Magukfajták zendülése a Jobbikban

Publikálás dátuma
2017.12.05 06:07
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /

A „radikálisok” megüzenték Vona Gábornak, hogy buknia kell, ha a néppártosodás nem hoz növekedést – így értékelte a Jobbik újabb belső konfliktusát Juhász Attila, a Political Capital szakmai vezetője.

Kisebbfajta palotaforradalom tört ki a Jobbikban a hírre, hogy távozik a politikából Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke a közösségi oldalán számolt be arról, hogy felhívta Morvait telefonon, és hosszan elbeszélgettek. Toroczkai következtetése: „Sem a néppártosodás, sem a szebb jövő nem képzelhető el nélküle”.

Boldogan megyek vissza a jogi pályára – Morvai Krisztina ezt egy hónapja nyilatkozta a Népszavának, amikor arról beszélt, hogy jó eséllyel visszavonul a politikától. Pár napja tényként közölte: 2019-ben, mandátuma lejártával véget ér politikai pályafutása. Indoklása szerint az elmúlt közel tíz év bebizonyította számára, hogy a „pártokrácia” nem összeegyeztethető személyiségével és lelkiismeretével.

Lépésében meghatározó szerepe volt annak, hogy nem ért egyet a Jobbikban lezajló folyamatokkal: azzal például, hogy a párt „látványosan közeledik” a balliberális erőkhöz. Morvai csalódottságához gyaníthatóan hozzájárult, hogy értésére adták, a Jobbik nem kívánja indítani a következő EP-választáson.

A kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában Morvai közeli munkatársa, Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos parlamenti képviselő is kiosztotta a pártot. Nem volt egyedül. Azon a napon, amikor Morvai Krisztina bejelentette távozását, az elnökségből és a parlamenti frakcióból eltávolított, de párttagságát megtartó Novák Előd szintén nekiment a Jobbiknak.

„Ide süllyedtünk” – kommentálta Novák, hogy a jobbikos Alfahír nagy terjedelemben szemlézte Teplán Istvánt, a CEU korábbi rektorhelyettesét, „George Soros helytartóját”, aki a Die Presse osztrák lapban „a radikalizmusától (és radikálisaitól) megszabadult Jobbikot” méltatta. Novák Előd kitartást kívánt a Jobbikban a „magunkfajtáknak”. Szerinte sokan vannak ilyenek. Még a frakcióban is akadnak néhányan, akik egy alkalmasabb pillanatra várnak, hogy – lehetőleg Morvai Krisztinával karöltve – visszafordítsák a szekeret.

Morvai bejelentésén sajnálkozott Dúró Dóra jobbikos parlamenti képviselő, Novák Előd felesége is. Szegényebb lenne a politika Morvai Krisztina nélkül – írta Dúró facebookos bejegyzésében, és reményét fejezte ki: „Fogunk még együtt dolgozni közös elveinkért”. Dúró Dóra amúgy a Jobbik új plakátkampányában Vona Gábor mellett látható.

A konfliktus a néppártosodási stratégia és az úgynevezett radikális irányzat közötti szembenállásból fakad – állapította meg a Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője. Vona Gábor pártelnök számára azok a politikusok igazán veszélyesek, akik úgy támadják a néppártosodást, hogy közben komoly pozíciót töltenek be a Jobbikban – hangsúlyozta a politológus a Népszavának. A bírálatokkal a „radikálisok” próbálják rátolni a felelősséget a pártelnökre, másrészt jelezni akarják, hogy választási kudarc esetén Vona Gábornak buknia kell.

A Jobbik jól szerepelt a 2010-es parlamenti választáson, 2014-ben még ehhez képest is erősíteni tudott. Juhász Attila szerint kudarcnak minősülne, ha a Jobbik a legnagyobb ellenzéki párt maradna ugyan, de rosszabb eredményt érne el, mint előző alkalommal.

Vonának pillanatnyilag stabil a helyzete a Jobbikban. Nehézségei abból adódnak, hogy a felmérések nem igazolják vissza stratégiája sikerét: egyelőre semmi nem utal arra, hogy a néppártosodási irány növekedési többletet hozna. Pedig már csak kevesebb, mint fél év van hátra a választásig.

Kívülről nem lehet megmondani, hogy a „radikálisok” milyen támogatottságot élveznek a Jobbikban – jegyezte meg Juhász Attila. Nem számít rá, hogy a választás előtt fordulat történne a párt politikájában. Azt sem tartja valószínűnek, hogy a mostani szituáció pártszakadáshoz vezet. Minden amellett szól, hogy a „radikálisok”, ha a Jobbik viszonylag rosszul teljesít a választáson, nem egy új szervezet létrehozásával kísérleteznek majd, hanem megpróbálják leváltani Vona Gábort, és átvenni a hatalmat a pártban.

2017.12.05 06:07

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17