Előfizetés

Összecsapások Kijevben - Szaakasvili híveivel a parlament elé vonult (videók)

Gál Mária
Publikálás dátuma
2017.12.05. 17:53
FOTÓ: SERGEI CHUZAVKOV / AFP
Utcai megmozdulásokat eredményezett a volt grúz államfő, Odessza volt kormányzójának kijevi letartóztatása. Az ukrán főváros forrong, Miheil Szaakasvili és hívei a parlament elé vonultak, ahol harci készültségben állnak a rendfenntartók. Körözést adott ki az ukrán főügyészség a volt grúz államfő ellen.

Lerohanták kedden reggel Miheil Szaakasvili kijevi lakását az ukrán főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU emberei. A volt grúz államfő a nyolc emeletes belvárosi, a Majdan (Függetlenség tér) közvetlen közelében lévő ház tetejére menekült, de az SZBU különleges egysége, az Alfa tagjai elfogták. A főügyészség bűnszervezettel való együttműködéssel vádolta meg a politikust. Jurij Lucenko főügyész sajtótájékoztatón közölte, hogy bizonyítékaik szerint Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre, az alkotmányos rend megdöntésére törekszik. Állította, hogy a grúz ex-elnök által rendezett kijevi hatalomellenes demonstrációkat Szerhij Kurcsenko, a Majdan-tüntetések nyomán 2014 februárjában megbuktatott, majd Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetéhez tartozó oligarcha pénzelte.

A belvárosi ház tetejéről Szaakaasvili azonban azt kiabálta, hogy a jelenlegi kijevi vezetés alkudott meg Moszkvával, és az ellene felhozott vádak mögött is Vlagyimir Putyin orosz elnök áll.

Szaakasvili aki Petro Porosenko egyik legközelebbi munkatársa és bizalmasa volt kezdetben, mára az elnök leghangosabb és talán legerősebb ellenfele lett. A Majdan után tűnt fel Kijevben, ahol Porosenkotól ukrán állampolgárságot kapott és 2015 februárjában Odessza megye kormányzója lett. Tavaly azonban lemondott tisztségéről, korrupcióval kezdte vádolni az elnököt és a kormányzatot, Új Erők Mozgalma néven politikai pártot alapított és jelezte, indulni fog a választásokon.

Porosenko viszont idén nyáron kiegyezett az új grúz vezetéssel és arra hivatkozva, hogy Szaakasvili ukrán állampolgársága megszerzésekor több dolgot eltitkolt az ukrán hatóságok előtt, júliusban visszavonta ukrán állampolgárságát, épp akkor, amikor az Egyesült Államokban tartózkodott. A grúz ex-elnök ezzel hontalanná vált, és megnyílt a lehetőség arra, hogy Ukrajna kiadja Grúziának, ahol hatalommal való visszaélés miatt büntetőeljárás indult ellene, jelenleg is körözik.

Szaakasvilit azonban ez sem tántorította el, hogy visszatérjen Ukrajnába. Szeptember 10-én, miután az ukrán hatóságok megakadályozták hivatalos belépését az országba, hívei gyűrűjében, a lengyel-ukrán zöldhatáron tért vissza. Fogadására Julia Timosenko is a helyszínre érkezett. Kijev azóta sem adta ki Grúziának Szaakasvilit, de megtagadták tőle a politikai menedékjogot. Mindeddig nem nyúltak az erős amerikai hátszéllel bíró grúz politikushoz, múlt héten három hónapos ideiglenes tartózkodási engedélyt is kapott. Az, hogy most bilincsben próbálták kiiktatni a politikai életből, vélhetően annak (is) köszönhető, hogy Szaakasvili több Porosenko ellenes tüntetést szervezett, legutóbb vasárnap. Korrupcióellenes hívószavakkal állítja maga mellé az egész országot gúzsba kötő és fojtogató korrupciótól megcsömörlött ukránokat, miközben többek között azt követeli, hogy a kijevi rada (parlament) hozzon törvényt az államfő alkotmányos vád alá helyezésének (impeachment) rendjéről. A vasárnapi demonstráción azt kérték, hogy a jogszabály még ezen a héten szülessen meg.

