Balog miniszter rátelepedett a MAB-ra

Publikálás dátuma
2017.12.07 06:01
A lepel alatti elismerésektől az egyetemi szakokig minden hozzá tartozik - Fotó: Vajda József
Fotó: /
Noha a felsőoktatás minőségbiztosítása az egykor független Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság feladata, a terület egyszemélyi felelőse mára lényegében Balog Zoltán humánminiszter lett.

Az ELTE jogi karának tanácsa elutasította, a legfőbb ügyész Polt Péter mégis egyetemi tanári címet kapott Áder János államfőtől, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter javaslatára. A tárca azzal takarózik, hogy Polt kinevezését az egyetemi tanári pályázatokat elbíráló Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) is támogatta. Csakhogy a MAB mára szinte teljesen Balog miniszter befolyása alatt áll.

Emlékezetes: a brüsszeli székhelyű Európai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Szövetség (ENQA) 2014-ben meg is vonta a MAB teljes jogú tagságát. Ennek egyik oka épp az volt, hogy nem látták biztosítva a testület függetlenségét. Az ENQA-nak az szúrt szemet, hogy a bizottságban többségben voltak a Balog miniszter által delegált tagok. 2015-re ezt úgy korrigálták, hogy a tagokat kiegészítették a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara küldötteivel. Ez elegendő volt az ENQA-nak, így 2015 májusában újból megszavazták a MAB teljes jogú tagságát.

A húszfős plénumba jelenleg tíz tagot delegál a miniszter, tízet pedig más szervezetek, ám a korrekció csak látszólagos. Aki kicsit is tisztában van a magyar belpolitikával, jól tudja, hogy például az Iparkamara képviselői legtöbbször a kormány elképzeléseivel rokonszenveznek. Érdemes tudni: egy-egy tagot delegálhat a katolikus és a református egyház is. A MAB elnöke pedig továbbra is Csépe Valéria, akit idén márciusban neveztek ki miniszteri biztosnak. Ez a testületen belül is bonyodalmakat okozott, egyes tagok szerint Csépe függetlensége így megkérdőjelezhető. Korinek László akadémikus, a Pécsi Tudományegyetem kriminológia professzora márciusban emiatt mondott le bizottsági tagságáról.

Elhagyta a szervezetet Falus András akadémikus is, aki 2016 februárjáig a MAB háromtagú Felülvizsgálati Bizottságának (FvB) elnöke volt. Indoklásában az áll, vállalhatatlan és elfogadhatatlan számára, hogy az FvB döntéseit Balog miniszter figyelmen kívül hagyja vagy felülírja. Többször előfordult, hogy a MAB még ebben a felállásban sem támogatott egy-egy tanári pályázatot, ennek ellenére Áder János (Balog miniszter előterjesztésére) a címet így is megadta az érintetteknek. A tavalyi évben négy ilyen történt (a pályázók nevét nem tüntették fel). A miniszter egyik esetben sem indokolta döntését.

Falus távozása után az FvB egy évig elnök nélkül működött, a posztra idén márciusban nevezték ki a Debreceni Egyetem egyetemi tanárát, Csiba László neurológus professzort. Ő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház egykori főigazgatójának, Csiba Gábornak a testvére, aki korábban a kormánypártok színeiben önkormányzati képviselő is volt Miskolcon, illetve a kormány civilszervezete, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Békemenetein is részt vett. Jelenleg az FvB mindhárom tagját Balog miniszter delegálja.

