Egy órán belül elfogták a lótolvajt

Publikálás dátuma
2017.12.05. 10:47
A lovat visszaadták a gazdájának. Forrás: police.hu

Egy 34 éves karácsondi férfi a gyanú szerint december 4-én 13 óra körül bement egy helyi ingatlan udvarára és a kerítést megrongálva onnan egy lovat tulajdonított el - írja a police.hu.

A helyi körzeti megbízott rendőrök a helyszín közelében egy órán belül elfogták a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható V. Istvánt, akit előállítottak a rendőrkapitányságra és – őrizetbe vétele mellett – kihallgattak. Továbbá kezdeményezték előzetes letartóztatásának indítványozását. Az ellopott lovat a rendőrök visszaadták a tulajdonosának.

Szerző

Eltűnt egy zalaegerszegi háziorvosnő

Publikálás dátuma
2017.12.05. 09:31

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság eljárást indított Dr. Zornné Dr. Orosz Sarolta eltűnése miatt - írja a police.hu. A képen látható nő december 4-én 13 óra 30 perc körül ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról. A hölgy barna rövid hajú, szemüveges, normál testalkatú. Eltűnésekor feltehetően fekete nadrág és fehér kötött felső volt rajta.

A rendőrség kéri, hogy aki nő tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-92-311-510-es telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett, a nap 24 órájában tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, valamint a 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Szerző
Frissítve: 2017.12.05. 23:17

Elszabadult pótkerék "ölt meg" három embert - Itt az ítélet

Publikálás dátuma
2017.12.04. 17:55
Illusztráció. Fotó: Shutterstock
Három év fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék hétfőn azt a lengyel kamionsofőrt, akinek a járművéről elszabadult pótkerék három ember halálát okozta 2016 februárjában a 47-es főúton - közölte a bíróság sajtószóvivője. Az ítélet jogerős.

Tatár Tímea tájékoztatása szerint a bíróság a férfit kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, és öt évre eltiltotta a járművezetéstől. Cz. R.-nek az 5,7 milliós bűnügyi költségből 1,9 millió forintot is ki kell fizetnie, a fennmaradó rész - több mint 3 milliós tolmácsdíjjal - az államot terheli.
A törvényszék döntésével helybenhagyta a Berettyóújfalui Járásbíróság 2017. május 23-án meghozott elsőfokú ítéletét.

A bírósági tényállás szerint a férfi 2016. február 27-én a lengyelországi Torunból indult útnak 13 tonna áruval Romániába. Az általa vezetett pótkocsis szerelvényt kollégája egy hasonlóval követte. A második kamion azonban Debrecenben lemaradt, így a vádlott a városból kiérve megállt egy autóbuszöbölben.

Várakozás közben a járművet körbejárva a sofőr észrevette, hogy mozog a pótkocsi jobb hátsó tengelyén lévő dupla kerék külső kereke. Mivel besötétedett, Cz. R. úgy döntött, meghúzza a kerékrögzítő csavarokat, majd egy megvilágított helyen alaposabban megvizsgálja a kereket. Ezután egy derecskei benzinkútnál állt meg és éppen hozzálátott a pótkocsi jobb hátsó pótkerekének leszereléséhez, amikor megérkezett a kollégája. A szerelést jórészt a vádlott végezte, társa csak kisebb részfeladatokat hajtott végre.

A szerelés után folytatták útjukat a 47-es főúton. Tizenkét kilométerrel arrébb a pótkocsi jobb hátsó dupla kereke levált a tengelyről. A külső kerék jobbra, a szántóföldre gurult, a belső kerék viszont belevágódott egy szemből érkező autóba. A sofőr fékezés közben átment a másik sávba és nekiütközött a második lengyel járműnek. Az autó vezetője és két utasa a helyszínen meghalt, a járműben ülő negyedik ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosságot okoztak.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott hibás csavarokkal rögzítette a kerekeket, ráadásul a rozsdás csavarokat egy házilag készített kulccsal húzta meg. A bíró szerint a felhasznált csavarok még megfelelő eszközök esetén sem lettek volna alkalmasak a kerék biztonságos rögzítésére. Cz. R. a KRESZ szabályait megszegve nem fokozott óvatossággal haladt tovább: óránkénti 80-90 kilométeres sebességgel közlekedett és útközben egy autót is megelőzött.

A feltárt műszaki hibák alapján megállapították azt is, hogy a pótkocsi a kerékcserét megelőzően sem volt alkalmas a biztonságos közlekedésre, a sofőr nem is indulhatott volna útnak egy ilyen járművel. Az elindulást meg kellett volna tagadnia; azt, hogy de végül utasításra indult-e el, nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani. A sietség oka esetlegesen a kamionstop is lehetett, újabb egy óra késedelem ugyanis kétnapos kényszerű vesztegléssel járt volna.

A Debreceni Törvényszék szerint Cz. R. nagyfokú felelőtlensége az oka annak, hogy három vétlen ember meghalt, egy pedig maradandó egészségügyi károsodást szenvedett a balesetben - közölte az ítélet kihirdetése után a bírósági szóvivő.

Szerző