Ők kaptak Prima Primissima Díjat

Publikálás dátuma
2017.12.01. 23:01
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Farkas Gábor építész; magyar tudomány kategóriában Vicsek Tamás fizikus, akadémikus; magyar sajtó kategóriában Baló György szerkesztő, műsorvezető; magyar képzőművészet kategóriában Birkás Ákos festőművész; magyar oktatás és köznevelés kategóriában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató vehette át az elismerést.

Magyar sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Bálint György kertészmérnök; magyar zeneművészet kategóriában Eötvös Péter zeneszerző, karmester; magyar színház- és filmművészet kategóriában Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat a Hazajáró - honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók. 

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a díj kuratóriumának tagja köszöntőjében kiemelte, hogy a művészetnek, a tudománynak és a sportnak nem sztárjai, hanem munkásai vannak, akik egyedül a kihívásra és az alkotásra figyelnek. A fékezhetetlen munka örömét, az elhivatottság kockázatát jelenítik meg, mert aki valóban nagy, az teszi a dolgát és mindenkit növekedésre serkent.

Kitért arra, hogy Csányi Sándor, a kuratórium elnöke külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón. Elmondta, hogy ebben az esztendőben mintegy 750 jelölés érkezett a 10 kategóriában. A primissimákat titkos szavazással választották ki a kuratórium tagjai és a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) kiterjesztett elnöksége. Emlékeztetett arra, hogy a primissimák és a közönségdíjas 15-15 millió forintos pénzdíja mellett a primák 5-5 millió forintban részesülnek.

A díjátadón - amelyet szombaton felvételről sugároz a Duna televízió - részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége; Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Pintér Sándor belügyminiszter.

Az alábbiakban közöljük a szervezők tájékoztatása alapján a díjazottak rövid portréját és a magazinműsor bemutatását:

Farkas Gábor építész 1967-ben szerzett aranydiplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Kétéves kivitelezői gyakorlat után kezdte el tervezői pályafutását. 1979-ben a Kiskunsági Nemzeti Park székházának tervezéséért Ybl Miklós-díjat kapott. Építészi és belsőépítészeti munkássága főként az Alföldhöz és Kecskeméthez kötődik, ahol jelentős középületeket, főtéri rekonstrukciókat, ipari és lakóépületeket, valamint műemléki felújításokat tervezett. Települési főépítészként is tevékenykedett Dabason, Cegléden és Újhartyánban. 2014-ben Főépítészi Életmű Díjban részesült. A pécsi építészképzésben 30 évig oktatott címzetes főiskolai és címzetes egyetemi tanárként. A szabad művészetek doktora (DLA) és az építőművészet habilitált doktora (Dr.).

Vicsek Tamás fizikus, akadémikus 1972-ben szerzett fizikus diplomát a Lomonoszov Egyetemen. 1976-ban védte meg disszertációját a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. A biológiai fizika különböző részterületeinek nemzetközileg széles körben elismert kutatója. Munkáiban a statisztikus fizika legmodernebb eszközeit használja. Az 1980-as évektől fraktálgeometriai módszerekkel sikerült leírnia bonyolult alakzatokhoz vezető jelenségeket. 1995-től kezdett el foglalkozni a csoportos viselkedés modellezésével, ezen belül az élőlények kollektív mozgása, az emberi szinkronizáció, a pánik, valamint a szociális hálózatok tulajdonságainak megismerése terén ért el kiemelkedő eredményeket. Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Baló György szerkesztő, műsorvezető az angol-német szakos diploma megszerzése után az MTV Híradójánál, majd a külpolitikai szerkesztőségnél dolgozott; a Panoráma, a Stúdió és a Hírháttér szerkesztő-műsorvezetője volt. Több kontinensen készített filmeket és sok neves politikussal interjúkat. A Magyar Film- és Tévéművészek Szövetségének társelnöke, majd a MUOSZ elnöke. 1990-ben az MTV 2-es igazgatója és a Napzárta, majd a választási műsorok főszerkesztője. 1997-99 a TV3 vezérigazgatója, az Esti gyors főszerkesztője és műsorvezetője. 2000-ben visszatér a Magyar Televízióhoz: kulturális igazgató, majd az Este, a Szólás szabadsága, a Kassza szerkesztője és műsorvezetője. 2009 nyarától öt hónapon át a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorát vezeti. 2015-től az RTL Magyarul Balóval című műsorának főszerkesztője.