A humántárca vezetője nemcsak a tagok szintjén egyengeti a MAB-ban folyó munkát, már azt is előzetesen megszűri, hogy mi kerülhet a testülethez. Idén januártól lépett életbe a következő változtatás a felsőoktatási szakok indításával kapcsolatban: a szaklétesítési eljárásban a MAB-véleményezés megindítása csak előzetes miniszteri jóváhagyással lehetséges. "Kivétel a hitéleti képzések létesítése!" - olvasható a MAB honlapján. Vagyis a miniszter nem azután dönt egy-egy egyetemi szak létrehozásáról, hogy megismerte a MAB véleményét, hanem fordítva: a MAB csak olyan szakok indítását véleményezheti, amelyekről a miniszter már előzetesen döntött. A doktori iskolák indításánál pedig szinte ugyanaz a helyzet, mint az egyetemi tanári címek osztogatásánál: ha a MAB azt nem támogatja, a miniszter, mint "legfőbb szakértő", felülírhatja a döntést.

Az ENQA delegációjának újbóli látogatása jövő év elején esedékes; hogy mit szólnak mindehhez, hamarosan kiderül.

Szerző
2017.12.07 06:01

Tüntetésen álltak ki Debrecenben az eddigi iskolaigazgató mellett

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:24

Fotó: Google Street View/
Nem értik a döntést, elégedettek voltak Rózsavölgyi Gábor munkájával.
Több százan tüntettek csütörtökön a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatójáért az iskola épülete előtt. Az eseményt öreg diákok szervezték, de sok szülő, jelenlegi tanuló és tanár is részt vett rajta – hangzott el az RTL Klub híradójában. A tüntetés résztvevői azt akarják, hogy továbbra is Rózsavölgyi Gábor legyen az igazgató, aki 23 éve vezeti a gimnáziumot. Mellette voksoltak az iskola tanárai, diákjai és a szülői munkaközösség, az oktatási államtitkár mindezek ellenére úgy döntött, nem támogatja a pályázatát. Helyette Türk László helyi fideszes képviselőt nevezte ki öt évre. A csatornának több szülő is arról beszélt: nem értik a döntés okát, elégedettek voltak a régi igazgató munkájával, mert ő a gyerekekkel foglalkozott. Korábban a tankerület úgy reagált, hogy szakmai szempontok szerint döntöttek, mert szerintük eddig jogszerűtlenül működött az iskola.
2018.08.17 21:24
Frissítve: 2018.08.17 21:24

Rengeteg kilakoltatás volt a moratórium felfüggesztése óta

Publikálás dátuma
2018.08.17 20:14

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Völner Pál szerint 1355 eljárásra került sor a második negyedévben. Azt nem tudta megmondani, hogy ezek hány kiskorút érintettek.
Oláh Lajos írásbeli kérdést nyújtott be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek – a DK-s politikus arra volt kíváncsi, hogy hány kilakoltatásra került sor az elmúlt három hónapban. Választ Völner Pál államtitkártól kapott, és a dokumentumból kiderült: 2018. év II. negyedévében összesen 1355 eljárásra került sor ingatlanok kilakoltatása, illetve birtokbaadása kapcsán. Mint írta, az eljárások  – 61,25 százalékát a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások, – 22,88 százalékát pedig a lakásügyben hozott határozat végrehajtása tette ki. Hozzátette, hogy lakásügyben hozott határozat végrehajtására 310 esetben, bírósági végrehajtáson kívül történő értékesítést követő kilakoltatásra 4 esetben és önkényesen elfoglalt lakás kiürítésére 81 esetben került sor. A Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt kilakoltatásra 130 esetben volt példa, míg a kielégítési végrehajtási eljárás során a lakóingatlan sikeres árverését követő birtokbaadások száma 830 volt. Völner kitért arra is, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása miatt a kilakoltatásokra 2017. november 15-től 2018. április 30-ig nem kerülhetett sor, így a gyakorlatban a 2017. negyedik negyedévében, valamint a 2018. első negyedévében és a második negyedév egyharmadában értékesített ingatlanokat adták most birtokba. Mit írta, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nem rendelkezik adatokkal azzal kapcsolatban, hogy a kilakoltatások során hány kiskorú érintett. Azonban ha kiskorú személy érintettsége merül fel, minden esetben szükséges az illetékes gyámhatóság bevonása az eljárásba.
2018.08.17 20:14
Frissítve: 2018.08.17 20:22