A vasárnapi demonstrációt élőben közvetítette a NewsOne ukrán hírtelevízió. A csatornát még vasárnap este szélsőségesek és veteránok vették blokád alá, az ukrán hatóságok pedig semmit sem tettek a legálisan működő, de oroszbarátnak tartott televízió felszabadítására. A csatorna azonban a Szaakasvili elleni bevetést is közvetíteni kezdte, ami lehetővé tette, hogy egyre többen szerezzenek tudomást az épp zajló eseményről és a grúz politikus segítségére siessenek. Bár pontos számot sehol sem közöltek arról, hányan is siettek a helyszínre, de a felvételekből az látszik, hogy a tömeg növekszik. A Szaakasvili hívek megrohamozták a rendőrségi furgont, össze is csaptak a rendfenntartókkal és kiszabadították a bilincsbe vert politikust, aki támogatói gyűrűjében azonnal elindult a parlament épülete felé és minden ukránt arra biztatott, hogy csatlakozzon a menethez és „zavarják el Porosenkot”.

Az összecsapások helyszínére és a parlament elé is kivonult a nemzeti gárda. Híradások szerint egyre több politikus jelenik meg, akik azt próbálják megakadályozni, hogy nehogy vérontásba és erőszakba torkolljanak az események. Az épp hontalan grúz politikus ugyanis nem kispályás játékos, komoly „forradalmi” tapasztalata van, s ezúttal sem fogja vissza magát. (Szaakasvili a 2003-as grúziai rózsás forradalomnak köszönhetően lett államfő, odesszai kormányzóságát pedig a Majdannak köszönheti. Minkét forradalomban aktívan részt vett.)

Mindez azt vetíti előre, hogy újra forró decembere lesz Ukrajnának. A 2004-es vértelen narancsos forradalom, majd a 2013-november végén kezdődő és 2014 februárjában hatalomváltáshoz vezető, halálos áldozatokat is követelő Majdan után Kijevben jogosan tartanak az erőszak elhatalmasodásától. Szaakasvili ugyan azt hirdeti, hogy a hadsereg az ő oldalukon áll, a rendőrség és az SZBU sem hallgat az államfőre, de ennek egyelőre semmi nyoma. Tény, hogy megakadályozhatták volna a grúz politikus kiszabadítását, de közlésük szerint azért nem tették, nehogy véres fordulatot vegyenek az események.

Körözést adott ki az ukrán főügyészség Miheil Szaakasvili ellen
Ezt Andrij Liszenko, a főügyészség sajtótitkára a közölte a Facebookon.
Az elfogató parancsot az ügyészség továbbította a rendőrségnek. A tisztségviselő szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert a politikus kedden őrizetbe vétele után megszökött abból a rendőrségi mikrobuszból, amellyel el akarták otthonából szállítani.
Jurij Lucenko főügyész a nap folyamán a parlament plenáris ülésén kijelentette: Szaakasvilit - mivel őrizetbe vételekor megszökött - nyilvánvalóan elfogása után előzetesbe helyezi majd a bíróság. Lucenko 24 órát adott a politikusnak, hogy önként feladja magát.
A tüntetőknek pedig az üzente, gondolják át és aszerint cselekedjenek, amit a főügyészség kedden a tudomásukra hozott: konkrétan azt, hogy lehallgatott telefonbeszélgetések tanúsága alapján Szaakasvili kijevi utcai megmozdulásait Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök környezetéből finanszírozták.
Szaakasvili közölte, hogy egyelőre a tüntetők között marad a kijevi törvényhozás épülete előtt.

A kijevi eseményeket már nem csak a blokád alá vont NewsOne közvetíti élőben, a YouTube-on több link is elérhető.

Lebuktatta magát a kormány: indokolatlanul drága lesz Paks 2

Publikálás dátuma
2017.12.05. 17:24
Fotó: Molnár Ádám

A Magyar Közlönyben árulta el a kormány, hogy sokkal jobban járna a magyar állam, ha a paksi bővítés helyett megújulóenergia-beruházásokkal termelnénk áramot. Az alapinformációt a napi.hu vette észre: naperőművet épít Pakson uniós forrásból, a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. Már ez az információ is meghökkentő – nem csak az, hogy a zöldenergia-beruházások elé adminisztratív akadályokat állító Orbán-kabinet hisz a napenergiában, és erre a területre adófizetői pénz helyett EU-támogatásból is lehet költeni –, de az igazi meglepetést az árak jelentik. Az anyagban az szerepel, hogy 3 milliárd 144 millió forintért olyan energiatermelő kapacitás létesül, amely évente 20 millió 748 ezer kilowattóra (kWh) villamos energiát állít elő – vagyis – a szükséges számításokat elvégző és a Facebookon publikáló Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint – fajlagosan sokkal olcsóbb lesz, mint Paks 2.