Birkás Ákos festőművész az 1960-as években készült portréi után az 1970-es évek elején konceptuális indíttatású, realista képeket festett, majd a fénykép eszközével folytatta mű és környezete, mű és befogadó viszonyával kapcsolatos kutatásait. A képpel mint tárggyal és a fényképezéssel mint szereppel foglalkozott. 1985-ben kezdte el absztrakt Fej-sorozatát, ami monumentális sorozattá bővült. A képek egyetlen motívuma itt a téglalapba foglalt ovál forma, amely sokrétű értelmezési lehetőséget hordoz. A Munkácsy- és Herder-díjas festő 2000-től társadalmi kérdéseket tematizáló nagyméretű realista képeket fest. Változatos életművének elemei szuverén logikával épülnek egymásra.

Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató pedagógusnak készült gyermekkora óta. 1972-ben az ELTE-n szerezte meg matematika-fizika szakos tanári diplomáját. A Bolyai János Híradástechnikai Szakközépiskolában kezdte pályáját, majd az itt töltött 13 év után a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorlóiskolában dolgozott 29 éven át, ebből 15 évig vezette az intézményt. Mindig azt vallotta, hogy "az a feladatunk, hogy a gyerekeket kíváncsi, gondolkodó, együttműködni képes emberekké neveljük." Mesterpedagógus címet szerzett, tanári munkáját több szakmai díjjal ismerték el, vezetői munkájáért 2006-ban Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést, 2015-ben Apáczai Csere János-díjat, és Bonis Bona "A nemzet tehetségeiért" díjat kapott.

Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző titokban kezdett el kajakozni az újpesti Dózsában, ahol nagyon hamar technikás versenyző lett. 1966 és 1973 között tagja volt a válogatott keretnek. Az 1968-as olimpián Mexikóvárosban ezüstérmet szerzett K-2 500 méteren. Pályafutása befejezése után 1977-ben kezdett edzősködni. Első kiemelkedő versenyzője Mészáros Erika volt, aki két világbajnoki címet is szerzett 1986-ban, Douchev-Janics Natasának, Fazekas-Zur Krisztinának, Kovács Katalinnak, Kozák Danutának, Kőbán Rita Szabó Gabriellának és a férfi kajaknégyesnek (Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Tóth Dávid) volt az edzője. Takács Tamarával nekivág a 2020-as tokiói olimpiáig tartó felkészülésnek. Hatszor választották az év edzőjének.

Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító első verseskötete 1955-ben jelent meg Virágzik a cseresznyefa címmel. Az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors mint alaptémák határozzák meg költészetét. Verseiben a magyarság sorskérdéseire keresi a választ (Fától fáig, Halottak napja Bécsben, Krónikás ének, Visszafojtott szavak a Házsongárdban). A népköltészetben gyökerező hang és a közösséghez fűződő hűség teszi egyedivé és különlegessé stílusát és a műfajok változatosságát. Lírai műveinek megteremtésén túl a prózában és a gyerekversek terén is remekműveket alkotott. Életművének fontos részét képezik az esszék és műfordítások, írt drámát és forgatókönyvet is, verseit számos nyelvre lefordították. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Bálint György kertészmérnök 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet, majd a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett. 1949-től agrártankönyveket írt és szerkesztett, majd a Kertészeti Kutatóintézetben, később a Mányi Állami Gazdaság főagronómusaként dolgozott. 1967-től a Kertészet és Szőlészet című hetilap főszerkesztője. Ezzel egy időben szerkesztette a Kertgazdaságot, a Kertbarát Magazint és a Kerti Kalendáriumot. 1981-2009 a Magyar Televízió Ablak című magazinműsorának állandó munkatársa volt. Televíziós szerepvállalása óta "Bálint gazdaként" emlegetik. Az ország kedvence újságokban és az interneten napjainkban is népszerűsíti a kertészkedést. Unokája segítségével Facebook-oldalára naponta több poszt is kikerül.

Eötvös Péter zeneszerzőt, karmestert Kodály Zoltán javaslatára már 14 évesen felvették a Zeneakadémiára. Diplomája megszerzése után film- és színházi zenéket komponált. 1966-tól Kölnben folytatott karmesteri tanulmányokat. Tagja volt a Stockhausen együttesnek majd a Pierre Boulez alapította Ensemble InterContemporain zeneigazgatója lett. A 80-as években a londoni BBC Szimfonikus Zenekarának első vendégkarmestere, majd a hilversumi Rádió Kamarazenekarának vezető karmestere volt. Vendégkarmesterként vezényelte a legnagyobb európai és magyar zenekarokat. Zenepedagógusi tevékenysége kiemelkedő. A Kossuth-díjas zeneszerző a világ egyik legelismertebb zeneszerzője. Európa legnagyobb zenekarai és operaházai rendszeresen rendelnek tőle műveket.

Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró pályáját kísérleti filmesként és médiaművészként kezdte a Balázs Béla Stúdióban és az INDIGÓ művészcsoportban. 1984-ben Fábri Zoltán osztályában végzett filmrendezőként. Balázs Béla-díjas, érdemes művész, az európai és az amerikai filmakadémia tagja. Filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el, munkái Cannesban, Velencében, Berlinben, Locarnóban, Edinburghban és számtalan más jelentős fesztiválon versenyeztek, nyertek díjakat. Az én XX. századom című filmjét 2000-ben minden idők 12 legjobb magyar filmje közé választották. A nagy sikerrel játszott Terápia című sorozatért, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett, 2013-ban a legjobb televíziós rendezés díjával jutalmazták. Testről és lélekről című filmje 2017-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét.

A Hazajáró - turisztikai-honismereti magazinműsor mottója: "Elindulni és hazatérni". A stáb hétről hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át patinás városokig - megannyi magyar emlék kíséri a "Hazajáró" soha véget nem érő útját.

Szerző
Frissítve: 2017.12.02. 10:21

Fagyos szombat reggel, hűvös délután

Publikálás dátuma
2017.12.01. 22:02
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Szombaton több felhő lesz felettünk, a Dunántúlon párás, ködös reggelre ébredhetünk, keleten gyenge havas eső, hószállingózás is kialakulhat a nap második felében. Hajnalban északon ismét erősebben fagyhat. Délután 0, +5, a hófödte, ködös tájakon -1, -2 fokot mérhetünk. Nyugaton, keleten és északkeleten feltámad az északias szél. 

Vasárnap az erősen felhős, borult időben az Alföldön, a déli és a keleti tájakon is kialakulhat hószállingózás, havazás, havas eső. -8, -1 fok közötti minimum-hőmérsékleteket mérhetünk, majd napközben a kissé szeles időben -1 és +4 fok közötti értékekre számíthatunk.

Hétfőn többfelé kialakulhat hószállingózás, gyenge havazás, a Dunántúlon eső, havas eső lehet jellemző. A légmozgás időnként megélénkül. Hajnalban a középső országrész északi fagyzugos területein -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, máshol is fagyos lesz a reggel, napközben -2, +5 fok közötti értékeket mérhetünk.

Kedden szeles időre, 1-8 fokra számíthatunk, a Dunántúlon és a középső tájakon eleredhet az eső. Szerdán csökken a csapadékhajlam, sokfelé a nap is kisüt. Mérséklődik a légmozgás, -1, +9 fokos hőmérséklet valószínű, nyugati maximumokkal.

Szerző

Soros: Orbán Viktor velejéig romlott

Publikálás dátuma
2017.12.01. 21:40
Pár éve még együtt nevettek a Parlamentben. FOTÓ: Pelsőczy Csaba
Soros György megelégelte az ellene és az általa támogatott civil szervezetek ellen folyó kormányzati gyűlöletáradatot: tájékoztató kampányt indít. Újabb videoüzeneteiben keményen bírálja a "maffiaállamot" és a "velejéig romlott Orbánt".

Folytatja a múlt héten elindított tájékoztató kampányát és újabb videoüzeneteket tett közzé a világhálón Soros György magyar származású amerikai milliárdos, filantróp. A Fidesz által adófizetői tízmilliárdokból közellenségnek lefestett Soros itt már részletesebben beszélt magáról, a civil szervezeteiről, a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) által végzett tevékenységről, és a jelenlegi magyarországi helyzetről is. Soros szerint Orbán rendszere jobban elnyomja az embereket mint az orosz megszállás, az általa támogatott civil szervezeteket pedig Orbán „ki akarja irtani”.

Soros György úgy látja: Orbán Viktor "maffiaországot, maffiarendszert teremtett,” ahol a vezetők pozíciójukat arra használják, hogy uralmon tartsák magukat és meggazdagodjanak. Soros elmesélte: annak idején Orbán volt az egyik vezető, aki segítette a demokráciák létrejöttét, az OSF pedig támogatta a Fidesz létrejöttét és Orbán oxfordi tanulását is. "Nem sok időt töltött ott, nagyon el volt foglalva a magyar politikával, sokat járt haza” - jegyezte meg vitriolosan Soros, aki ugyanakkor elmondta: 2010 óta nem találkozott Orbánnal. „A kapcsolatunk megromlott, mert ő megromlott."

