Kácsor Zsolt: Szia, én egy részeg vagyok, és te?

Publikálás dátuma
2017.12.09 08:35
FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Fotó: /

Múlt szombaton lementem az Incognitóba, mert megint be akartam baszni, sört ittam vodkával, miközben a Neonhal zenekar játszott, és amikor Nagy Tomi azt énekelte, hogy "Kell egy seb, amibe bele, bele, bele, kell egy seb, amibe belemélyeszti ujját, így kiált halleluját", akkor én is vele együtt üvöltöttem, hogy igen, igen, igen, kell egy seb, amibe bele, bele, bele, kell egy seb, amibe halleluját. Pedig nem is hiszek Istenben. Lassan ötven vagyok, és még mindig nem tudom, hogy az istenhívők mit éreznek, amikor Istenről beszélnek. Olyanok, mintha ők is be lennének baszva, mint én, pedig józanok. Egyedül ültem a pultnál, megittam három sört és három vodkát, utána már jól voltam, kimentem a kocsma elé cigizni, álltam a fák alatt, és fáztam, érezni akartam, hogy fázom, mert végre érezni akartam valamit, és azon gondolkodtam, hogy megszólítsam-e azt a vörösbarna hajú nőt, akit odabenn megbámultam, de nem tudtam eldönteni.

Újabban semmit sem tudok eldönteni, csak ülök szombat esténként az Incognitóban, és szerencsére este tízre már bebaszok, olyankor nem fáj annyira a seb, amibe bele, bele, bele, és akkor szemtől-szemben vele, vele, vele, vele, szemtől-szemben vele, ezt a dalt dünnyögtem magamban a fák alatt, miközben cigiztem, aztán visszamentem a pulthoz, kértem még egy sört és egy vodkát, pedig már nem kívántam. A zenekar még játszott, ennek megörültem, mert a csendet nem tudom elviselni, újabban semmit sem tudok elviselni, csak azért élek még, mert nem haltam meg. Ezt azóta érzem, mióta elváltam, azóta nagyon egyedül vagyok, s úgy érzem magam, mintha egy élettelen fadarab volnék. Amikor otthon kimegyek az erkélyre cigizni, direkt nem veszek kabátot, hogy érezzek valamit, legalább azt érezzem, hogy fázom, és nem vagyok egy fadarab. A pszichiáter megkettőzte az adagomat, de ez sem segít. Lehet, hogy egy nő jobb lenne, mint a dupla Xanax. De ezt sem tudom eldönteni.

Amikor a pszichiáter megkérdezi, hogy mi a baj, akkor csak a vállamat szoktam vonogatni, ugyan mit válaszoljak ilyen hülye kérdésre, hogy mi a baj? Lassan ötven vagyok, elváltam, és úgy megutáltam magamat, mint a volt feleségemet. Tessék, ez a baj, vajon mit tetszik rá felírni, doktornő? A múltkor odajött hozzám két hülye gyerek arcú térítő az utcán, két mormon Amerikából, és ragyogó mosollyal azt kérdezték tőlem, hogy akarok-e Istenről beszélni, akar a faszom, mondtam nekik, de mosolyogtak tovább, szerintem nem értették. Úgy néztek ki, mint akik beadták az aranylövést, de túlélték, és úgy maradtak. Inkább vagyok részeg, mint mormon. A pultnál kértem még egy sört és egy vodkát, pedig már nagyon nem kívántam, viszont oda akartam menni ahhoz a vörösesbarna hajú nőhöz, ehhez gyűjtöttem az erőt, de hiába, mert mire megittam a sörömet, és kitaláltam, hogy mit mondok neki, akkor már egy másik faszival dumált, ezt is elkúrtad, mondtam magamnak, de végül is nem érdekelt. Aztán a koncertnek vége lett, ezt nem tudtam elviselni, kimentem inkább cigizni, és azt dünnyögtem, hogy eljön a perc, eljön a, eljön a perc, amikor, eljön a perc, amikor ráébredsz, hogy órák óta önmagadban táncolsz. Jó kis zenekar ez a Neonhal.

