Előfizetés

Európai Örökség címre jelölték a Dohány utcai Zsinagógát

Publikálás dátuma
2017.12.05. 16:42
Fotó: Népszava
A Dohány utcai Zsinagóga is szerepel az Európai Örökség címre jelölt idei kilenc helyszín között - közölte a Miniszterelnökség.

A zsinagógát a hozzá tartozó - a múzeumot, a levéltárat, az I. világháborúban elesett magyar zsidó katonák tiszteletére elhelyezett emlékművet, a holokauszt áldozatainak maradványait őrző kertet, valamint a Raoul Wallenberg Emlékparkot is magában foglaló - komplexummal együtt jelölték az elismerésre. Ezzel Magyarországnak a Páneurópai Piknik Emlékpark és a Zeneakadémia mellett már három helyszíne szerepelhet az emblematikus helyszínekből álló listán.

Az Európai Örökség cím idei várományosai között szerepelnek Lipcse zenetörténeti helyszínei (Németország), a Cadinai erőd (Olaszország), a Javorcai kápolna (Szlovénia), a Natzweileri koncentrációs tábor és altáborai (Franciaország és Németország), a Máramarosszigeti emlékmű (Románia), a Bois du Cazier (Belgium), Schengen falu (Luxemburg) és a Maastrichti Szerződés (Hollandia) is.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a Dohány utcai Zsinagóga Európában a legnagyobb, a világon pedig a második legnagyobb zsinagóga, Európa történelmében az integrációt, az emlékezést és a párbeszédre való nyitottságot jelképezi.

Az Európai Örökség cím azzal a céllal jött létre, hogy előtérbe helyezze a közös európai örökséget, erősítse a közösségi identitást és megszilárdítsa a kultúrák közötti párbeszédet. 2017-ben 19 állam nyújtott be pályázatot a címre, ezek közül 25 helyszín jutott tovább az előválogatáson. Az elismerésre jelölt kilenc helyszínt az Európai Bizottság által felállított független szakértői testület választotta ki.

Az idén jelölt kilenccel együtt harmincnyolcra emelkedhet az Európai Örökség címmel kitüntetett helyszínek száma. A Bizottság 2018 februárjában ítéli oda hivatalosan a címet a helyszíneknek, a díjátadó ünnepséget 2018 márciusában Bulgáriában rendezik meg - olvasható a közleményben.

Molnár Gyula: A végeredmény dönti majd el, kinek volt igaza

Z. Á.
Publikálás dátuma
2017.12.05. 16:10
Fotó: Szalmás Péter

Hozzá vagyok szokva a ritkább levegőhöz, ezért nem veszem észre, hogy az fogyna körülöttem. Ki fogom bírni, ugyan nem vagyok serpa, de elég magasra tudok jutni kevés levegővel, így most sem izgulok – fogalmazott a Népszavának Molnár Gyula. A szocialisták elnökéről a Magyar Hírlap tegnapi címlapján azt írta: „Gyula mindenkinek mindent megígér”, ráadásul „Molnár hintapolitikája megosztja az MSZP-t”.

Közben a Hajdú-Bihar megyei szocialisták levelet írtak a pártelnöknek, szerintük ugyanis a párt a haláltusáját vívja. - Az MSZP olyan párt, ahol az emberek kommunikálnak egymással. Nem helyes, hogy ez a nyilvánosság előtt történik, az ilyen típusú vitákat belül kell rendezni – reagált Molnár, hozzátéve: minden hasonló esetben a végeredmény dönti majd el, kinek volt igaza. A pártelnök hangsúlyozta: az MSZP október 1-e után nehéz időszakba lépett azzal, hogy Botka László visszamondta a miniszterelnök-jelöltséget. - Azt a menetet elvesztettük, kaptunk egy ütést, de vissza fogunk jönni és a végén megnyerjük a meccset - vélekedett a pártelnök, hozzátéve: ma a demokratikus ellenzéki oldalon, minden nehézsége ellenére továbbra is a legnagyobb párt az MSZP, amely a legszervezettebb hálózattal rendelkezik.

Molnár Gyula azt kéri a Hajdú-Bihari párttársaitól, várják meg, mi lesz a konkrét megállapodás a politikai partnereikkel, és vegyék észre azt, hogy a párt képes áldozatokat is hozni egy megállapodás létrejöttéért.

Arra a kérdésünkre, jelenleg, hogy áll az MSZP-DK paktum, Molnár azt felelte: látszik a megoldás és mindkét fél minden pillanatban kinyilvánítja, hogy meg akarnak állapodni. Nagyjából öt-tíz választókörzet elosztásában van még nézeteltérés a két párt között.

Mi történt? Török néptáncosok menekültek Magyarországra

Egyelőre ismeretlen okból Magyarországra menekült egy ankarai ifjúsági néptáncegyesület 11 tagja - jelentette kedden a Dogan török hírügynökség.

A Sözcü című török ellenzéki napilap kiemelte: először fordult elő, hogy nemzetközi fesztivál keretében egy csoport Törökországból külföldre menekül.

A Dogan beszámolója szerint az összesen 16 fős csoport november 5. és 10. között fellépett egy budapesti rendezvényen. Vissza azonban csak öten tértek Törökországba. A Dogan értesülése szerint a táncosok átlagéletkora 20 év felett volt.

Ahhoz, hogy az egyesület külföldre utazhasson, a törvény értelmében először a Török Néptáncszövetséghez (THOF) nyújtott be kérelmet. A jóváhagyást követően a csoporttagok számára az ankarai rendőrség szolgálati útlevelet állított ki. Ezek birtokában a táncosok viszont már a rendezvény előtt, november 1-jén Budapestre utaztak.

A Dogan úgy tudja, hogy ugyanettől az egyesülettől júliusban Bosznia-Hercegovinában lépett fel egy csoport, és onnan még mindegyikük hazatért.

A Török Néptáncszövetség (THOF) idén 86 különböző egyesületnek és klubnak engedélyezte, hogy külföldi rendezvényen vegyen részt - írta a hírügynökség. Egyúttal rámutatott, hogy a szóban forgó csoport minden tagjának friss volt az engedélye.
Az ankarai főügyészség nyomozást indított az ügyben.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az MTI megkeresésére közölte, hogy a csoport tagjai nem nyújtottak be menedékkérelmet Magyarországon.