Románul is sorosozik az MTI
Orbán: Reţeaua Soros s-a înscris în campania electorală din Ungaria – Budapesta, 1 decembrie 2017, vineri (MTI)
A román nemzeti ünnepen, december elsején "a nagyszámú erdélyi igények és a hiteles tájékoztatás biztosítása érdekében", „a hiteles és korrekt Magyarország-kép érdekében” román nyelvű hírszolgáltatást indított a magyar közmédia. Az MTI tájékoztatása szerint releváns, ingyenes hírekkel jelentkeznek román nyelven. Az első „releváns” román hír arról szólt, hogy Orbán Viktor szerint "a Soros-féle hálózat benevezett a magyar választási kampányba".

Soros György személyes videoüzenetein túl, úgy tudni, hogy a jövő héttől az OSF politikamentes tájékoztató kampányba fog a hazai civil szervezetekről. Közben az abcug.hu megírta: vidéki terjeszkedésbe kezd a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, amely hamarosan több százezer dollárt fog szétosztani dél-dunántúli és észak-alföldi civil kezdeményezések között. A szétosztásra megállapodtak egy pécsi és egy debreceni civil szervezettel és rövidesen ki is írják a pályázatokat lakhatási, oktatási, egészségügyi és mindenféle, szegénységgel kapcsolatos témákban, pályázatonként legfeljebb 12 ezer dolláros értékben.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióműsorában a régóta megkezdett kommunikációs csapásirányt folytatva úgy kommentált, hogy a „pártszerűen működő soros-hálózat benevezett a magyar választási kampányba”, szerinte a vidéki civil központok pedig „pártközpontokként működnek majd.”

Balkáni minta
Macedón mintát követ Orbán Viktor, amikor azt állítja, hogy a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által pénzelt civil szervezetek a magyar kormány  destabilizálására törekednek. Idén tavasszal a választást elveszítő konzervatívok  „Nem, a Soros-kormányra” jelszó alatt tüntettek. Romániában a népszerűségi gondokkal küzdő szocialista kormánypárt lát időnként ellenséget Sorosban. Szerbiában a konzervatív kormány sorosozik, miközben a pártelnök-köztársasági elnök Alekszandar Vucic személyesen tárgyalt az amerikai üzletemberrel. 

Csontos Csaba a Nyílt Társadalomért Alapítvány szóvivője: folytatjuk!

- Elkezdődött az igazi „Soros-kampány”?

- Igen, tájékoztató kampányt indítottunk, hogy elmondjuk a mi történetünket Soros Györggyel, mit csinálnak az általunk támogatott civil szervezetek, hogy mit adnak ennek a társadalomnak.

- Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy Orbán Viktor szerint Soros György benevezett a választási kampányba.

- A miniszterelnök téved. A Nyílt Társadalom Alapítvány sose támogatott pártokat, ezután sem fog. A miniszterelnök szándéka nyilvánvalóan az, hogy fenntartson egy fantom ellenséget és belerángasson minket a politikai adok-kapokba.

- Hogyan tudnának ebből kimaradni? Magyarországon ma Soros neve maga a politika.

- Pontosabban a legerősebb politikai szereplő próbál belőle mindenáron politikai szereplőt gyártani. Mi viszont nem politizálunk, hanem társadalmi ügyeket hozunk fel. Hogy milyen nagy szükséget szenvednek a civil szféra szereplői, milyen fontos lenne a méltányos egészségügy, a szegregációmentes oktatás milyen problémákkal néznek ma szembe a hajléktalanok a romák, mit jelent ma a vidék szegénysége és még sorolhatnám.

- Amit mond nem kétnapos vállalkozásnak hangzik. Meddig folytatják?

- Amíg úgy érezzük, hogy szükség van rá, amíg meg nem értik az itt élők, hogy milyen szerepe van itt a civileknek.

- Néhány videoüzenettel akarják megfékezni a tízmilliárdokból folyó kormányzati agymosást? Vagy készülnek valami nagyobb dobásra is?

- Nem készülünk óriási marketingbüdzsét felsorakoztató ellenkampányra. Folytatjuk a támogatási tevékenységünket és új, modern csatornákat is megnyitunk, mint a videoüzenetek.

- Na jó, de ez hogyan jut el mondjuk egy vidéki kistelepülésre?

- A televízión keresztül. Az első Soros-videót bemutató RTL műsor több mint egymillió nézőt ért el. Azt gondolom, hogy ezzel megtettük az első kis lépést afelé, hogy elérjük azokat az embereket is, akiknek mondjuk a háza előtt is van óriásplakát, ám nem ismerték Soros Györgyöt. Most viszont azt látják a televízióban, hogy az a gonosznak lefestett bácsi valójában szeretettel és tisztelettel gondol a hazájára.