Előfizetés

Tiltakozik a feloszlatott ellenzék

Kambodzsában a legnagyobb ellenzéki párt lépéseket próbál tenni feloszlatása ellen. A Nemzeti megmentési Párt (CNRP) több politikusa is panaszt nyújtott be a legfelsőbb bíróságnál a betiltás ellen – közölte a Phnom Penh Post című lap. A bíróság az előző hónapban azután döntött a párt betiltása mellett, hogy – állítólag – meg akarta dönteni a fennálló hatalmat. Kem Sokha pártvezető már három hónapja ül börtönben.

Szakértők szerint rendkívül csekély az esélye annak, hogy sikerül megváltoztatni a döntést. Az igazságügyi minisztérium szóvivője azt közölte, a legfelsőbb bíróság döntései „visszavonhatatlanok”. A délkelet-ázsiai országot Hun Sen már 1985 óta irányítja kemény kézzel. Kambodzsában jövőre rendeznek új választást.

Nacionalista győzelem Korzikán

Publikálás dátuma
2017.12.11. 10:01
FOTÓ: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

A nacionalisták nyerték meg a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén megrendezett regionális választást. Az összes szavazat összeszámlálása alapján a Gilles Simeoni és Jean-Guy Talamoni által fémjelzett nacionalista szövetség a szavazatok 56,5 százalékát szerezte meg – derült ki a prefektúra adataiból. Már az egy héttel korábbi első fordulóban is biztos vezetésre tett szert a Pe a Corsica (Korzikáért) nevű lista. Szemben a katalán szeparatistákkal, a korzikai nacionalisták nem akarnak elszakadni az anyaországtól, Franciaországtól.

A korzikaiak a 63 tagú regionális gyűlés tagjait szavazhatták meg, amely 2018-ban kezdi meg a munkáját, s az eddigi képviseletet váltja fel. Korzikán radikális csoportok évek óta harcolnak a nagyobb autonómiáért, egyesek a Franciaországtól való elszakadásért. Az egyik legfontosabb csoport, a Korzika Nemzeti Felszabadítása Frontja (FLNC) 2014 végén bejelentette: leteszi a fegyvert.

Válságtanácskozás Kairóban

Publikálás dátuma
2017.12.11. 09:51
FOTÓ: MOHAMED EL-SHAHED / AFP

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke sürgős tárgyalásokra Egyiptomba utazott, hogy Abdel Fattah esz-Szíszi elnökkel tárgyaljon a jeruzsálemi válságról, amely azután robbant ki, hogy Donald Trump elnök a várost ismerte el Izrael fővárosának – közölte a palesztin média.

Abbász előzőleg azt is jelezte, hogy nem kíván találkozni Mike Pence amerikai alelnökkel ciszjordániai látogatása során. Pence szóvivője azt közölte, nagyon sajnálatos, hogy „a Palesztin Hatóság megint elszalasztja a lehetőséget arra, hogy a régió jövőjéről tárgyaljon”. Az Alyssa Farah által jegyzett közlemény szerint azonban az Egyesült Államok kormánya „folytatja a békéért tett erőfeszítéseit”.

Ma Törökországba, majd az esti órákban Egyiptomba érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A jeruzsálemi kérdés mellett a szíriai helyzetről tárgyal. Ankarában a Török Áramlat gázvezeték helyzete is szóba kerül majd.

Kapcsolódó
Nem lesz arab bojkott