Előfizetés

Csökken a munkaidő

Publikálás dátuma
2017.12.05. 07:22

Több közérdekű, a fővárosi dolgozókat foglalkoztató kérdésről készített felmérést a Szakszervezetek Budapesti Tanácsa.

Jövőre változatlanul munkaerő- hiánnyal kell számolni, tehát mindenki, aki dolgozni akar, el tud helyezkedni a fővárosban. 1968. január 1-től kísérleti jelleggel 32 állami, tanácsi vállalatnál és 6 szövetkezetnél bevezetik a csökkentett munkaidőt. Az eddigi tapasztalatok szerint az áttérést mindenütt gondosan előkészítették. Biztosítják, hogy a rövidebb munkaidőben a tervfeladatokat is teljesítsék.

Nem hátráltatják a partnervállalatokat, ugyanakkor garantálják, hogy a korábbiakhoz képest nem csökken a dolgozók keresete. A legtöbb helyen a dolgozók nem a napi rövidebb munkaidőt, hanem a kéthetenkénti szabad szombatot választották.

Az SZBT-ben elmondották, hogy a következő években a munkaidő-csökkentés miatt egy sor üzemen kívüli problémát kell megoldani. Így a tanácsak feladata, hogy alkalmazkodva az új munkarendhez, megoldják a bölcsődék és óvodák nyitvatartási idejének megváltozását, felülvizsgálják az egészségügyi intézetekben és körzeti orvosi rendelőkben a rendelési időt, a szabad idő felhasználásának lehetőségeit, sőt a tanácsi ügyfélfogadás rendjét is. Megállapították és felhívják az illetékesek figyelmét, hogy a közlekedési menetrendeket az igényekhez, az új helyzethez kell majd igazítani.