: 28 millió dollár Első helyezett: 38 millió dollár

A csoportok kialakításánál két elvet vettek figyelembe: Európából legfeljebb két válogatott kerülhetett azonos csoportba, a többi földrészről csak egy-egy. A házigazda oroszok helye biztos volt az A jelű négyesben, ide került még Uruguay, Egyiptom és Szaúd-Arábia. Az is kiderült, hogy utóbbi játszhatja a nyitó meccset a vendéglátókkal. A szaúdiaknak jelenleg nincs szövetségi kapitányuk, de a rajtig biztos találnak valakit erre a posztra.

Az Európa-bajnok portugálok kapták a második kalapból a legnehezebb ellenfelet, a 2010-es világbajnok Spanyolországot, igaz a további két együttes - Irán, Marokkó - verhetőnek tűnik az európai nagy csapatok számára.

A legnehezebbnek a D csoport tűnik, ahol Argentína, Horvátország, Izland és Nigéria küzd egymással a továbbjutásért.

"Érdekes és nehéz csoport, nem lehet megjósolni, kik jutnak tovább" - reagált erre a négyesre az argentinok futball-legendája, Diego Maradona, aki egyik aktív résztvevője volt a ceremóniának.

Ez a megállapítás szinte mindegyik csoportra igaz, minden vb-n születnek váratlan meglepetések, korán búcsúznak a végső győzelemre is esélyes csapatok, minden bizonnyal ugyanez történik bő fél év múlva Oroszországban is.

A vb csopotbeosztása

A csoport

Oroszország, Uruguay, Egyiptom, Szaúd-Arábia

B csoport

Portugália, Spanyolország, Irán, Marokkó

C csoport

Franciaország, Peru, Dánia, Ausztrália

D csoport

Argentína, Horvátország, Izland, Nigéria

E csoport

Brazília, Svájc, Costa Rica, Egyiptom

F csoport

Németország, Mexikó, Svédország, Dél-Korea

G csoport

Belgium, Anglia, Tunézia, Panama

H csoport

Lengyelország, Kolumbia, Szenegál, Japán

Frissítve: 2017.12.02. 09:30

Michelisz Norbertet cserben hagyta az autója

Publikálás dátuma
2017.12.01. 18:33
FOTÓ: ANTONIN VINCENT / DPPI Media / DPPI
A túraautó-világbajnoki (WTCC) címért küzdő magyar autóversenyző a szezon utolsó időmérőjén azért hajtott, hogy faragjon a vb-éllovas svéd Thed Björk  mögötti 6,5 pontos hátrányából, ezzel szemben Björknek 9,5-re nőtt az előnye - írja a Blikk.

Michelisz rendkívül peches volt, hiába nyerte meg mindkét szabadedzést csütörtökön, pénteken utolérte a technika ördöge: fékhiba miatt csak a tizenegyedik helyen végzett.

– Nem tudom, mi történt pontosan, a fékek mintha beragadtak volna a hatodik kanyar környékén, ezért nem tudtam jó időt menni – nyilatkozta.

A fordított rajtrácsos és a fő futamon összesen 55 pontot lehetett szerezni, matematikailag bőven maradt esélye Michelisznek a világbajnoki cím megszerzé­séhez.

Szerző