- Paks I éves termelése nagyjából 16000 gWh. Paks 2 esetében jóindulatúan számolhatunk 20000 GWh-val (20 milliárd kWh). A naperőmű, mint láttuk, 20 millió 748 ezer kWh-t termel évente (ami durván Paks II termelésének ezredrésze) – számoljunk kerekítve 20 millió kWh-val, hogy Paks 2 szemszögéből nézve kedvezőbb legyen. Paks 2 állítólagos ára (amennyit a kormány mond, bár mindenki tudja, hogy ennél sokkal többe fog kerülni a kiegészítő beruházások, a más most is legalább 2 éves csúszás, meg a kamatok és egyéb hitelterhek miatt) 4000 milliárd forint, vagyis 1 kWh-t előállító áramtermelő kapacitás ára: 200 forint. A naperőmű kerekítve 3 milliárd forintba kerül, itt tehát 1 kWh-t előállító áramtermelő kapacitás ára: 150 forint – írja Jávor. Azaz szerinte „uniós pénzből, az állami MVM megrendelésére (nyilván a szokásos haveri profitot és korrupciós hányadot is belekalkulálva) 150 forintért kap meg egy egységnyi áramtermelő kapacitást a magyar állam, ugyanez Paks 2 esetében optimális esetben is legalább 200 forintba, vagyis 25 százalékkal többe kerül – és ezt nem mi állítjuk, hanem az Orbán-kormány a saját hivatalos lapjában”.

- A számok után csak egy kérdés marad: kit fognak börtönbe zárni, ha Paks 2 a fentiek ellenére, 100 százalékban magyar adófizetői pénzből mégis megépül? - teszi fel a kérdést a politikus.

Lebuktatta magát a kormány: indokolatlanul drága lesz Paks 2

Publikálás dátuma
2017.12.05. 17:24
Fotó: Molnár Ádám

A Magyar Közlönyben árulta el a kormány, hogy sokkal jobban járna a magyar állam, ha a paksi bővítés helyett megújulóenergia-beruházásokkal termelnénk áramot. Az alapinformációt a napi.hu vette észre: naperőművet épít Pakson uniós forrásból, a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. Már ez az információ is meghökkentő – nem csak az, hogy a zöldenergia-beruházások elé adminisztratív akadályokat állító Orbán-kabinet hisz a napenergiában, és erre a területre adófizetői pénz helyett EU-támogatásból is lehet költeni –, de az igazi meglepetést az árak jelentik. Az anyagban az szerepel, hogy 3 milliárd 144 millió forintért olyan energiatermelő kapacitás létesül, amely évente 20 millió 748 ezer kilowattóra (kWh) villamos energiát állít elő – vagyis – a szükséges számításokat elvégző és a Facebookon publikáló Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint – fajlagosan sokkal olcsóbb lesz, mint Paks 2.

- Paks I éves termelése nagyjából 16000 gWh. Paks 2 esetében jóindulatúan számolhatunk 20000 GWh-val (20 milliárd kWh). A naperőmű, mint láttuk, 20 millió 748 ezer kWh-t termel évente (ami durván Paks II termelésének ezredrésze) – számoljunk kerekítve 20 millió kWh-val, hogy Paks 2 szemszögéből nézve kedvezőbb legyen. Paks 2 állítólagos ára (amennyit a kormány mond, bár mindenki tudja, hogy ennél sokkal többe fog kerülni a kiegészítő beruházások, a más most is legalább 2 éves csúszás, meg a kamatok és egyéb hitelterhek miatt) 4000 milliárd forint, vagyis 1 kWh-t előállító áramtermelő kapacitás ára: 200 forint. A naperőmű kerekítve 3 milliárd forintba kerül, itt tehát 1 kWh-t előállító áramtermelő kapacitás ára: 150 forint – írja Jávor. Azaz szerinte „uniós pénzből, az állami MVM megrendelésére (nyilván a szokásos haveri profitot és korrupciós hányadot is belekalkulálva) 150 forintért kap meg egy egységnyi áramtermelő kapacitást a magyar állam, ugyanez Paks 2 esetében optimális esetben is legalább 200 forintba, vagyis 25 százalékkal többe kerül – és ezt nem mi állítjuk, hanem az Orbán-kormány a saját hivatalos lapjában”.

- A számok után csak egy kérdés marad: kit fognak börtönbe zárni, ha Paks 2 a fentiek ellenére, 100 százalékban magyar adófizetői pénzből mégis megépül? - teszi fel a kérdést a politikus.