Kötelező lesz egy szelfi feltöltése a Facebookra

Publikálás dátuma
2017.12.05. 06:40

A Facebook úgy döntött, hogy aki nem tölt fel magáról felvételt, az nem férhet hozzá a profiljához. A társaság ezzel a drasztikus módszerrel akarja biztosítani az emberek és a botok megkülönböztetését. A Twitteren és más portálokon már több felhasználó is beszámolt arról, hogy a Facebook új Captchaket használ. (A számítástechnikában olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől.) Az érintetteknek olyan fotókat kellett feltölteniük magukról, amelyeken jól látszott az arcuk. A társaság azt írta, hogy a képeket csupán megvizsgálják és utána törlik is a szervereikről.

Az óriáscég egyik szóvivője megerősítette a tesztről szóló hírt és azt közölte, elsősorban azt vizsgálják, hogy egyedi felvételekről van-e szó, de ezzel kapcsolatban konkrétumokat nem árult el. Valószínűleg az adatbázisban szereplő más fotókkal hasonlítják össze a fájlokat.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi történik azokkal a felhasználókkal, akik nem tudnak vagy nem akarnak képet feltölteni magukról. A megjelenített szöveg ugyanis nem kínál alternatívákat a profilhoz való hozzáféréshez. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az érintettek addig nem férhetnek hozzá a profiljaikhoz.

Szerző
Témák
Facebook szelfi

Letartóztatások a Galizia-gyilkosság ügyben

Publikálás dátuma
2017.12.05. 06:38
Fotó: AFP/Matthew Mirabelli

Tíz gyanúsítottat vettek őrizetbe hétfőn Máltán az október 16-án meggyilkolt újságíró, Caruana Galizia halála kapcsán. A hírt Joseph Muscat miniszterelnök jelentette be. Mindegyik őrizetbe vett máltai állampolgár, többen közülük a rendőrség által ismert bűnöző. A korrupciós ügyeket vizsgáló 53 éves oknyomozó újságíróval autójába rejtett pokolgép végzett otthona előtt. Galizia a kormányt és az ellenzék egyes tagjait is élesen bírálta, halálakor 42 rágalmazási eljárás folyt ellene. Többek között a miniszterelnök és felesége állítólagos offshore számlái után is kutatott.

Szerző

Németország egyre közelít a nagykoalícióhoz

Publikálás dátuma
2017.12.05. 06:37
Nehéz hetek előtt az SPD elnöke Fotó: AFP/Bernd von Jutrczenka
A német szociáldemokraták elnöksége hétfőn úgy döntött, hogy a párt kész az uniópártokkal való „eredményes tárgyalásokra”.

Az SPD elnökségi ülésén megtartott szavazáson csak Szász-Anhalt tartomány vezetője, Katrin Budde tartózkodott. A párt közleménye szerint az SPD kötelességének érzi, hogy megvizsgálja a lehetőségeit annak: a szociáldemokraták milyen formában járulhatnának hozzá a következő kormány munkájához. A pártvezetés azonban kiemelte, ez még nem jelenti azt, hogy magától értetődik a nagykoalíció folytatása.

Ugyanakkor az elnökség egyhangú határozata egy lépéssel közelebb hozta Németországot a nagykoalíció folytatásához. Arra azonban, hogy mikor állhat fel az új kormány, senki sem tudhatja a választ. Pedig Európa számára is fontos lenne, hogy mielőbb stabilitás legyen Németországban. Feltételezések szerint azonban legkorábban is márciusra állhat csak fel az új kabinet. Nehézséget jelent, hogy csakúgy, mint 2013-ban, ezúttal is kikérik a szociáldemokrata tagság véleményét. Ahhoz azonban, hogy a tagok is zöld utat adjanak a megállapodáshoz, az SPD-nek komoly eredményeket kell elérnie a koalíciós egyeztetések során. A szociáldemokraták csütörtökön kezdődő kongresszusára készülő Martin Schulz pártelnök azt közölte, hogy programjukból „a lehető legtöbbet” akarnak megvalósítani. Ezért ragaszkodnak a polgári biztosítás bevezetéséhez, a menekült családok egyesítésének megkönnyítéséhez, a szigorúbb klímapolitikához.

Közben Horst Seehofer, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője bejelentette, nem lesz a párt listavezetője a jövőre esedékes tartományi választáson, de pártelnök marad. Bajor miniszterelnök Markus Söder jelenlegi pénzügyminiszter lesz, akit a CSU keményvonalasai közé sorolnak. Bár Seehofer és Söder viszonya meglehetősen feszült, a pártelnök „jó együttműködést” ígért a leendő bajor miniszterelnöknek.

Szerző