Tőzsde - A Richtertől függ a BUX iránya

A Richter árfolyamától függ a BUX iránya a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a legfontosabb a magyar tőzsdén a Richter árfolyamának alakulása. A hétfői nagy esés után kérdés, hogy érkeznek-e vevők, vagy folytatódik az eladói hullám. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy az OTP és a Mol fontos technikai szint közelében van.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szintén úgy látja, hogy a Richter árfolyamától függ a BUX index alakulása a nyitásban. Kommentárja szerint a korrekciót a kedvező nemzetközi hangulat támogatja, több elemző is megerősítette korábbi célárfolyamát hétfőn.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálni kezdte a Richter egyik fontos termékét, amely jelentős részt tesz ki a társaság bevételéből, ezért esett sokat a papír árfolyama.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 383,44 pontos, 1,00 százalékos csökkenéssel, 37 805,37 ponton zárt hétfőn, a részvénypiac forgalma 13,2 milliárd forint volt.A Mol 13 forinttal, 0,44 százalékkal 2994 forintra erősödött, 1,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 39 forinttal, 0,39 százalékkal 9969 forintra nőtt, forgalmuk 1,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,43 százalékkal 471 forintra emelkedett, forgalma 249,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 395 forinttal, 5,81 százalékkal 6400 forintra csökkent, a részvények forgalma 7,8 milliárd forintot ért el.

Szerző

Kiszállhat a CBA-ból az alapító milliárdos

Publikálás dátuma
2017.12.05. 09:17
Baldauf László FOTÓ: Népszava
Eladja üzleteinek legalább egy részét a milliárdos magyar üzletember, a CBA-alapító Baldauf László - értesült a Portfolio két forrásból. Az üzletlánc korábbi elnöke - most tiszteletbeli elnöke - már túl is adott egyik központi boltján, és úgy tudni, hogy további tárgyalások vannak folyamatban. 

Hamarosan Lidl-be járhatnak azok, akik a Blaha Lujza téren szoktak bevásárolni a CBA-ban, ugyanis Baldauf László megegyezett a német kiskereskedelmi lánccal az üzletről. A portál szerint a Ferenciek terén lévő boltról is előrehaladott tárgyalások folynak, és a napokban üthetik nyélbe az üzletet. Baldauf további boltok, illetve bérleti jogok értékesítését is tervezi, ám igyekszik a legnagyobb titokban tartani azt, hogy hogyan állnak a tárgyalások.

A plázastop miatt ma képtelenség új üzleteket nyitni Magyarországon, ez a helyzet pedig kapóra jöhet azoknak, akik jó áron szeretnének kiszállni a kiskereskedelemből. Mi több, a magyar kormány törekvése, amely szerint az üzletek több mint 50%-a magyar tulajdonban legyen, nem igazán jött be: hiába igyekeztek a Coop- és a CBA-láncokat helyzetbe hozni a szabályozási környezet átalakításával, éppen ellenkezőleg sült el a törekvés.

Cégein keresztül Baldauf Lászlót, valamint a Lidl Magyarországot is megkeresték az üzlettel kapcsolatban, ugyanakkor Baldauf cégeitől nem érkezett válasz, a Lidl pedig azt közölte, hogy nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

Szerző

Bányásznapi köszönés: Jobb szerencsét!

Publikálás dátuma
2017.12.05. 06:22
Fotó: Tóth Gergő

A jelenleginél rosszabb idők talán már nem várnak a bányászokra - osztotta meg reményét lapunkkal Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszevezete elnöke a bányászok és kohászok védőszentje, Szent Borbála napja tegnapi ünnepségei kapcsán.

Ma 8-10 ezer bányász dolgozik Magyarországon. Pedig a hatvanas évekbeli csúcson számuk meghaladta a százezret. Mára lényegében megszűnt a mélyművelés, így - többek között - a barnakőszén-, bauxit-, mangán és uránérc-kitermelés. (2016-ban Márkushegyen éppenséggel az állam hajtotta végre az utóbbi évek legnagyobb bezárását.) A bányászaton belül ma a legnagyobb arányban, több mint 4 ezren a kő-, kavics és más építőanyag-kitermelésben tevékenykednek. A Mátrai Erőmű számára mintegy 2 ezren külszíni lignitfejtést végeznek Bükkábrányon és Visontán. Közel ezer fő dolgozik a hazai olaj- és gázkutató, illetve -kitermelő állomásokon. Kisebb vállalkozások hoznak a felszínre perlitet, ásványi nyersanyagokat és kvarchomokot is. Recsk térsége akár még aranyat is rejthet, de ma nincs érdeklődő vállalkozó. Rabi Ferenc szerint ahhoz, hogy az évszázados bányászati kultúra a jövőben is hozzájáruljon a fejlődéshez, az oktatáson túl leginkább állami ösztönzőkre és ehhez kapcsolódó vállalkozói tőkére lenne szükség. Az egyre több földhős állami koncessziós pályázat kapcsán megemlítette: ez nem túl sok, de annál felkészültebb bányászati szakembert igényel. A szakszervezeti elnök a hazai alapú és biztonságos áramellátásra hivatkozva kiállt a Mátrai Erőmű tervezett – mint fogalmazott, „kis légszennyezésű” - lignitblokkja mellett.

Bár Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára a központi ünnepségen a hely szelleméhez igazodó beszédet tartott, a bányászoknak azért még van miről meggyőzniük a kormányzatot. Az államtitkár ugyanis másutt rendszeresen a teljes szénmentesítés mellett foglal állást. Tegnap ugyanakkor inkább a koncessziós rendszert emelte ki, amiből tavaly közel harmincmilliárd folyt be. Emellett dicsérte a bányászok és a kohászok pótolhatatlan szerepét. A magyar kormány célja változatlan: a belföldi ásványkincsvagyon gazdaságos és környezetkímélő hasznosítása - fogalmazott. A stratégiai felhasználást, védelmet érintő kihívások kezelése a szakterület és a kormány közös érdeke - húzta alá. Azt azonban tegnap, a bányászok között nem említette, amit egy márciusi konferencián, miszerint „a magyar kormányzat a 2050-re teljes szénmentességet célzó európai irányhoz igazodik”.

Szerző