Két Fonó-lemez a legjobbak között

Az elmúlt napokban tette közzé a World Music Charts Europe a 2017 évi legjobb világzenei lemezek listáját. A 200 legjobb album között négy magyar vonatkozású lemez szerepel, ezek közül kettő a Fonó kiadványa: Cserepes Károly Blacklake című albuma és a Cimbaliband Recycle című lemeze. A világ legrangosabb világzenei toplistáját 24 ország 50 rádiós szakemberének pontozásos szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé havonta, ezekből a szavazatokból áll össze az éves lista minden decemberben. A listán szerepel még a Kerekes Band Back to Folk című szerzői kiadásban megjelent lemeze, valamint Frank London nemzetközi formációjának a Glass House Orchestranak albuma, amelyben több magyar zenész, így Ágoston Béla, Szirtes Edina Mókus és Lukács Miklós is játszott.

Szerző

Folytatódnak a kínai pártbeli leszámolások

Letartóztatták Szun Cseng-cajt, Csungking párttitkárát, akit eredetileg arra is esélyesnek tartottak, hogy a legfőbb döntéshozó testület, az állandó tanács tagja legyen. Hivatalos közlés szerint azért került rács mögé, mert korrupt ügyletekben vett részt. Valójában mi okozta bukását?

A kínai kommunista párt októberi kongresszusán Hszi Csinping elnök-pártfőtitkárt, nagy csinnadrattával erősítették meg hatalmában, fel sem merült a lehetősége annak, hogy kijelölje utódát, öt esztendővel főtitkárrá választása után sem, ahogy ez eddig szokás volt. Az általa indított korrupció elleni harc ugyan népszerű, hiszen több hírhedt kommunista vezetőt váltottak le, tartóztattak le, ez a kampány azonban számos visszaélésre adott alkalmat, köztük arra is, hogy Hszi Csin-ping leszámoljon vélt vagy valós ellenfeleivel. Az egyik leglátványosabb ilyen akcióját a politikai bizottság egykori tagjával, Po Hszi-lajjal, Csungking pártszervezetének korábbi vezetőjével szemben hajtotta végre. Po vaskézzel irányította Csungkingot, mégis népszerű volt, Hszi egyik legnagyobb riválisának tartották. A botrány kirobbanása óta öt év telt el, de a helyére kinevezett Szun Cseng-caj nem tudta feledtetni a Po-érát, a tartományban ma is sokan nosztalgiával emlegetik a korábbi időszakot. Feltételezések szerint nyáron már őrizetbe vett Szun letartóztatásának a fő oka nem a korrupció volt, hanem az, hogy a 30 milliós tartományi jogú városban nem tudta növelni Hszi Csin-ping elnök népszerűségét. Csungkingban aligha lepett meg bárkit is a hír, hogy Szunt az államfő egyik legnagyobb hívének számító Csen Min-er váltotta fel, akinek a fő feladata nem a korrupció elleni harc lesz, hanem az: verje ki a helyiek fejéből, hogy a Po érában jobban ment a soruk, mint most.

Szun Cseng-caj ügye újabb bizonysága annak, hogy Hszi Csin-ping teljhatalomra tör. Bár már mindent ellenőrzése alatt tart, a jelek szerint továbbra sem érzi azt, hogy a lakosság egy emberként állna mögötte.

Szerző

Zöldasztalhoz költözik a háború

Publikálás dátuma
2017.12.13. 06:36
Fotó: AFP/Mikhail Klimentyev

Miután december 6-án bejelentette az Iszlám Állam elleni szíriai háború győztes befejezését, hétfőn az orosz csapatok részleges kivonásáról is rendelkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, mintegy válaszként arra az amerikai bejelentésre, hogy Washington nem vonja ki csapatait mindaddig míg az ENSZ égisze alatt folytatott genfi béketárgyalásokon előrelépés nem történik. Csakhogy a 8. genfi tárgyalások is elakadtak, Putyin viszont e téren is egyre inkább kezdeményező. Hétfő este, Erdogan török elnökkel való egyeztetése után a Kreml közölte, januárban orosz-török-iráni közvetítéssel Szocsiban megrendezik a Szíria jövőjével, a politikai rendezéssel kapcsolatos „konferenciának” nevezett egyeztetést a szír rezsim és ellenzéke képviselete között. Az előkészületeket eddig az akadályozta, hogy Erdogan ellenzi a Putyin által szorgalmazott kurd részvételt.

Szerző