Macron elnök ádáz ellenfele

Publikálás dátuma
2017.12.09 06:32
Wauquiez egyre gyakrabban használ euroszkeptikus fordulatokat - FOTÓ: AFP/BERTRAND LANGLOIS
Fotó: /
Világpolitikai eseménynek minősíteni erős túlzás volna, de a francia politikában igen fontos, a konzervatív Republikánusok (LR) új vezetőt választanak.

Laurent Wauquiez alighanem győzni fog, már a hétvégi első fordulóban, mert hetek, sőt hónapok óta politikai sztár, sokat szerepel a rangos napilapok címoldalain. Erős egyéniségnek tekintik, rendíthetetlen konzervatívnak. Mégsem dogmatikusnak, inkább töprengőnek, aki hosszasan tétovázik, mielőtt kimondaná a végső verdiktet.

E fölfogásnak mégis ellentmondani látszik, hogy ádáz ellenfelének véli Emmanuel Macron jelenlegi államelnököt, akit "bűnös liberálisnak" tekint, megrögzött globalistának. Ha előbb nem megy, négy és fél év múlva kell majd legyőznie, a soron következő elnökválasztáson. Mindenekelőtt azért, hogy - amint fogalmaz - a lehető „legtisztább” francia érdekek érvényesülhessenek.

Két, magát jobboldalinak valló irányzat vívja tartós küzdelmét. A „gaulle-izmus”, a centralizálóra való törekvés és a valamivel szabadabb republikánus irányvonal, amelynek az elmúlt évtizedek során több változata volt megfigyelhető. Nyomban Georges Pompidou után a Valéry Giscard d’Estaing fémjelezte technokrata szemlélet tűnt fel – az elért eredményei ellenére sem maradéktalanul sikeres hét évvel –, később aztán Nicolas Sarkozy jobbra fordította a pártot. Két ízben baloldali államfő irányította az országot. A tizennégy évig tartó Mitterrand-éra jobbára eredményesnek mondható, ugyanez azonban nem mondható el a szocialista Francois Hollande idén véget ért elnökségéről. A mostani, Emmanuel Macron által fémjelzett időszakot centristának nevezik. Ami Macronék konzervatívokhoz fűződő viszonyát illeti: uniformizálnák, "leszalámiznák" a jobboldalt, minden változatát a macronizmus részévé tennék meg.

A Republikánusok elnökválasztó kongresszusának közeledtével az elemzők arra figyeltek föl, hogy a párt jelszavaiban mind gyakrabban bukkannak föl nacionalista – ha nem is nyíltan egysíkúan kifejezhető –, populista, a francia politikai, társadalmi hagyományokat hangsúlyozó szólamok. Euroszkeptikus kijelentésektől sem riadtak vissza, mintha a párt a Nemzeti Front (FB) babérjaira törekedne.

Ezek Wauquiez személyes szóhasználatában is mind gyakrabban fordulnak elő. Kampánya során szorgalmasan járta az országot, fáradhatatlanul megállt nyolcvan megye és járás központjaiban, és ismételte a tételeket. Minden jel arra vall, az LR keresi azokat, akik Madame Marine Le Penben csalódtak, de semmiképpen sem szavaznának a centristákra, vagy a baloldalra. A Le Monde és a Figaro kommentárjai szerint a párt mindinkább a társadalom perifériája felé fordul, s azokat a rétegeket igyekszik megnyerni, amelyek eddig a Nemzeti Front célközönségét jelentették.

A Republikánusok elnökválasztása előtt Magyarország és Lengyelország jogsértései nem kerültek szóba a jobboldalon. Amint az a veszély sem fenyeget, hogy az ország hirtelenjében jobbra fordulna. Franciaországban ugyanis csakis a nyugati szellemiségnek van tere. Macron hosszú távú terveit azonban bizonyos mértékig befolyásolhatják a megrögzött konzervatívok.

NÉVJEGY

Laurent Wauquiez 1975-ben született, Lyonban. Ő is a híres párizsi felsőoktatási intézmény, az ENA növendéke volt. Ekkoriban még inkább szociáldemokratának vallotta magát. A 2000-es években Franciaország kairói nagykövetségén dolgozott. 2004-ben a jobboldali UMP képviselőjeként választották a parlamentbe. 2007-ben államtitkárnak nevezték ki, s Francois Fillon második kabinetjében kormányszóvivőként is dolgozott. 2010-ben Európa-ügyi miniszter lett. 2011 júniusától 2012 májusáig oktatási miniszter.

Szerző
2017.12.09 06:32

Három óra rejtély Mesebergben

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:37
Putyin és Merkel a kastély parkjában
Fotó: Sputnik/ Alexei Druzhinin
Egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra abból, hogy milyen eredménnyel járt Angela Merkel és Vlagymir Putyin Berlin mellett folytatott, bő háromórás tanácskozása, amelynek végeztével az orosz elnök szombat este visszarepült Moszkvába.
Annyit tudni lehet, hogy a két fő vitatéma Ukrajna és Szíria volt. Az előzetes jelzések szerint napirendre vették a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is, amelynek a politikai vonatkozásai szorosan kapcsolódnak Ukrajnához, hiszen a tenger alatti vezeték Ukrajna és Lengyelország megkerülésével juttat majd orosz gázt Németországba. Kijev már korábban elérte a német kancellárnál, hogy ragaszkodjon ahhoz: az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gáztranzitnak - amely fontos bevételi forrás Ukrajna számára - maradjon szerepe azután is, hogy működni kezd az Északi Áramlat-2. A német kormány Berlin melletti vendégházának, a mesebergi kastélynak az udvarán a szombati megbeszélés előtt tartott közös sajtótájékoztatón Putyin azt mondta: lát lehetőséget arra, hogy - a gazdasági ésszerűség határain belül - továbbra is használják majd az Ukrajnán keresztül vezető útvonalat.  Merkel a maga részéről azt hangsúlyozta ezen a sajtóeseményen, hogy Szíriában el kell kerülni a humanitárius katasztrófát. Hogy ebben a törekvésében a megbeszélés során mennyire talált partnerre az orosz vezetőben, most még nem tudható. Szíriában az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányhadserege lényegében megnyerte az évek óta pusztító polgárháborút.  Német álláspont szerint az országban alkotmányos reformra van szükség, és szabad választásokat kell tartani. Putyin ugyanakkor azt várja Európától, hogy nyújtson segítséget az infrastruktúra újjáépítéséhez, és ezáltal járuljon hozzá a Szíriából elmenekültek hazatéréséhez. 
2018.08.19 09:37
Frissítve: 2018.08.19 09:39

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17