"Kösse meg a kutyáit!" - Vona nyílt levélben üzent Orbánnak

Publikálás dátuma
2017.12.13. 14:17
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Vona Gábor, a Jobbik elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz. gondolatait Facebook-oldalán tette közzé. 

Nyílt levél Orbán Viktorhoz

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Ez a levelem most nem kérés. Felszólítás.

Állítsa le a Számvevőszéket! Kösse meg a kutyáit!

Rövid leszek, hiszen mindketten tudjuk, mi zajlik itt éppen. Sőt, az emberek is tisztán látják, ahogy a világsajtó is. Négy hónappal a választások előtt Ön az utolsó állva maradt bástyát akarja lerombolni, a legerősebb ellenzéki pártot akarja eltakarítani, hogy a demokráciát leépítve elkezdődhessen a diktatúra. Ide jutott. Nem tud már sportszerűen küzdeni, és nincs már Önben méltóság. Lánglelkű fiatal demokratából egy kiégett, korrupt zsarnokká lett.

Tagadni sincs értelme, hogy az ÁSZ ezer sebből vérző, törvénytelen intézkedése az Ön akarata. Egy ilyen példátlanul aljas támadás csak az Ön engedélyével valósulhat meg a mai Magyarországon.

De itt most túllépett egy határt. Így jár, akinek már se önkontrollja, se kritikus munkatársai nincsenek. Elveszíti a talajt. Elszabadul. Ön is elszabadult.

Üljön le pár percre, gondolja át, mit is tett, aztán sürgősen vonassa vissza az ÁSZ törvénytelen eljárását! Higgye el, jobban jár! Kiismertem Önt, tudom, hogy nem szeret visszavonulni, de most nem maradt más lehetősége.

Pénteken a demonstráción látni fogja, hogy a magyaroknak fontos a szabadság. Ön sem veheti el tőlünk. És tudom, hogy most mire gondol. De ne tegye! Ne küldjön provokátorokat a tüntetésünkre! Mindenki békés szándékkal és egy jó cél érdekében lesz ott. Pártok, civilek egyaránt. A jogállam, a szabadság és a demokrácia mellett. Ha bármi történne, mindenki tudja majd, hogy Ön volt a megrendelő. Ne rontson a helyzetén.

Kellemetlen lesz visszavonulni, de ezt a csatát elveszítette, lássa be.

Állítsa le a Számvevőszéket! Kösse meg a kutyáit!

Üdvözlettel:

Vona Gábor

Szerző

313,92 forinton euró

Publikálás dátuma
2017.12.13. 09:18
Shutterstock illusztráció
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel.

Az euró 313,92 forinton forgott reggel hét órakor, szemben a kedd esti 314,12 forinttal.

A dollár árfolyama 267,81 forintról 267,00 forintra, a svájci franké pedig 269,82 forintról 269,65 forintra gyengült.

A jent 2,3557 forinton jegyezték, szemben a kedd esti 2,3583 forinttal.

Az euró 1,1757 dolláron forgott, napi szinten 0,14 százalékkal erősödött. A közös európai fizetőeszköz napi legalacsonyabb jegyzése 1,1736, a legmagasabb 1,1762 dollár volt szerdán az eddigi kereskedésben.

A svájci frankhoz képest 0,02 százalékkal gyengült az euró, 1,1643 frankot ért.

Egy dollárért 0,9902 frankot kértek, 0,13 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,18 százalékot veszített értékéből a dollár, kora reggel 113,35 jent ért egy dollár.

Szerző

Szokni kell a Fehér Házat

Publikálás dátuma
2017.12.13. 06:31
Az exkatona stábfőnöknek és az elnök vejének nincs egyszerű dolga Fotó: Shealah Craighead
Lassan egy éve Donald Trump tölti be az amerikai elnöki tisztséget, de bennfentes beszámolók szerint még ma is furcsán fogja fel szerepkörét.

Donald Trump minden reggel fél hatkor ébred, bekapcsolja a hálószobában elhelyezett tévét, meghallgatja a híreket a szívből utált, de még mindig alapvető tájékozódási forrásnak tekintett CNN-en, átkapcsol a konzervatív Foxra, ahol ötleteket nyer a twitterezéshez, majd a liberális MSNBC „Reggeli Joe” című programjára vált, talán azért, hogy kellően felpaprikázza magát a munkanaphoz.

