Legyőzték az IS-t Irakban

Publikálás dátuma
2017.12.11. 06:36
Fotó: AFP

Irakban véget ért az Iszlám Állam (IS) elleni háború. Bagdad bejelentette, legyőzték a terroristákat. Az IS milicistái három és fél évvel korábban kiáltották ki „kalifátusukat” Irak, illetve Szíria területén, de az iraki hadsereg az utolsó, Szíriához közel eső régióból is kiűzte a szélsőséges dzsihadistákat – közölte Haidar al-Abadi miniszterelnök. „Az ellenség teljesen le akart számolni a kultúránkkal” – fejtette ki a kormányfő. „Ám rövid idő alatt legyőztük őket” – tette hozzá. Két nappal korábban Oroszország jelentette be azt, hogy Szíriában győzelmet arattak az IS felett.

Az IS 2014-ben sorban foglalt el területeket a két országban. Sok helyütt a szunnita lakosság inkább szövetkezett velük, mintsem hogy a síita kormányzattal szövetkezzék. 2014 júniusában hirdették ki a kalifátust. Már-már Bagdadot fenyegették, innen azonban sikerült visszaszorítani őket.

Az IS hatalmának csúcspontján a terrorszervezet egy Olaszországnak megfelelő kiterjedésű területet tartott az uralma alatt, hétmillió emberrel. Irak területének körülbelül az egyharmadát mondhatta magáénak. Köztük olyan népes városokat foglalt el, mint Moszul, Tikrit, Ramadi és Falludzsa.

Az iraki hadsereg közlése szerint az IS utolsó iraki egységeit a katonáknak, illetve a velük szövetséges paramilitáris fegyveres csoportnak, a Hased al-Saabinak sikerült kiűznie a Szíriához közel eső régióból. A hadsereg így teljes ellenőrzése alatt tartja azt a 435 kilométeres határszakaszt, amelyet előzőleg az IS egységei ellenőriztek.

Ettől függetlenül az IS okozta veszély nem múlt el. A nagy sivatagi területeket alig lehet ellenőrizni, itt még sok IS-fegyveres lelhetett menedékre. Másrészt az Iszlám Állam nem tűnik el, csak stratégiát vált és gerillaharcot folytathat, illetve látványos merényletek végrehajtására készül. Az IS milicistái egyre nagyobb számban bukkanhatnak fel más országokban, így Afganisztánban, ahol szintén több olyan merénylet történt, amelyeket az IS emberei vállaltak magukra.

S hogy Irak még nem tekinthető a biztonság fellegvárának, az is bizonyítja: Kirkukban öt fegyveres hajtott végre öngyilkos merényletet, amikor beszorították őket egy kis területre. Az olajban gazdag régióban is maradtak terrorsejtek.

Szerző

Segít a gyenge rubel

Publikálás dátuma
2017.12.11. 06:31
Fotó: AFP/Alexandr Kryazhev
Az utolsó száz év legnagyobb gabonatermésével számolnak Moszkvában. A kormány 139 millió tonnát prognosztizál.

A The Wall Street Journal korábban 83 millió tonnáról írt, de már ezt is olyan soknak tartja, ami az amerikai gazdaságot érzékenyen érinti. Ugyanis nemcsak a termés nőtt, hanem az orosz export is növekszik. 45 millió tonna gabonaféle talál vevőre külföldön. Tavaly 38 millió tonna.

Az eddigi legnagyobb gabonatermés 127 millió tonna volt 1978-ban, tavaly 124 millió tonnát jegyezhettek fel. Ez pedig lenyomja a világpiaci árakat és kiszorítja az amerikai farmereket néhány piacról. Júliusban 25 százalékos áresést is tapasztaltak. Az amerikai gabonaszövetség decemberben bezárja egyiptomi kirendeltségét. „Nem vagyunk képesek ezeken a piacokon versenyezni Oroszországgal az árak kérdésében” – jelentette ki a szövetség képviselője. Márpedig Egyiptom hatalmas piac. Ráadásul az idei szárazság is sújtja az amerikaiakat, gyengébb most a termés az átlagosnál. Amerikai hivatalos adatok szerint, míg a hetvenes évek közepén még 50 százalékos volt az amerikai részesedés a világ gabona exportjában, idén mindössze 15 százalékos lesz.

A The Wall Street Journal agrár szuperhatalomnak nevezi Oroszországot. Ahhoz, hogy Oroszország a legnagyobb gabonaexportőrré váljon, hozzájárul a gyenge rubel, de jelentős tényező az is, hogy az orosz kormány meghirdette a gabonaexport prioritását, és úgy döntött, nem vetnek ki exportvámot a gabonára. Mennyiségi korlátozásra sem kerül sor. Az orosz mezőgazdasági termékek exportja általában is dinamikusan emelkedik, általában 8-10 százalékkal évente.

