Macron Budapestre jön

Publikálás dátuma
2017.12.13. 06:09

A két éve elfogadott párizsi klímamegállapodás végrehajtásáról egyeztetett kedden Áder János köztársasági elnök francia kollégájával, Emmanuel Macronnal a francia elnöki hivatalban. A magyar államfő ismét meghívta Budapestre Macront, aki az invitálást elfogadta, és elmondta: 2018 első felében Budapestre látogat.

A klímapolitikáról szóló tárgyalásokon a két államfő - írja az MTI - egyetértett abban, hogy az energiatárolás megoldásáig szükség van atomerőművekre. A magyar köztársasági elnök azt is jelezte, hogy a G20 országcsoport - a világ 19 legnagyobb gazdasága és az Európai Unió - esetében el kellene érni, hogy a két évvel ezelőtti párizsi klímakonferencián tett felajánlásokhoz képest jelentősebb vállalást tegyenek, mert ezek az országok felelősek a kibocsátás mintegy nyolcvan százalékáért. 

Szerző

Változások januártól az egészségügyben

Kilenc egészségügyi tárgyú törvényt módosított tegnap az Országgyűlés, köztük egyértelműsítették, hogy a kezelőorvos nem továbbíthatja és nem használhatja más célokra a betegek személyes adatait. Rögzítették, hogy egy pszichiátriai beteget érintő korlátozó intézkedést követően 2 órán belül orvosnak kell igazolni az illető állapotát, vagy az intézkedést meg kell szüntetni. A módosítás érinti a tartós külszolgálatot teljesítő katonák és a velük külföldön tartózkodó közeli hozzátartozóik egészségügyi ellátását is, a továbbiakban rájuk is a diplomáciai testülettel azonos feltételek vonatkoznak. 

Szerző

Szavazás: egy oldalon a Jobbik és a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.12.13. 06:05
NYOMJÁK A GOMBOT - Orbán Viktor és Semjén Zsolt FOTÓ: MTI/SOÓS LAJOS
Jogi szempontból értelmezhetetlen kormánypárti határozat született tegnap a Parlamentben az uniós kvótatervek és főként ismételten Soros György ellen. A Jobbik támogatta, az MSZP elutasította a szöveget, az LMP kivonult a szavazásról.

A Parlament fideszes többsége elfogadta azt a határozatot, amiben a nagyobbik kormánypárt azzal vádolja meg az Európai Parlamentet (EP), hogy az a „Soros-tervet” hajtja végre. A gyorsított eljárásban született szöveg arra is felszólítja a magyar kormányt, hogy álljon ellen az EP és az „uniós bürokrácia” nyomásának.

Az ellenzékből az MSZP nem vett részt a szavazáson, az LMP pedig látványosan ki is vonult az ülésteremből. Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka hangsúlyozta: mindenki tudja, hogy Soros-terv nincs, valójában a Fidesz csak el akarja terelni figyelmet az egészségügy gyalázatos állapotáról és a szétvert oktatásról.

Egyedül a Jobbik nyomott igent a Fidesz javaslatára, annak ellenére, hogy a kormánypárt cimboráinak busás hasznot hozó letelepedési kötvények eltörlését hiába próbálták beépíteni a szövegbe, javaslatukat már a bizottsági szakaszban félresöpörték a kormánypártok.

A Gulyás Gergely frakcióvezető, Balla György, Németh Szilárd, Hollik István és Répássy Róbert által jegyzett határozatban megjelennek a Soros-ellenes „nemzeti konzultációban” használt szövegpanelek és állítások, amelyeket Soros György maga is többször cáfolt korábban, mondván, hogy az Orbán-kormány kiforgatta, meghamisította állításait. Hasonló a helyzet az EP-ben november közepén elfogadott menekültügyi határozatával: a rapid módon elfogadott tegnapi Fidesz-határozat ügyekben tiltakozik, amelyek nem, vagy nem úgy szerepelnek az EP döntés szövegében. Így a fideszes többség elutasította, hogy „jogköröket adjanak át a bevándorlást támogató Soros szervezeteknek, annak érdekében, hogy részt vegyenek a bevándorlók behozatalában”.

Ugyanakkor az EP határozatában nemhogy Soros-neve nem jelenik meg, az is a tagállamok döntése marad, hogy mely szervezetekre bíznák a menekültek ügyének az intézését. Ráadásul - mint azt brüsszeli forrásaink alapján megírtuk - a Fidesz ismét egy maga által kreált ellenféllel harcol: a hét második részében tartandó uniós csúcson a téma csak érintőlegesen kerül szóba, ráadásul a keleti tagállamok tiltakozása miatt szinte biztos, hogy a Bizottság sem fogadja el az EP menekültügyi javaslatát. Erre utal, hogy a nemrég nálunk járt Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke is kijelentette: a „kvótamegoldás hatástalan és megosztó”. Erről pénteken Gulyás Gergely csak annyit mondott: "a tanács elnöke pillanatnyilag sajnos kisebbségi véleményt képvisel.”

Lemondatnák Pócs Jánost
Petíció indult Pócs János fideszes képviselő lemondatásáért – adta hírül a Magyar Narancs. A több mint száz ismert közéleti értelmiségi – köztük Enyedi Ildikó filmrendező, Iványi Gábor lelkész, Majtényi László alkotmányjogász - által aláírt levél szerint Pócs „nyíltan antiszemita uszítást” követett el. Mint ismeretes a napokban a fideszes képviselő kiposztolt egy Erdélyből származó fotót, amelyen a falusiak egy disznóvágás után a megperzselt malac mellett pózolnak, amelynek hátára az „ő volt a Soros” feliratot kaparták fel. „Ott már egy disznóval kevesebb van...Jó étvágyat!” - fűzte hozzá a képhez Pócs. A képet átvette a Bloomberg, a New York Times és a Washington Post is. A képviselő később azzal próbált védekezni, hogy ez nem Soros ellen szólt, csak egy szólásmondás volt. „rossz az, aki rosszra gondol”- mondta Pócs. A Fidesz egyelőre elbagatellizálná az ügyet, így Orbán Viktor a napokban azzal tolta el magától a HírTV által feltett kérdést, hogy „A disznóvágás ügyei (sic!) nem tartozik a kormány hatáskörébe”. Ugyanakkor az ATV-nak Gulyás Gergely frakcióvezető megerősítette a hvg.hu információját, hogy a frakcióülésen „óvta” kollégáit a további „felelőtlen posztolástól”.