Államtitkári ingyenkrumpli - Tiltott finanszírozás?

Publikálás dátuma
2017.12.10. 17:03
Illusztráció/AFP fotó
Rétvári Bence egy rúd kenőmájast is tett a tíz kilogramm burgonyával töltött zsákba a sorban állóknak.

Burgonyaosztással mutatkozott be Vácott, egyéni választókerületében Rétvári Bence - informált a HírTv. A négy tonna krumpli pénzügyi hátteréről hiába érdeklődtek az államtitkárnál, és megorrolt a KDNP képviselője, Hollik István is a kérdezősködés miatt.

Úgy gondolom, az a méltatlan, hogy ezeket a segítségnyújtási adventi akciókat valakik pártpolitikai érdekből elkezdik támadni. Nem nevetséges az, hogy ön is most idejön, és elkezdi, hogy az adomány hol van regisztrálva? Nem az a fontosabb, hogy több száz ember, rászoruló például Vácott krumplit tudott kapni Rétvári Bencétől és Fördős Attila polgármestertől? – kért ki minden alantas, alattomos gyanúsítást, hangjában a morális felháborodás teljes skálájával a KDNP-s politikus.

Pedig. 

Az ellenzék szerint ha nincs számla, az felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját – amit a jobbikos plakátokhoz hasonlóan a számevőszéknek kellene vizsgálnia.

Szerző

Mikulás-jelmezes futás Pesten - Fotó

Publikálás dátuma
2017.12.10. 16:53

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a  jótékonysági Mikulás Kocogást, amelynek résztvevői a fotó készítésekor (Mohai Balázs/MTI ) a Széchenyi István téren jártak. 

Előzőleg a Gozsdu udvarban zajlott a bemelegítés: 

Szerző

Németország kormányozna - Türelem koalíciót terem

Publikálás dátuma
2017.12.10. 16:43
Ha elkapkodják a koalíciókötést, az az SPD szétszakadásához vezethet - AFP fotó
Már e hét szerdáján megrendezik az első koalíciós egyeztetéseket a német uniópártok és a szociáldemokraták között, ám még több buktató lehet.

Az SPD szombaton zárult kongresszusán a küldöttek megbízták a párt vezetését avval, folytasson „eredményes” tárgyalásokat. Bár az SPD vezetése folyamatosan azt hangoztatja: ez még nem jelent automatizmust, vagyis azt, hogy létre is jön az együttműködés Angela Merkelékkel, nyilvánvaló, hogy Schulzék meg akarnak állapodni. A megbeszélések gyors lezárására azért nincs mód, mert ez a párt még nagyobb megosztottságához vezetne, s a balszárny ellene indított támadásnak venné. Martin Schulz azért akar időt nyerni, hogy mindenkit meggyőzzön arról, az uniópártokkal való együttműködés még a legkisebb rossz a jelenlegi helyzetben.

Türelem koalíciót terem. Ez a mondat egyre többször hangozhat el Németországban. Ugyan a CDU/CSU azt remélte, hogy egyik pillanatról a másikra megváltozik a dolgok menete, s hamar dűlőre jutnak a szociáldemokratákkal, az uniópártok kezdik felfogni: az SPD egzisztenciájáról van szó. Ha elkapkodják a koalíciókötést, az az SPD szétszakadásához vezethet. Ezért már vajmi kevés esély van arra, hogy húsvétig létrejöjjön az új német kormány, sőt a berlini sajtó már a májusi dátumot emlegeti. Ez azért nem tragédia, mert ne feledjük: jelenleg is nagykoalíció irányítja Németországot.

Az SPD valóságos álompartner az uniópártok számára. Angela Merkel, illetve Horst Seehofer, a CSU elnöke, valamint Markus Söder megbízott bajor miniszterelnök is sokkal szívesebben szövetkezik az SPD-vel, mint a Jamaica-koalíciót felrúgó, kiszámíthatatlan liberálisokkal. Az uniópártoknál csak egyvalaki akadt, aki a nagykoalíció helyett a kisebbségi kormányt részesítené előnyben: Jens Spahn, a CDU konzervatív nézeteiről ismert elnökségi tagja. „Ha nem megy az SPD-vel, akkor egyedül vágunk neki” – jelentette ki a Bild am Sonntagban. Más kérdés, hogy a kancellár mindenképpen nagykoalícióban gondolkodik, Spahn pedig aligha befolyásolja véleményét, hiszen közismert a két politikus feszült viszonya.

Buktatók azonban még bőven akadnak. Az SPD-ben sokan komoly feltételeket szabnának meg a megállapodásra, köztük a polgári biztosítás bevezetését, ami a magán egészségügyi biztosítás felszámolását jelentené. A kereszténydemokraták azonban elutasítják ezt arra hivatkozva, hogy az SPD elképzelései túl sokba kerülnének.

Mindenesetre az SPD-nél már akadnak, akik nem is a kormányalakítási tárgyalásokra, hanem következő kormányzati pozíciójukra koncentrálnának. A Spiegel úgy értesült, hogy Sigmar Gabriel volt pártelnök azon morfondírozik: felcserélje-e a jelenlegi, amúgy igen kényelmes külügyi tárcát a pénzügyire. Ezt azonban ő cáfolta, „fake news-nak”, álhírnek minősítve. Gabriel amúgy feltűnően visszafogott volt az SPD kongresszusán.

A szombaton zárult kongresszust újabb követi majd, várhatóan január közepén. A küldötteknek ekkor kell megszavazniuk azt, hogy a koalíciós egyeztetések után zöld utat adnak-e a konkrét koalíciós tárgyalásoknak. Az idő rövidsége miatt azt a kongresszust is a berlini Messehalle City Cube-ban rendezik meg, amit addig nem is rendeznek át.

Nem akarnak Európai Egyesült Államokat
Nagy feltűnést keltett az ország határain kívül is Martin Schulznak az az SPD kongresszusán elhangzott terve, amely szerint 2025-ig létre kell hozni az Európai Egyesült Államokat. Az Emnid iroda Bild am Sonntagnak készített felmérése szerint még a megkérdezettek egyharmada sem állna az Európai parlament előző elnöke elképzelései mögé: 30 százalék támogatja a felvetést, 48 százalék viszont elutasítja azt. 22 százalék a bizonytalanok aránya. A közvélemény-kutató december 7-én, 504 személy megkérdezésével készítette a felmérést. A kérdés így hangzott: „Ön miként vélekedik arról az ötletről, hogy 2025-ig Európai Egyesült Államokká alakítsák át az Európai Uniót?”. Más eredményt hozott viszont a Spiegel Online, nem reprezentatív felmérése. Itt 46,43 százalék vélekedett úgy, hogy Schulz ötlete jónak nevezhető, mert Európa csak így haladhat előre. 28,27 százalék szerint a felvetések túl radikálisok, s az EU-t lépésről lépésre kell megreformálni, míg 18,25 százalék kivezetné az országot az Unióból. Schulz elképzeléseit több CDU politikus is bírálta.Témák
Németország