Amikor visszamentem, mondtam odabenn a zenekarnak, hogy jó kis zenekar vagytok, mire csak bólogattak, nem tudtak beszélni, mert éppen a pultnál tömték magukba a zsíros kenyeret lila hagymával, gondoltam, megkérem őket, hogy játszanak még, mert a csöndet nem tudom elviselni, de arra jutottam, hogy hadd egyenek, egész este játszottak, s lehet, hogy ennyi a gázsijuk, ez a jó kis zsíros kenyér, lila hagymával. Még szerencse, hogy ez az Incognito itt van Debrecenben, különben úgy kimúlna ez a város, mint egy felfújódott tehén. Mindig ez jut eszembe Debrecenről, hogy olyan, mint egy felfújódott tehén, de hát mit csináljak, nem vagyok idevalósi, de sajnos itt élek, és itt fogok meghalni. A pszichiáter szerint levegőváltozásra volna szükségem, de ez ökörség. Akárhová mennék, nem tudnám magamat nem magammal vinni, és akkor meg minek menjek bárhová, ha én is ott vagyok velem? Csak költeném a pénzt hülyeségre. Még hogy levegőváltozás. Olyan ez a tél, mint egy lompos, éhes farkas, ha nem figyelek jobban, megharap.

Néztem a pultnál azt a vörösesbarna hajú nőt, és arra gondoltam, hogy mekkora hülyeség lett volna odamenni hozzá, végül is mit mondtam volna neki? Szia, én egy részeg vagyok, és te? Talán ezt mondtam volna, mert általában megmondom az igazat. De lehet, hogy inkább azt kérdeztem volna tőle, hogy ha ő egy hangszer volna, akkor mi volna. Lehet, hogy én basszusgitár volnék, mert nem vagyok egy feltűnősködő alak. Ő meg például cselló. De a basszusgitár nem is illik a csellóhoz, ezt válaszolná a nő, ezzel rázna le. Akkor meg minek menjek oda hozzá, ha eleve le akar rázni, nem igaz? Aztán fizettem, és elindultam haza, persze már megint egyedül, és közben énekeltem, beleragadt a fülembe az a dal, bele, bele, beleragadt, hogy kell egy dal, amibe bele. Bele, bele, kell egy dal, amibe beleképzeled magad, ahogy csörgődobon játszol.

Témák
részeg
2017.12.09 08:35

Hamarosan itthon is beindulhat a mindent látó Nagy Testvér

Publikálás dátuma
2018.10.22 19:42
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Pintér Sándor már benyújtotta a törvényjavaslatot, amely alapján egy központi tárhelyen gyűjtenék össze a térfigyelő kamerák felvételeit. Ezek segítségével aztán a bliccelőktől a terroristákig mindenféle embert elő lehetne keríteni.
Bármerre járunk, mindenütt kamerák figyelnek bennünket: az úton, az utcán, a villamoson vagy a bankban, mindenütt felvételek készülnek rólunk. Ezek a kamerák azonban ma még nem alkotnak egységes hálózatot: sok helyen nem figyeli élő ember a monitorokat, és a legtöbb esetben három munkanap után a felvételeket is törlik. Ennek viszont hamarosan vége,  hiszen Pintér Sándor belügyminiszter múlt pénteken benyújtotta a semmitmondó, „egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslatot. Ha ezt a rendívül hosszú salátatörvényt elfogadják – teljesen biztos, hogy el fogják hamarosan – a mindenfelé működő kamerák egyetlen rendszerré állnak össze, első körben legalábbis Budapesten, később országosan. A gyakorlatban persze ez után sem lesz egyetlen hatalmas biztonsági terem, ahol mindent rendőrök figyelnek. Ehelyett a létrejön egy nagy, közös, központi tárhely – a kormány jelöli ki majd rendeletben, ki vagy mi szolgáltassa ezt –, ahová fel kell tölteni a következő kamerák képeit:  
  • a közterület-felügyeletek térfigyelő kamerái;
  • a BKK járműveinek kamerái;
  • a BKK, mint közútkezelő kamerái;
  • a rendőrség által üzemeltetett térfigyelők;
  • a Magyar Közút kamerái;
  • a bankok biztonsági kamerái.
Ezek a felvételek aztán legalább 30 napig a központi tárhelyen maradnak, és a törvény által megszabott rendben le lehet kérni. Ezek közt olyan pontok is vannak, mint a „terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása céljából” vagy „nemzetbiztonsági feladatok ellátása céljából”, ami elég széles kört ölel fel. Ennél konkrétabb például a „körözött személy azonosítása” vagy az a helyzet, ha maga a felvételen szereplő személy kéri ki, például mert pert indít egy baleset miatt. 