Ilyen sikerek mellett furcsa arról olvasni a Lenta.ru internetes portálon, hogy a XX. század végén a klasszikus orosz falu haldokolni kezdett. Hatalmas áradat indult meg a városok felé, miközben a vidék elnéptelenedett. A múlt század elején a lakosságnak még csak a 13 százaléka élt városokban, mára ez elérte a 74 százalékot. Ezt azonban a hírportálnak nyilatkozó szakértő azért tartja megtévesztő adatnak, mert néhol a kisvárosok inkább hasonlítanak falvakra, méghozzá gáz és csatornázás nélkül, egyes helyeken viszont a falvak tűnnek fejlettebbnek és modernebbnek. A gyenge minőségű termőfölddel rendelkező régiókban a klasszikus orosz falú valóban kihalóban van. Az államnak nem érdeke, hogy rubelmilliárdokkal tartsa életben ezeket a fejletlen gazdaságokat. Ezért aztán van, ahol pusztuló házak és elhagyott földek látványa fogadja a látogatót.

A múlt század kilencvenes éveiben abban reménykedtek, hogy a széthullott kolhozok helyén modern farmergazdaságok születnek. Eleinte még számos kedvezményt kaptak az államtól, mára azonban a remények szertefoszlottak. Hivatalosan 260 ezer farmergazdaságot tartottak nyilván, mára kiderült, nincs több 140 ezernél.

E negatív tendenciák közepette azonban egyes térségekben a falvak mégis új életre keltek, virágzó mezőgazdasággal, a kormányzat pedig kedvezményekkel csábítja az embereket a Távol Kelet irdatlan nagy térségeibe. Érdekesség, hogy a Moszkvai megye a mezőgazdasági termékek legnagyobb termelője a központi térségben. Több nagyváros közelében is növekszik a mezőgazdasági tevékenység, nagy befektetéseket eszközölnek, agráripari holdingok születnek, s megy a harc a földek megszerzéséért.

A kedvező természeti adottságok miatt a Volgavidék, Nyugat-Szibéria déli része a Szovjetunió szétesése óta vonzza a beruházókat és a termelőket. Mára ez a terület teljesen benépesült. A Távol-Kelet gyéren lakott hatalmas területeivel más a helyzet. Ide még a kedvezményekkel is nehéz munkaerőt toborozni. S az is gyakori, hogy valaki él a földhöz jutás lehetőségével, aztán azt eladja a kínaiaknak.

A képet árnyalja, hogy az orosz lakosságnak majdnem a fele rendelkezik kis házzal, villával, nyaralóval, igaz ezek között a minőségi különbség óriási. A szó igazi értelmében ezek nem tartoznak a falusi közösséghez, sokkal inkább kötődnek a városhoz. Egy 2016-os felmérés szerint mintegy 13 millió családnak van telke kerti vagy nyaralókörzetben.

Szerző

Rákkeltő akrilamid a sült krumpliban

Publikálás dátuma
2017.12.11. 06:15

Ma lép hatályba, és áprilisban már kötelezően alkalmazandó az EU Bizottságnak azon rendelete, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos intézkedéseket ír elő, mert az élelmiszerekben előforduló akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér; a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet, stb.) gyártóinak kell különösen figyelniük. Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé (pörkölt és instant változata egyaránt, valamint a pótkávé is), illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.

De mi is az az akrilamid?

Az akrilamid az élelmiszerek hőkezelésekor keletkezik, és valóban potenciálisan rákkeltő – mondta a laboratotorium.hu-nak Szigeti Tamás János, az élelmiszer-vizsgálatokkal is foglalkozó független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa. Az akrilamid olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főzött ételekben nem fordul elő. 140 fok alatti sütésnél sem jellemző az akrilamid keletkezése, magasabb hőmérsékleten azonban számolni kell vele.

A krumplifajták változó kémiai összetételétől függően bizonyos fajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik. Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés. Ezért nagyon fontos, hogy a főzésre ajánlott krumplit ne süssük! A csipszek esetében évekkel ezelőtt esetenként ki lehetett mutatni nagy mennyiségű akrilamidot, a gyártók azonban az utóbbi években lépéseket tettek annak érdekében, hogy minimalizálják. Ezt többek között az úgynevezett vákuumfritőz technológiával érték el, így a korábbi 160-170 fokon folytatott sütés helyett már 140 fokon is előállnak e termékek.

Szerző