Nincs kötelező nyitva tartás, és nincs kötelező zárva tartás

Publikálás dátuma
2017.12.07 11:00

Fotó: /
A miniszterhelyettes hosszasan meditált azon, hogy magára vállalhatja-e a várható ellátási feszültségek és a vásárlók felháborodásának kockázatát

Szakszervezeti küldöttség kereste fel szerda délután Spilák Ferenc kereskedelmi miniszterhelyettest. A mindössze négynapos Kereskedelmi Szakszervezetek Szövetségének képviselői — a miniszterhelyettes kongresszuson elhangzott ígéretére, illetve tárgyalási készségére hivatkozva — előadták álláspontjukat az élelmiszerüzletek december 24-i nyitva tartásával kapcsolatban. Vágó János szövetségi főtitkár a tagság nevében kifejezte azon óhaját, hogy szeretnének egységes álláspontra jutni a minisztériummal a témában. Mint mondta, az egyébként is nehéz körülmények között dolgozó, rosszul fizetett élelmiszer-kereskedők igényét tolmácsolják akkor, amikor azt kérik, hogy december 24-én a kereskedelmi egységek tartsanak zárva.

A küldöttség több indokkal is alátámasztotta a kérést. Ezek között szerepelt, hogy december 23-án — szabad szombat lévén — ki-ki bevásárolhat. Az alapvető élelmiszernek számító tej és kenyér árusítását néhány vendéglátóhely — az önkéntesség alapján — magára vállalta. A nyitva tartás elrendelése 50 ezer dolgozót, 50 ezer családot érintene. Vágó János szükségesnek tartotta annak hangsúlyozását, hogy javaslatuk előadása előtt alaposan tájékozódtak nemcsak az alapszervezeteknél, hanem szakemberek körében is; a megkérdezettek korántsem emlegettek ellátási veszélyt. A szövetség főtitkára leszögezte, hogy esetleges kompromisszum megkötése felé is hajlanak, tekintve, hogy maguk is tisztában vannak a vidék és a nagyvárosok, a főváros ellátási különbözőségével és eltérő vásárlási szokásaival.

Spilák Ferenc arra hivatkozott, hogy az érvényes munkarendet, így az üzletek nyitva tartását is az Országos Érdekegyeztető Tanács határozta meg. Az állásfoglalást annak idején aláírta a Kereskedelmi Minisztérium, a KPVDSZ és a HVDSZ is. Az eredeti megállapodásban december 23-án — szombaton — pénteki nyitva tartás szerint dolgoznak a boltok, december 24-én vasárnap pedig az élelmiszerboltok, csarnokok és piacok 13 óráig tartanak nyitva. A miniszterhelyettes hosszasan meditált azon, hogy magára vállalhatja-e a várható ellátási feszültségek és a vásárlók felháborodásának kockázatát.

Népszava 1989. december 7.

Szerző
Témák
2017.12.07 11:00

EU-s kikötőkbe vinné a tengerből mentett menekülteket az olasz miniszter

Publikálás dátuma
2018.08.19 18:32
A Diciotti egy korábbi képen, Trapani kikötőjében
Fotó: AFP/ Alessandro FUCARINI
Négy napja vesztegel 177 ember egy olasz hajón. A római kormány nem engedi kikötni őket, inkább Máltára irányítaná. A máltaiak szerint viszont olasz kikötőbe kell érniük. Az olaszok ragaszkodnak a menedékkérők szétosztásához, Matteo Salvini pedig inkább visszavinné őket Líbiába,
Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter vasárnap, hogy így osszák szét az olasz felségvizeken, Lampedusa szigete mellett négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében. Bár a menedékkérők egy olasz hajó fedélzetén vannak, azt a római kormány ismét nem engedi kikötni. Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán azt írta: Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. A miniszter, aki az olasz kikötők felett is rendelkezik, azt akarja: „az EU cselekedjen és nyissa meg kikötőit a szolidaritás előtt, máskülönben létezése értelmetlen”. Toninelli szerint a menedékkérőket ismét szét kellene osztani az EU-tagállamok között, ahogyan ez június óta már több alkalommal megtörtént, mióta az új római kormány megtagadja a menedékkérőket szállító hajók kikötését. Korábban Spanyolország, Franciaország, Németország is ötven-ötven embert vett át az olaszországi vizekre érkezők közül. A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról. Akkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy kiszállhassanak. Salvini most szintén egy bejegyzéssel kapcsolódott be a vitába: „Európa vagy úgy dönt, komolyan segíti Olaszországot, vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket.” Michael Farrugia máltai belügyminiszter  a Twitteren: szerinte az olasz kormány mentésként tünteti fel a 177 migráns fedélzetre vételét, miközben ez nem számított mentési műveletnek, ezért az olasz parti őrségnek a nemzetközi konvenciók értelmében az olasz Lampedusára kell vinnie a csoportot. 
2018.08.19 18:32

A választások elleni kibertámadást vizsgál az FBI

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:49
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Két, demokrata jelölt kampánya ellen is sikeres támadást hajtottak végre, ami erősíti az aggodalmakat a november 6-i félidős választások biztonságáért.
A Reuters hírügynökség saját forrásai szerint az FBI nyomozást folytat egy feltételezett kibertámadás ellen, amelyet egy kaliforniai demokrata politikus ellen követtek el. A hekkerek sikeresen hatoltak be David Min kampányának egyik számítógépére. Min a demokrata jelöltségre pályázott a kaliforniai 45. választókerületben, de alulmaradt a júliusi előválasztáson. A hírt nem kívánta kommentálni Min korábbi kampányfőnöke, és az FBI egyik szóvivője sem tudta megerősíteni.  A támadás híre korábban nem szivárgott ki, de a múlt héten a Rolling Stone magazin hírt adott egy hasonló esetről: Hans Keirstead a 48. választókerületben indult a jelöltségért, de szintén vereséget szenvedett az előválasztáson. Bár Min és Keirstead végül nem nyerték el a jelöltséget, mindketten olyan választókerületben indultak, amelyek kiemelt figyelmet élveznek, mert csatatérnek számítanak: vagyis mind a Demokrata, mind a Republikánus Pártnak van esélye nyerni novemberben.  Egyelőre nem világos kik állnak a támadások mögött és milyen információkhoz fértek hozzá, de a Reuters forrásai szerint önmagában a sikeres behatolás ténye megerősíti a biztonsági szakemberek aggályait: ezek szerint a novemberi, úgynevezett félidős választásokon. November 6-án, az elnöki ciklus felénél újraválasztják a teljes képviselőházat és a szenátus egyharmadát, illetve 36 államban kormányzót is választanak. 
2018.08.19 16:49