Bajban van a Pando

Publikálás dátuma
2017.12.13. 06:17
Fotó: Shutterstock

Pando, a világ egyik legnagyobb és legöregebb organizmusa. Az amerikai rezgő nyárfákból álló kolónia az amerikai Utah államban nagyjából 80 ezer éves és 47 ezer fa alkotja, amik mind egyetlen magból nőttek ki, ezért a gyökérzetük is közös - írja az index.hu. A nyárfák azért nem igazán tudnak magról szaporodni, mert a nagy kolóniák vagy női- vagy hímnemű egyedekből állnak, ezért ha mégis sikerül a beporzódás, a magok tápanyagraktár és védőburok hiányában csak rövid ideig életképesek. Ezért főleg gyökérsarjakkal szaporodnak, ez az oka, hogy a fák gyakorlatilag egymás klónjai. Ezt az összefüggést az 1970-es években Burton V. Barnes, a Michigan Egyetem kutatója fedezte fel.

A Pando elnevezést kutatók adták az erdőnek. A szó egyébként latin eredetű, a jelentése pedig az, hogy „terjeszkedem”.

A Pando az elmúlt időszakban egyre rosszabb állapotban van, aminek alapvetően emberi tevékenység a kiváltó oka. Az emberek levadászták a környéken élő farkasokat, ami miatt a szarvasok elszaporodtak, és elkezdték megenni a fák fiatal hajtásait.

Ezért az erdészek nagy kiterjedésű területeket zárnak el a szarvasoktól, hogy a fák szaporodni tudjanak. A szakemberek nagyon bizakodóak a kísérlet sikerességével kapcsolatban.

A listavezetők
Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

A második legidősebb a Matuzsálem-fa a sima tűjű szálkásfenyő a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben nő, a pontos helyét viszont titokban tartják a nyilvánosságtól. A fából vett minták alapján 4847-48 éves lehet.
A harmadik a svéd Fulufjället hegységben található Öreg Tjikko. A 9500 éves norvég lucfenyőt Kullman, az umeai egyetem földrajz professzora fedezte fel 2014-ben. Az életkorát az évgyűrűk megszámolásával határozták meg.

Szerző

Na, ilyet semmiképp ne ajándékozz karácsonyra! - Több szervezet felhívása

Publikálás dátuma
2017.12.11. 17:31
Illusztrációk/Shutterstocki

Karácsony közeledtével minden állatvédő szervezet - köztük a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány is - igyekszik felhívni a figyelmet arra az üzenetre, miszerint Ne ajándékozz élő állatot karácsonyra! Egy állat - főleg egy kutya vagy egy macska - akár 10-15 évre is társa lehet az embernek, ezért fontos, hogy komoly, megfontolt döntés után határozzunk csak a négylábú családtagról.

Az állatvédő szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a hideg idő beköszöntével a kinti tartáson lévő kutyák/macskákra fokozottan kell figyelni: rendszeresen rakjanak ki nekik langyos vizet, kalóriadúsabb ételt, és lehetőleg szigetelt (akár szalmával is) fedett házat.

Szerző

Miért rejtőznek nappal a baglyok?

Publikálás dátuma
2017.12.11. 06:17
Fotó: Shutterstock

A baglyok többsége bonyolult "kéregmintázatú" rejtő tollazattal rendelkezik, holott erre éjszakai vadászként nem lenne szükségük. Az álcázásra a nappali pihenés időszakában van szükségük. A nappal aktív madarak ugyanis nagy ribilliót csapva zaklatják, támadják a baglyokat. Ellenben ha mozdulatlanul üldögélnek beleolvadnak a környezetükbe.

Kevesen tudják, hogy bár a baglyok nagyon karakteres arckifejezéssel rendelkeznek, egy fajtájuknak sincs szemöldöke, és szemüket sem tudják mozgatni - írja a Wikipédia. Ez látásukat azonban nem befolyásolja, amely hallásukhoz hasonlóan kitűnő. A madarak közül egyedül ők látják a kék színt, és az infravörös tartomány sem okoz gondot számukra.

Magyarországon tizenkét fajuk található meg, a legismertebbek közé tartozik az uhu, az erdei fülesbagoly, a macskabagoly és a kuvik.

Szerző
Témák
bagoly Mozaik Mozaik