Legyőzték az IS-t Irakban

Publikálás dátuma
2017.12.11 06:36
Fotó: AFP
Fotó: /

Irakban véget ért az Iszlám Állam (IS) elleni háború. Bagdad bejelentette, legyőzték a terroristákat. Az IS milicistái három és fél évvel korábban kiáltották ki „kalifátusukat” Irak, illetve Szíria területén, de az iraki hadsereg az utolsó, Szíriához közel eső régióból is kiűzte a szélsőséges dzsihadistákat – közölte Haidar al-Abadi miniszterelnök. „Az ellenség teljesen le akart számolni a kultúránkkal” – fejtette ki a kormányfő. „Ám rövid idő alatt legyőztük őket” – tette hozzá. Két nappal korábban Oroszország jelentette be azt, hogy Szíriában győzelmet arattak az IS felett.

Az IS 2014-ben sorban foglalt el területeket a két országban. Sok helyütt a szunnita lakosság inkább szövetkezett velük, mintsem hogy a síita kormányzattal szövetkezzék. 2014 júniusában hirdették ki a kalifátust. Már-már Bagdadot fenyegették, innen azonban sikerült visszaszorítani őket.

Az IS hatalmának csúcspontján a terrorszervezet egy Olaszországnak megfelelő kiterjedésű területet tartott az uralma alatt, hétmillió emberrel. Irak területének körülbelül az egyharmadát mondhatta magáénak. Köztük olyan népes városokat foglalt el, mint Moszul, Tikrit, Ramadi és Falludzsa.

Az iraki hadsereg közlése szerint az IS utolsó iraki egységeit a katonáknak, illetve a velük szövetséges paramilitáris fegyveres csoportnak, a Hased al-Saabinak sikerült kiűznie a Szíriához közel eső régióból. A hadsereg így teljes ellenőrzése alatt tartja azt a 435 kilométeres határszakaszt, amelyet előzőleg az IS egységei ellenőriztek.

Ettől függetlenül az IS okozta veszély nem múlt el. A nagy sivatagi területeket alig lehet ellenőrizni, itt még sok IS-fegyveres lelhetett menedékre. Másrészt az Iszlám Állam nem tűnik el, csak stratégiát vált és gerillaharcot folytathat, illetve látványos merényletek végrehajtására készül. Az IS milicistái egyre nagyobb számban bukkanhatnak fel más országokban, így Afganisztánban, ahol szintén több olyan merénylet történt, amelyeket az IS emberei vállaltak magukra.

S hogy Irak még nem tekinthető a biztonság fellegvárának, az is bizonyítja: Kirkukban öt fegyveres hajtott végre öngyilkos merényletet, amikor beszorították őket egy kis területre. Az olajban gazdag régióban is maradtak terrorsejtek.

Szerző
2017.12.11 06:36

Három óra rejtély Mesebergben

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:37
Putyin és Merkel a kastély parkjában
Fotó: Sputnik/ Alexei Druzhinin
Egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra abból, hogy milyen eredménnyel járt Angela Merkel és Vlagymir Putyin Berlin mellett folytatott, bő háromórás tanácskozása, amelynek végeztével az orosz elnök szombat este visszarepült Moszkvába.
Annyit tudni lehet, hogy a két fő vitatéma Ukrajna és Szíria volt. Az előzetes jelzések szerint napirendre vették a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is, amelynek a politikai vonatkozásai szorosan kapcsolódnak Ukrajnához, hiszen a tenger alatti vezeték Ukrajna és Lengyelország megkerülésével juttat majd orosz gázt Németországba. Kijev már korábban elérte a német kancellárnál, hogy ragaszkodjon ahhoz: az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gáztranzitnak - amely fontos bevételi forrás Ukrajna számára - maradjon szerepe azután is, hogy működni kezd az Északi Áramlat-2. A német kormány Berlin melletti vendégházának, a mesebergi kastélynak az udvarán a szombati megbeszélés előtt tartott közös sajtótájékoztatón Putyin azt mondta: lát lehetőséget arra, hogy - a gazdasági ésszerűség határain belül - továbbra is használják majd az Ukrajnán keresztül vezető útvonalat.  Merkel a maga részéről azt hangsúlyozta ezen a sajtóeseményen, hogy Szíriában el kell kerülni a humanitárius katasztrófát. Hogy ebben a törekvésében a megbeszélés során mennyire talált partnerre az orosz vezetőben, most még nem tudható. Szíriában az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányhadserege lényegében megnyerte az évek óta pusztító polgárháborút.  Német álláspont szerint az országban alkotmányos reformra van szükség, és szabad választásokat kell tartani. Putyin ugyanakkor azt várja Európától, hogy nyújtson segítséget az infrastruktúra újjáépítéséhez, és ezáltal járuljon hozzá a Szíriából elmenekültek hazatéréséhez. 
2018.08.19 09:37
Frissítve: 2018.08.19 09:39

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17