Magukfajták zendülése a Jobbikban

Publikálás dátuma
2017.12.05 06:07
FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A „radikálisok” megüzenték Vona Gábornak, hogy buknia kell, ha a néppártosodás nem hoz növekedést – így értékelte a Jobbik újabb belső konfliktusát Juhász Attila, a Political Capital szakmai vezetője.

Kisebbfajta palotaforradalom tört ki a Jobbikban a hírre, hogy távozik a politikából Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke a közösségi oldalán számolt be arról, hogy felhívta Morvait telefonon, és hosszan elbeszélgettek. Toroczkai következtetése: „Sem a néppártosodás, sem a szebb jövő nem képzelhető el nélküle”.

Boldogan megyek vissza a jogi pályára – Morvai Krisztina ezt egy hónapja nyilatkozta a Népszavának, amikor arról beszélt, hogy jó eséllyel visszavonul a politikától. Pár napja tényként közölte: 2019-ben, mandátuma lejártával véget ér politikai pályafutása. Indoklása szerint az elmúlt közel tíz év bebizonyította számára, hogy a „pártokrácia” nem összeegyeztethető személyiségével és lelkiismeretével.

Lépésében meghatározó szerepe volt annak, hogy nem ért egyet a Jobbikban lezajló folyamatokkal: azzal például, hogy a párt „látványosan közeledik” a balliberális erőkhöz. Morvai csalódottságához gyaníthatóan hozzájárult, hogy értésére adták, a Jobbik nem kívánja indítani a következő EP-választáson.

A kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában Morvai közeli munkatársa, Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos parlamenti képviselő is kiosztotta a pártot. Nem volt egyedül. Azon a napon, amikor Morvai Krisztina bejelentette távozását, az elnökségből és a parlamenti frakcióból eltávolított, de párttagságát megtartó Novák Előd szintén nekiment a Jobbiknak.

„Ide süllyedtünk” – kommentálta Novák, hogy a jobbikos Alfahír nagy terjedelemben szemlézte Teplán Istvánt, a CEU korábbi rektorhelyettesét, „George Soros helytartóját”, aki a Die Presse osztrák lapban „a radikalizmusától (és radikálisaitól) megszabadult Jobbikot” méltatta. Novák Előd kitartást kívánt a Jobbikban a „magunkfajtáknak”. Szerinte sokan vannak ilyenek. Még a frakcióban is akadnak néhányan, akik egy alkalmasabb pillanatra várnak, hogy – lehetőleg Morvai Krisztinával karöltve – visszafordítsák a szekeret.

Morvai bejelentésén sajnálkozott Dúró Dóra jobbikos parlamenti képviselő, Novák Előd felesége is. Szegényebb lenne a politika Morvai Krisztina nélkül – írta Dúró facebookos bejegyzésében, és reményét fejezte ki: „Fogunk még együtt dolgozni közös elveinkért”. Dúró Dóra amúgy a Jobbik új plakátkampányában Vona Gábor mellett látható.

A konfliktus a néppártosodási stratégia és az úgynevezett radikális irányzat közötti szembenállásból fakad – állapította meg a Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője. Vona Gábor pártelnök számára azok a politikusok igazán veszélyesek, akik úgy támadják a néppártosodást, hogy közben komoly pozíciót töltenek be a Jobbikban – hangsúlyozta a politológus a Népszavának. A bírálatokkal a „radikálisok” próbálják rátolni a felelősséget a pártelnökre, másrészt jelezni akarják, hogy választási kudarc esetén Vona Gábornak buknia kell.

A Jobbik jól szerepelt a 2010-es parlamenti választáson, 2014-ben még ehhez képest is erősíteni tudott. Juhász Attila szerint kudarcnak minősülne, ha a Jobbik a legnagyobb ellenzéki párt maradna ugyan, de rosszabb eredményt érne el, mint előző alkalommal.

Vonának pillanatnyilag stabil a helyzete a Jobbikban. Nehézségei abból adódnak, hogy a felmérések nem igazolják vissza stratégiája sikerét: egyelőre semmi nem utal arra, hogy a néppártosodási irány növekedési többletet hozna. Pedig már csak kevesebb, mint fél év van hátra a választásig.

Kívülről nem lehet megmondani, hogy a „radikálisok” milyen támogatottságot élveznek a Jobbikban – jegyezte meg Juhász Attila. Nem számít rá, hogy a választás előtt fordulat történne a párt politikájában. Azt sem tartja valószínűnek, hogy a mostani szituáció pártszakadáshoz vezet. Minden amellett szól, hogy a „radikálisok”, ha a Jobbik viszonylag rosszul teljesít a választáson, nem egy új szervezet létrehozásával kísérleteznek majd, hanem megpróbálják leváltani Vona Gábort, és átvenni a hatalmat a pártban.

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.