Jajj a bliccelőknek!

A tömegközlekedés esetében a rendszer fordítva is működik, több rendelkezés arról szól, hogy adatokat lehet lekérni a központi nyilvántartásból. A törvénymódosítás felhatalmazza például a közlekedésszervezőt (Budapesten ez a BKK-t jelenti), hogy „a menetdíjat meg nem fizető, vagy az utazási feltételeket egyéb módon megszegő utas azonosítása céljából” személyes adatokat, címet, igazolványszámot igényeljen a nyilvántartásból. Ehhez nyilván szükség lesz arcfelismerő rendszerre is, de még a bliccelőket is azonosíthatják a kamerafelvételek alapján, így hiába futnak el, a büntetés utoléri őket.

Kötelező biztosítás nélkül sehová!

Még egy nagyon konkrét, a mindennapokban alkalmazott eljárás szerepel a javaslatban, mégpedig a kötelező felelősségbiztosítás nélkül közlekedő járművek kiszűrésére. Jelenleg is létezik egy rendszer, amely az aszfaltba épített érzékelők segítségével szűri ki a túlsúlyos teherautókat, ennek a neve Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM). Ezt hamarosan a biztosítatlan autók kiszűrésére is használja majd a hatóság. A TSM kamerái összevetik a jármű rendszámát a nyilvántartásban szereplő biztosítási kötvényekkel, és ha szabályszegést észlelnek, jelzést küldenek a közúti ellenőrnek, aki megállíthatja a járművet. Ha ez valamiért elmarad, a rendszer a 15 nap múlva ismét ellenőrzi a biztosítást, és ha nincs, automatikusan eljárást indít: ennek a végén a hatóság pedig kivonja a forgalomból a kötelező biztosítás nélkül közlekedő járművet. 
Szerző
2018.10.22 19:42

Szinte a műtőasztalról vették le a beteget, miután kirúgták a szívsebészt

Publikálás dátuma
2018.10.22 18:20

Fotó: MTI/ Róka László
AZ ATV Heti Napló című adásában beszélt Székely László egyik betege, aki már fertőtlenítve, elbódítva feküdt, mikor közölték vele
Egy Kelet-Magyarországon élő, Nóra néven emlegetett nő mondta el – arcát nem vállalva – az ATV-nek, hogyan járt, mikor a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből (GOKI) elbocsátották Székely László szívsebész főorvost. A nő családja számára, mivel autójuk sincs, már a budapesti utazás is megterhelő volt – hangzott el a tévé riportjában.
  Mikor mégis eljutott a GOKI-ba még egy hétig „nem csináltak semmit” vele, pár vérvételen, előkészítő vizsgálaton kívül. „Már minden megvolt”, a műtét előtti este nagyon félt, hogy meg fog halni. A műtét napján, hajnali ötkor aztán már lefertőtlenítették, megkapta a gyógyszert, amitől elbódult. Dél körül kelt fel, mikor közölték vele, hogy elmarad a műtét. „Csak néztem félkómásan” – mondta az asszony, aki ma már nem tudja, hogy pontosan mit mondtak neki: „etikai vagy politikai okból” halasztották el a beavatkozást. A zárójelentésen végül az állt: technikai okok miatt maradt el a műtét. A nőt végül csak másnap engedték haza, és egy másik kórházban várnak újabb műtéti időpontra. Az ATV Híradójának korábban nyilatkozott egy másik beteg is, aki szintén sürgős beavatkozásra vár, de Székely főorvos elbocsátása miatt erre nem került sor. Úgy fogalmazott:egyre idegőrlőbb a várakozás, ahogy az értágulat is egyre nagyobb és veszélyesebb. Mint arról korábban beszámoltunk, egy beteg már meghalt, akit Székely László operált volna meg, ha elkészül a speciális implantátuma, illetve ha nem bocsátják el. Az ő halálát az intézet vezetése Székely hibájának tartja, azt állítva, hogy az első vizsgálat után azonnali operáció lett volna szükséges. A beteget azonban nem Székely vizsgálta meg először a GOKI-ban, hozzá csak később került, és ő el is indította az implantátum legyártásának folyamatát.
2018.10.22 18:20