Veronai busztragédia - Még idén elkezdődhet a tárgyalás

Publikálás dátuma
2017.12.07. 06:16
Fotó: AFP/Polizia Di Stato

Még idén elkezdődhet a veronai buszbaleset tárgyalása Olaszországban – tudta meg az ATV Híradó. A szülők nyílt levélben tiltakoznak a tragédiában érintett buszos cég és dolgozói ellen. „Nyíltan felszólítjuk a Pizolit Kft. dolgozóit, hogy felelősségük tudatában tegyék meg azokat a lelkiismereti lépéseket, amit idáig nem tettek meg” – többek között ez is olvasható abban a nyílt levelében, amelyet a napokban küldenek el a cégnek. Ebben összegyűjtötték a baleset óta tudomásukra jutott információkat és tapasztalataikat. A januári balesetben a budapesti Szinyei Merse Pál gimnázium diákjai, tanárai és kísérők – összesen 17-en – haltak meg, miután buszuk a szalagkorlátnak hajtott és kigyulladt.

A nyílt levél írói szerint a buszos cég bűnszövetkezetet működtet a pótüzemanyag-tartályok beszerelésével. Úgy látják, hogy az ezekben illegálisan szállított üzemanyag felveti az áfa- és a jövedéki adó csalást is. A busztársaság vezetője hónapokkal ezelőtt még tagadta a póttartályok létezését, a szülők azonban azt is megtudták, hogy egy hulladéklerakóban találták meg ezeket a nyomozók.

A családok nem értik, hogy a tragikus baleset, és a sok feltárt szabálytalanság ellenére, a cég működését miért nem korlátozták. Az ATV riportere beszélt a cégvezetővel, de nem akart reagálni az elhangzottakra.

„A sofőr tudatában annak amit tett, gyakorlatilag azóta sem jelentkezett, nem kért bocsánatot, sőt még arról is hallottunk – bár, nyilván nem megerősített információ – hogy gépkocsit vezet. Ez egy elég vicces történet annak függvényében, hogy én láttam a jogosítványát, Olaszországban bevonva” – mondta az ATV-nek Krizsány László, aki a lányát vesztette el a szerencsétlenségben.

A büntetőeljárás várhatóan még az idén elkezdődik az olasz bíróságon.

Szerző

NATO-levél Magyarországnak

Tizenegy NATO-tagállam, köztük Németország hivatalos levélben tiltakozott amiatt, hogy Magyarország álláspontja szerint „nem aktuális” számára a külügyminiszteri szintű NATO-Ukrajna tanácsülés – értesült a Magyar Nemzet. Magyarország úgy akar visszavágni az ukrán oktatási törvényért, hogy akadályozza Ukrajna közeledését a szövetséghez. A tagállamok szerint ezt a konfliktust nem kellene bevinni a NATO-ba. 

Szerző

Emberi jogok - Szemben a hatalommal

Publikálás dátuma
2017.12.07. 06:09
Fotó: Helsinki Bizottság/Facebook
Adventi kampányt indít a Magyar Helsinki Bizottság. A civil jogvédő szervezet tíz olyan ügyfelét mutatja be, aki „nem hagyta annyiban, hogy az állam önkéntesen korlátozza jogait”. Heten közülük nők. 

A hatalom már azt is elvitatja, hogy az embereknek joguk van bírósághoz fordulni – hangzott el a szervezet tegnapi tájékoztatóján. Magyarország olyan ország lett, ahol nemcsak a szabadságjogok váltak kérdésessé, hanem a szabadságjogok melletti kiállás is. A Hétköznapok hősei elnevezéssel indított kampány szereplője Karlik Cintia, a Budapest Pride egyik szervezője. Miután évek óta nem tudták elérni, hogy a rendőrség kordonok nélkül biztosítsa a felvonulást, a szervezők idén úgy döntöttek: a rendezvény napján új útvonalat jelentenek be. A rendőrség ezt jóváhagyta, de gyülekezési joggal való visszaélés miatt eljárást indított a bejelentő, Karlik Cintia ellen. A Magyar Helsinki Bizottság másik ügyfele, aki jelen volt a kampányindító tájékoztatón, Zsák Ferenc környezetvédő. Civil szervezetével megtámadta a győri Audi-gyár környezethasználati engedélyét. Végül ő került 112 napig tartó előzetes letartóztatásba, majd két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Ügyében a jogvédő szervezet a strasbourgi bírósághoz fordult. 

Szerző