Néha már ágyból, párnák közül kezdi kilövöldözni a világba Twitter-üzeneteit. Van úgy, hogy pizsamában hosszan elidőz még a lakosztályi dolgozószobában is, azt figyelve, melyik tévécsatornán mit mondanak róla. A New York Times minapi terjedelmes írása szerint John Kellynek, a házi stáb vezetőjének, a nyugalmazott négycsillagos tengerészgyalogos tábornoknak, aki 2003-ban, az iraki invázó idején az ellenség golyózáporában is sikerrel nyomult előre hadoszlopával, mostanra nagyjából sikerült elérnie, hogy Trump legalább kilenc, fél tíz tájban munkára készen megjelenjen az Ovális irodában.

A New York Times összesen hatvan tanácsadót, munkatársat, barátot, illetve törvényhozót faggatott ki, hogy „testközeli” képet nyerjen arról, miként látja el hivatalát az Egyesült Államok közel egy évvel ezelőtt hivatalba lépett, 45. elnöke.

A fő következtetés: Trump még ma is úgy tekint az elnökségre, mint Hillary Clinton felett aratott meglepő győzelmének napján: elnyert díjnak tartja, amit nap mint nap kemény küzdelemben kell megtartania. A többi elnök számára minden egyes nap azt a kihívást jelentette, hogy vezetni kell egy országot. Trump szemében a napi kihívás a hivatal megőrzéséről szól. Naponta legalább négy órát szán arra, hogy figyelje az elnöki tevékenységéről szóló tévéműsorokat. Még ma sem elnökként viselkedik, hanem úgy, mintha az elnökségért kampányolna.

Trump meggyőződése, hogy Robert Mueller különleges ügyész az ő legitimációjának az aláásásását célzó összesküvés jegyében kezdte vizsgálni az orosz bavatkozás kérdéseit. Lindsey Graham dél-carolinai republikánus szenátor szerint Trump „szenvedélyesen hiszi, hogy a liberális baloldal és a média tönkre akarja őt tenni”. Veje – és egyben tanácsadója -, Jared Kushner azt mondja, a 71 esztendős Trump már nem fog változtatni a felfogásán és szokásain, és ha ezekkel nincs összhangban az elnöki poszt eddigi felfogása, akkor nem ő fog igazodni a tisztséghez, hanem a tisztséget fogja önmaga képére átformálni.

A beszámolókból azonban olyan kép bontakozik ki, hogy sajátos küzdelmet folytat a Fehér Házban az üzleti világból érkezett elnökkel a már említett Kelly exkatona, a stábfőnök, aki igyekszik Trump napirendjét pörgősebbé tenni, teletűzdelni megbeszélésekkel és találkozókkal, hogy az elnöknek ne legyen annyi ideje saját kedvtelésének – a meggondolatlan Twitter-üzenetek szerteküldésének – hódolnia. Trump az elmúlt hónapokban valamelyest meghajolt Kelly „tapintatos diktatúrája” előtt, naponta tucatszor hívja telefonon a stábfőnököt, és kikéri a tanácsát. A minap azonban a Hálaadás ünnepét a floridai Mar-a-Lagóban töltő Trump „kihágott”, olyan emberek tömegével partizott együtt, akik, ha John Kellyn múlik, soha nem kerülnek fel az elnök látogatóinak listájára.

Az, hogy Donald Trump csak nehezen alkalmazkodik az elnöki hivatal ellátásának követelményeihez, a New York Times meglátása szerint abból is fakad, hogy előzetesen sokkal inkább egy birodalom fölötti uralkodásnak vélte a szerepkört, és nem gondolt arra, hogy a végrehajtói hatalomnak meg kell találnia az együttélés módját a törvényhozói és az igazságszolgáltatási hatalmi ággal.

Egy alkalommal Mitch McConnell, Kentucky állambeli szenátor, a szenátus republikánus többségének a vezetője tartott prezentációt az Ovális Irodában az egészségbiztosítás bonyolult kérdésköréről, és Trump közbekotyogott. „Ne szakítson félbe” - szólt rá az elnökre hűvösen a szenátor.