Jön a fenntarthatósági Nobel-díj

Publikálás dátuma
2017.12.05. 06:40
FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Egy 100 millió fontos kockázatitőke-alapot indítanak a Nobel család tagjai, amelynek célja az Egyesült Királyságban induló, fenntarthatósági törekvéseket támogató projektek finanszírozása.

A jövőben a Nobel Sustainability Award díjjal tervezi elismerni a fenntarthatósági törekvések kapcsán legtöbbet tevő személyeket a Nobel család. Egy 100 millió fontos kockázatitőke-alapot indítanak, amelynek célja az Egyesült Királyságban induló, fenntarthatósági törekvéseket támogató projektek finanszírozása. Ehhez kapcsolódva létrehozták a Nobel Sustainability Award díjat. Partnerként és társfinanszírozóként a tiszta energiatermelő fejlesztéseket pénzelő Sustainable Technology Investros Ltd. (STIL) száll be a történetbe. A 100 millió fontot (csaknem 35 milliárd forint) alapvetően Egyesült Királyságbeli projektekre adják, egy-egy kezdeményezés 3-10 millió fontos támogatást nyerhet el az alaptól, így összesen 10-20 projekt finanszírozásához tudnak hozzájárulni. Az elismerést négy kategóriában tervezik kiosztani.

Díjazni szeretnék azt a tudóst vagy tudományos intézményt, amely az adott évben a legnagyobb áttörést érte el a fenntarthatóság támogatásában; azt a vállalati vezetőt vagy vállalatot, amely az energetika területén kiemelkedően támogatta a megújuló energiaforrások térnyerését, illetve csökkentette a hagyományos energiaforrásoktól való függőségét. Mivel a politikusok sem maradhatnak elismerés nélkül, nekik is indítanak egy kategóriát, amelynek megnyerésére az pályázhat sikerrel, aki bátran és sikerrel támogatja a fenntarthatósági törekvéseket támogató állami intézkedések bevezetését saját országában úgy, hogy annak globális hatása is legyen. A negyedik kategóriát pedig azon civil véleményvezéreknek tartják fenn, akik kiállásukkal és szerepvállalásukkal az adott évben leginkább támogatták a fenntartható fejlődés eszméinké terjedését, a globális klímaváltozás elleni harcot.

A nyertesek nevét természetesen az egész világ megismeri. A Nobel-díjak kiosztásakor megszokott televíziós gálavacsora sem marad majd el.

Szerző

Letartóztatások a Galizia-gyilkosság ügyben

Publikálás dátuma
2017.12.05. 06:38
Fotó: AFP/Matthew Mirabelli

Tíz gyanúsítottat vettek őrizetbe hétfőn Máltán az október 16-án meggyilkolt újságíró, Caruana Galizia halála kapcsán. A hírt Joseph Muscat miniszterelnök jelentette be. Mindegyik őrizetbe vett máltai állampolgár, többen közülük a rendőrség által ismert bűnöző. A korrupciós ügyeket vizsgáló 53 éves oknyomozó újságíróval autójába rejtett pokolgép végzett otthona előtt. Galizia a kormányt és az ellenzék egyes tagjait is élesen bírálta, halálakor 42 rágalmazási eljárás folyt ellene. Többek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutatott.

Szerző

Németország egyre közelít a nagykoalícióhoz

Publikálás dátuma
2017.12.05. 06:37
Nehéz hetek előtt az SPD elnöke Fotó: AFP/Bernd von Jutrczenka
A német szociáldemokraták elnöksége hétfőn úgy döntött, hogy a párt kész az uniópártokkal való „eredményes tárgyalásokra”.

Az SPD elnökségi ülésén megtartott szavazáson csak Szász-Anhalt tartomány vezetője, Katrin Budde tartózkodott. A párt közleménye szerint az SPD kötelességének érzi, hogy megvizsgálja a lehetőségeit annak: a szociáldemokraták milyen formában járulhatnának hozzá a következő kormány munkájához. A pártvezetés azonban kiemelte, ez még nem jelenti azt, hogy magától értetődik a nagykoalíció folytatása.

Ugyanakkor az elnökség egyhangú határozata egy lépéssel közelebb hozta Németországot a nagykoalíció folytatásához. Arra azonban, hogy mikor állhat fel az új kormány, senki sem tudhatja a választ. Pedig Európa számára is fontos lenne, hogy mielőbb stabilitás legyen Németországban. Feltételezések szerint azonban legkorábban is márciusra állhat csak fel az új kabinet. Nehézséget jelent, hogy csakúgy, mint 2013-ban, ezúttal is kikérik a szociáldemokrata tagság véleményét. Ahhoz azonban, hogy a tagok is zöld utat adjanak a megállapodáshoz, az SPD-nek komoly eredményeket kell elérnie a koalíciós egyeztetések során. A szociáldemokraták csütörtökön kezdődő kongresszusára készülő Martin Schulz pártelnök azt közölte, hogy programjukból „a lehető legtöbbet” akarnak megvalósítani. Ezért ragaszkodnak a polgári biztosítás bevezetéséhez, a menekült családok egyesítésének megkönnyítéséhez, a szigorúbb klímapolitikához.

Közben Horst Seehofer, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője bejelentette, nem lesz a párt listavezetője a jövőre esedékes tartományi választáson, de pártelnök marad. Bajor miniszterelnök Markus Söder jelenlegi pénzügyminiszter lesz, akit a CSU keményvonalasai közé sorolnak. Bár Seehofer és Söder viszonya meglehetősen feszült, a pártelnök „jó együttműködést” ígért a leendő bajor miniszterelnöknek.

Szerző