Előfizetés

Meghalt idősebb Dárdai Pál

Publikálás dátuma
2017.12.08. 13:29
Illusztráció FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Életének hatvanhetedik évében gyógyíthatatlan betegségben elhunyt idősebb Dárdai Pál – tudta meg a Nemzeti Sport. A pécsi futball legendás alakjának, a későbbi sikeres edzőnek a temetéséről később intézkednek. A család ezúton is kéri, hogy tartsák tiszteletben a gyászukat.

A Bundesligában szereplő Hertha BSC vezetőedzője, Dárdai Pál édesapja Véménden kezdte labdarúgó-pályafutását, a Komlói Bányász játékosaként debütált az NB I-ben. 1974-ben szerződött át Pécsre, a PMSC-ben 12 idényt húzott le, Magyar Kupa-döntőt játszott és bajnoki ezüstérmes lett. Futballozott a szerbiai FK Vojvodinában is, majd Komlón. Az 1988–1989-es szezonban egy mérkőzésen (az Újpest ellen) még pályára lépett a PMSC-ben, ebben az idényben fejezte be profi pályafutását, és edzőnek állt.

Megint furcsán mozog a bitcoin

Publikálás dátuma
2017.12.08. 12:28
Illusztráció FOTÓ: Shutterstock
 Meglepően erős kilengéseket mutatott a bitcoin virtuális deviza jegyzése pénteken az eddigi kereskedésben. 

Az ázsiai kereskedésben több mint 12 százalékkal 15 ezer dollár alá zuhant a bitcoin jegyzése, mint előzőleg 16 ezer dollár feletti értékkel rekordszinten járt.

A luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon péntek délelőtt 10 óra körül 15 700 dolláron, 5,51 százalékos mínuszban állt a bitcoin árfolyama, de a múlt pénteki záráshoz képest még így is közel 45 százalékkal magasabban.

Pénteken az eddigi kereskedésben a 14 120 és 16 666 dollár közötti tartományban mozgott a bitcoin, azaz napi minimumán 15 százalékos mínuszban, maximumán pedig 0,39 százalékos pluszban állt a jegyzés.

Csütörtökön emelkedő tendenciával széles sávban, 13 621 és 16 615 dollár, azaz 0,02 százalékos veszteség és 22 százalékos nyereség között szóródott az árfolyam. Záráskor 16 600 dolláron, 21,85 százalékos pluszban állt a jegyzés.

November 30-án, múlt héten csütörtökön még "csak" 9920 dolláron, 1,01 százalékos pluszban, december 1-jén, pénteken 10 840 dolláron, 9,28 százalékos nyereségben zárt a bitcoin a Bitstampon.

Az Egyesült Államokban működő kereskedelmi platformokon csütörtökön szintén heves kilengések alakultak ki, előbb 19 ezer dollár fölé emelkedtek a jegyzések, majd 16 ezer dollár alá süllyedtek, végül valamivel 17 ezer dollár fölött zártak. Az egyik legismertebb, a New York-i Gemini platformon 7,44 százalékos mínuszban 15 781 dolláron állt az árfolyam közép-európai idő szerint péntek délelőtt tíz órakor, a napi minimum eddig 14 500, a maximuma 17 699 dollár volt.

Mindez pár nappal azelőtt történik, hogy a nagy amerikai tőzsdék közül a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) bevezetik a bitcoin határidős ügyleteket. A CBOE vasárnap, a chicagói árutőzsde (CME) december 18-án, míg az Egyesült Államok második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszere, a Nasdaq a tervek szerint a jövő év elején indítja be a bitcoin határidős ügyleteket. A bitcoin határidős jegyzések bevezetésével az intézményes befektetők számára is elérhető eszközzé válnak a kriptodevizák.

A bitcoin ára több mint tízszeresére emelkedett idén január óta. A látványos emelkedés nyomán számtalan figyelmeztetés hangzott el, miszerint piaci buborék alakul ki.

A Wall Streeten nem fogadta nagy lelkesedés, hogy a származtatott tőzsdei termékek kereskedését felügyelő amerikai hatóságok engedélyt adtak két nagy amerikai tőzsdeüzemeltető csoportnak - CBOE Global Marketsnek és a Chicago Mercantile Exchange Groupnak - a bitcoin határidős ügyletek bevezetésére. A bankokat, brókercégeket és klíringházakat tömörítő szövetség (Futures Industry Association) levélben fejezte ki aggodalmát a döntés miatt. A Goldman Sachs, az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank közölte, hogy korlátozott számú ügyfélnek teszi lehetővé ilyen típusú ügyletek bonyolítását, míg a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase elzárkózik tőle. A JPMorgan azonban az első kereskedési nap fejleményeinek tükrében felülvizsgálhatja döntését.

A világon legismertebb és legnépszerűbb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Szatosi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben. A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál.

A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi.

Vádat emeltek a körúti robbantó ellen

Publikálás dátuma
2017.12.08. 10:42
Helyszínelés a Teréz körúton. FOTÓ: Molnár Ádám
A Teréz körúti robbantás ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség élet elleni és közbiztonság elleni bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken - közölte az ügyészség pénteken.

Keresztes Imre főügyész közleménye szerint az előzetes letartóztatásban lévő elkövetőt előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés bűntettével, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádolják.

A vádirat lényege szerint tavaly szeptember 24-én este a vádlott a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton robbanószerkezetet - és a rombolóhatás fokozása érdekében nagy mennyiségű szöget - tartalmazó táskát tett le a földre.

Kivárta, míg a szokásos útvonalat bejáró egyenruhás rendőrök a táska közvetlen közelébe érnek, és a robbanószerkezetet a járőrpár megölésének szándékával, távirányítással működésbe hozta. A férfi célja az volt, hogy miután megölte a sértetteket, elvegye lőfegyvereiket. A robbanás ereje alkalmas volt arra, hogy a járőröket megölje, más, a közelben tartózkodó emberek pedig akár életveszélyesen megsérüljenek.

A két rendőr súlyos, életveszélyes, egy harmadik sértett pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett - emlékeztettek.

A vádlott később a Belügyminisztériumnak (BM) elküldött e-mailben leírta a robbanószerkezet összetételét, elkészítésének lépéseit, és jelezte, hogy hamarosan konkrét követelésekkel áll elő. Azt tervezte, hogy a BM-et egymillió euró összegű készpénz kifizetésére kényszerítse azzal a fenyegetéssel, hogy ha nem teljesítik követélését, akkor újabb robbantásokat követ el. Végül azonban - 2016. október 19-én - a TEK munkatársai elfogta a férfit.

Az ügyészség szerint a vádlottnak módjában állt volna folytatni, amit eltervezett, mivel a birtokában lévő robbanóanyagok és gyújtószerkezetek felhasználásával olyan szerkezet elkészítésére volt képes, amely több ember életének kioltására alkalmas.