A kormány ötlete volt Naffa

Az első Orbán-kormány ötlete volt, hogy Zaid Naffa legyen a jordán tiszteletbeli konzul, annak ellenére, hogy a diplomata már korábban is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon - írja a Magyar Nemzet. 

Az LMP képviselője ismét betekinthetett az üggyel kapcsolatos iratokba. Az ellenzéki politikus elmondta: Naffa nem 2016-ban igényelt először magyar állampolgárságot, hiszen már 2000 nyarán is próbálkozott az állampolgársági kérelem benyújtásával, de már akkor sem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon. 2001-ben a köztársasági elnök sem bólintott rá Naffa honosítására. 

A dokumentumokból kiderült, hogy Naffa segítette a nemzetközi körözés alatt álló szaúdi üzletember, az idén januárban elhunyt Ghaith Pharaon Magyarországra utazását. 

Megírtuk: a Naffa-család fejének és legbefolyásosabb tagjának tudott Zaíd Naffát közvetlen üzleti szálak is fűzik az Orbán-családhoz. Egy időben ugyanis a Naffa-klán svábhegyi rezidenciájára volt bejegyezve a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő Gaith Pharaon több cége is, így az a vállalkozás is, amelyik éppenséggel Orbánék Cinege úti családi otthonának tőszomszédságában vett ingatlant. A bensőséges kapcsolatot bizonyította Magyar Narancs fotója is, amelyen Naffa, Tiborcz és Pharaon ügyvédje együtt szürcsölgetik a kávét a Fidesz-elit kedvencének számító Gresham Palota teraszán.

Lásd még: Megbukott a terrorteszten Naffa

Szerző
Témák
Zaid Naffa Naffa

Bizalmat kapott a Morawiecki-kormány

Publikálás dátuma
2017.12.13. 09:50
FOTÓ: ARTUR WIDAK / NURPHOTO
Bizalmat kapott a Mateusz Morawiecki vezette kabinet a lengyel szejmben kedd éjjel, a szavazást megelőző vitában az ellenzéki képviselők látszatváltozásnak nevezték a Beata Szydlo lemondását követő miniszterelnök-váltást, a kormánypárt pedig a januárban esedékes mélyreható kormányátalakítást jelentett be. 

A 460 fős parlamentben 243 képviselő szavazott a Morawiecki vezette kormányra. 25-en nem voltak jelen, 192-en nemmel szavaztak, senki sem tartózkodott. A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) a szejmben a kormány jóváhagyásához szükséges abszolút többséget biztosító 237 mandátummal rendelkezik.

Ryszard Terlecki, a PiS soraiból megválasztott alsóházi alelnök megerősítette a korábbi bejelentéseket, miszerint a Morawiecki vezette kabinet összetétele januárban megváltozik, és a gazdaság fejlesztésére összpontosul.

A fő ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform frakcióvezetője, Slawomir Neumann viszont leszögezte: "nem dől be a látszólagos új nyitásnak", Morawiecki "európaiságának vagy liberalizmusának", hiszen az új kormányfő a PiS elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel együtt már két év óta "alattomos diktatúrát" vezet be.

Tekintélyelvűséggel vádolta a kormánypártot a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, az ellenzéki jobboldali Kukiz' 15 vezetője is, kifogásolva többek között, hogy a PiS a választási törvény módosításával önkormányzati szinten a Kukiz' 15 által kulcsfontosságúnak tekintett egyéni választókerületek megszüntetésére készül.

A liberális Modern (Nowoczesna) elnöke, Katarzyna Lubnauer "általánosnak és zavarosnak" minősítette a kormányfői programbeszédet, úgy találva: Morawieckinek nincs Lengyelország-víziója.

A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz szerint az új kormány nem szolgálja a nemzeti egységet, Morawiecki személyében a kormánypárt "álarcot ölt", mely "elfedné, hogy beteg a gyűlölettől".

Morawiecki képviselői kérdésekre válaszolva részletezte a programbeszédben felrajzolt gazdaságpolitikai koncepcióját. Kitért a lengyelországi politikai vita élességére, azzal összefüggésben is, hogy előző éjjel ismeretlen tettesek felgyújtották a kormányfői hivatal államtitkára, Beata Kempa vidéki képviselői irodáját. Morawiecki a kedélyek csillapítására szólított fel, aláhúzva: szeretné, hogy kormánya "az összes lengyelé" legyen.

Közvetlenül a bizalmi szavazás előtt az összes képviselő egyperces csenddel tisztelgett az 1981-es lengyelországi hadiállapot áldozatainak emléke előtt. A hadiállapot bevezetésének 36. évfordulója szerdára esik.

Az alsóházi vitával egy időben a szenátus az ellenzék és az Európai Bizottság által bírált bírósági törvényekről tárgyalt. A jogszabályok ellen több száz ember tüntetett a parlament előtt. Egy rendőr megsérült, amikor a tiltakozók ránehezedtek a parlament előtt álló védőkorlátra.

Szerző

"Ez itt az én hazám..." - Hajléktalanokat etetni mégsem bűn?

Publikálás dátuma
2017.12.13. 07:24
MTI Fotó: Mohai Balázs

Banánt osztanak hajléktalanoknak a Budapest Bike Maffia önkéntesei a VIII. kerületi Rákóczi téren - így szól az távirati iroda hivatalos képaláírása. A kerékpáros civil szervezet akciójáról szóló hír már azért is különleges, mert a fideszes vezetésű helyi önkormányzat mindent megtesz, hogy a hajléktalanokat távol tartsa a tértől, a kormány pedig épp pár hete próbálta ellehetetleníteni a civil ételosztást.

Szerző