Előfizetés

Ötezer euró a fizetési sapka Kispesten

George F. Hemingway, az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban címvédő Budapest Honvéd klubtulajdonosa tegnap a csapatot érintő edzőkérdésről, azaz Erik van der Meer szombati elküldésének előzményeiről és Supka Attila másnapi kinevezéséről, anyagiakról és a volt trénerről, Marco Rossiról is beszélt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

„Akkor döntöttem a vezetőedző menesztéséről, amikor megerősítették nekünk, hogy valóban interjút adott” – jelentette ki a magyar-amerikai üzletember azzal a lapinterjúval kapcsolatban, amelyben a nyáron igazolt, most mégis elbocsátott holland szakvezető leminősítő hangnemben beszélt a kispesti körülményekről és egyébként a klubtulajdonosról is. – Van der Meer nem keresett többet, mint Marco Rossi. Az ötezer euró mágikus határ nálunk, ennél többet nem fizetnénk a legjobb játékosunknak sem. Ilyen tekintetben nincs különbség magyar és külföldi edző között. Egy bizonyos összeget felajánlunk, van, aki elfogadja, van aki nem – nyilatkozta Hemingway.

A kispesti sportklubot 2006 óta tulajdonló üzletember elárulta, hogy Supka Attila érkezésével csak a vezetőedző személye változik, a Honvédnál előzőleg kétszer is dolgozó – korábban labdarúgóként is szereplő – edző elődje stábjával folytatja a munkát.

Amikor arról kérdezték, hogy a májusban aranyérmes csapatot elhagyó Marco Rossi számára lehet-e visszaút a Bozsik-stadion kispadjára, Hemingway határozott választ adott.

„Kizártnak tartom, hogy Marco Rossi visszatérjen Kispestre. Rossi jó munkát végzett, jó véleményem van róla, viszont a több pénz miatti távozása, illetve ahogyan elment számomra nem volt gusztusos” – mondta el a sportvezető.

A Honvéd regnáló bajnokként negyedikként, a listavezető FTC-hez képest 13 ponttal lemaradva várja a bajnokság tavaszi folytatását.

Nem lesz bojkott, az oroszok az indulás mellett döntöttek

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.12.13. 06:52
Fotó: AFP/Andrej Isakovic
Az Orosz Olimpiai Bizottság tegnap úgy határozott, támogatja azokat a sportolókat, akik versenyezni szeretnének Pjongcsangban, a jövő évi játékokon.

Egyhangú döntést hozott az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) azzal kapcsolatban, hogy támogatja azokat a versenyzőket, akik indulni szeretnének a februári, pjongcsangi téli olimpián. Az úgynevezett olimpiai gyűlés azért ült össze, mert Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti határozata szerint az orosz sportolók csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a világversenyen. Vlagyimir Putyin orosz elnök már múlt szerdán kijelentette: nem akadályozzák meg egyetlen orosz sportoló esetében sem, hogy elinduljon az olimpián.

Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője a bejelentés után azt mondta: a Kreml támogatja az OKR döntését. Eközben az orosz állami televízió is változtatott korábbi álláspontján, így közvetíti a téli olimpia egyes versenyszámait. „Azokat az eseményeket természetesen közvetítjük, amelyeken szerepelnek orosz sportolók” – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel a csatorna szóvivője kedden. Az Összoroszországi Televíziós és Rádiósugárzási Társaság (VGTRK) a múlt keddi NOB határozatokra válaszul még azt közölte, hogy az állami tévécsatornák nem közvetítik a dél-koreai játékok eseményeit.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az OKR-t, ezzel egyben kizárta a februári, pjongcsangi seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. Ugyanakkor megszűnt az OKR-elnök Alekszandr Zsukov NOB-tagsága is, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vitalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi világbajnokság főszervezőjét.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Pjongcsangban. Ez a jelzés szerepel majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a dél-koreai városban.

Terrorcselekmények ellen gyakorlatoztak
A Koreai Köztársaság kedden biztonsági gyakorlatokat tartott, hogy felkészüljön az esetleges terrorcselekmények ellen. A hatóságok túszejtésre, autós támadásra, vagy akár drónnal elkövetett bombatámadásra is készültek. A gyakorlaton, melyet a phjongcshangi olimpiai stadion előtt tartottak, nagyjából 420 rendőr és tűzoltó vett részt. A szimuláció során a hatóságok kilőttek egy bombát szállító drónt, amely egy sportolókkal tömött busz felé tartott, illetve végezniük kellett terroristákkal, akik túszt ejtettek a sportolói buszjáraton, amelyet a stadionba akartak kormányozni, továbbá készültek vegyi támadás ellen is, amikor gázmaszkban hatástalanítottak ilyen jellegű bombát. A játékok ideje alatt 5000 fegyveres rendbenntartó vigyáz majd a biztonságra.

Orosz Pál: a Fraditól elvárható a csoportkörös szereplés

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.12.13. 06:51
Fotó: Molnár Ádám
Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál szerint a Ferencváros készen áll az Európa-liga csoportkörére. A sportvezető elégedett a csapat őszi teljesítményével.

Mint ismert, az élvonalbeli bajnokságot 19 forduló után az FTC vezeti, három ponttal megelőzve a Videotont, tízzel a Debrecent.

- Minden nehézség ellenére az őszi félévet bajnoki listavezetőként, az évet pedig a Magyar Kupa győztesként zárta a Ferencváros. Elégedettek?

Fotó: MTI/Beliczay László

Fotó: MTI/Beliczay László

- Ha így nézem, akkor mindenféleképpen elégedettek lehetünk. Volt egy periódusunk az ősszel, amikor hét ponttal elment előttünk a Videoton, akkor nyilvánvalóan össze kellett kapnunk magunkat, ám szerencsére ez sikerült is. Számomra pozitívum, hogy megmutattuk: amellett, hogy már tudunk szépen is játszani, ha kell, kemények is tudunk lenni. A Videoton ellen 3-1-re megnyert mérkőzésünk például azt gondolom, sok más bajnokságban is elment volna, az pedig mindennél beszédesebb, hogy a legutóbbi 12 mérkőzésünkből egy döntetlen és egy vereség mellett tízet megnyertünk.

- A télen igazolt játékosok közül nem mindenki váltotta be a hozzáfűzött reményeket, a nyáron érkezőkkel viszont szemlátomást javult a csapat.

- Összességében elmondhatom, hogy valóban jól erősítettünk. Idő kellett ahhoz, hogy a srácok összeszokjanak, hiszen tudjuk: egyik pillanatról a másikra bármilyen kvalitású játékosokat is rakjon egymás mellé az ember, egy együttes sem tud csapatként funkcionálni. A jelenlegi Ferencváros mostanra csapatként működik, s még ha nem is mindig tudunk szép játékot mutatni, eredményesek vagyunk. Nincsen klikkesedés az öltözőn belül, a labdarúgók Thomasszal (Doll, vezetőedző – a szerk.) is jól kijönnek, ez nagyon fontos.

- A sikerek mellett a váratlan kisvárdai kupakiesés azért biztosan fájó pontja a (fél)évnek.

- Az a kudarc azért bántott leginkább, mert Magyarországon olyan még nem volt, hogy egy klub egymást követő négy évben elhódítsa a trófeát (az előző három kiírást az FTC nyerte – a szerk.), ez pedig most nekünk sem sikerült, erre várnunk kell egy ideig. A folytatásban már csak ezért is a bajnoki cím, azaz a harmadik csillag (amely a 30. elsőségért jár) megszerzésére fogunk koncentrálni, hiszen az eddigiekben ez a bravúr sem sikerült senkinek.

- A célok elérése érdekében várható komolyabb játékosmozgás a téli pihenő idején?

- Nagy játékosmozgást nem tervezünk, de azt elárulhatom, hogy biztosan csatlakoznak majd néhányan. Törekszünk az állandóságra, ugyanakkor azon feltétlenül el kell gondolkodnunk, hogy Gera Zoltán és Hajnal Tamás sem lesz már fiatalabb, az ő pótlásuk pedig komoly kihívás elé állít minket.

- Szinte berobbant a magyar mezőnybe a 19 éves Joseph Paintsil, akivel kapcsolatban tudható, hogy csak kölcsönszerződés köti a klubhoz. Ha lesz iránta érdeklődés, meg tudják őt tartani?

- Opciónk van rá, ha mi lehívjuk, hiába keresi őt más. Szeretnénk megtartani.

- Mit gondol, a nemzetközi kupaszereplés – és most nem a selejtezők elérésére gondolok – kivívása milyen szintű kihívás lenne a jelenlegi Ferencváros számára?

- Reálisan nézve szerintem egy Európa-liga csoportkörös szereplés már elvárható. Azzal a játékosállománnyal, szakmai, orvosi, financiális és infrastrukturális háttérrel, ami a Ferencvárosnál adott, ha megnézzük, hogy az Európa-ligában milyen csapatok szerepelnek, szerintem már elvárás lehet a bekerülés. Noha a Bajnokok Ligája anyagilag más kategória, az egy nagyobb álom, az már egy másfajta játék. A mi csapatunkhoz fogható oda ritkán kerül be, ha pedig mégis kivívja a szereplés jogát, nem feltétlenül ér el sikereket. Lépésről lépésre kell haladnunk. Amikor 2011-ben megérkeztünk a Ferencvároshoz, azt a célt tűztük ki, hogy először Magyarországon nyerjünk meg mindent, ha lehet, többször is. A következő cél egy Európa-liga csoportkör lehet. Nyilván idővel szeretnénk a Bajnokok Ligájában is játszani, ám előbb az El-t reálisabbnak tartom.

A csapategységre lehet építeni
Amikor Lovrencsics Gergőt, a zöld-fehérek labdarúgóját a Vasas ellen 2-0-ra megnyert szombati bajnoki találkozó után arról kérdeztük, hogy szerinte mi az elsőséggel befejezett félév pozitívuma, gondolkodás nélkül a csapategység kialakulását emelte ki. „Lehetett látni, hogy amikor nem ment úgy a játék, akkor is mindenki csúszott-mászott a másikért. A stábbal és a vezetőkkel együtt úgy érzem, kialakult egy olyan csapat, amelyre a folytatásban is lehet építeni” – mondta lapunknak a labdarúgó.