Szégyenkáposzta

Nincs is szebb, mint amikor így advent idején, a szeretet ünnepére várva melegség költözik a keresztyén szívekbe, melyek az év többi hetében is az elesettekért dobognak, de most kivált. Már az maga volt a csoda, amikor nemrég a debreceni városatyák kitalálták, hogy megadóztatják a szegényeknek szervezett ételosztásokat. Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő ekkor megígérte, hogy töltött káposztát főz a Fidesz–KDNP képviselőinek, amelyet az Országgyűlésben oszt ki az utolsó ülésnapon. Az ételért cserébe önkéntes alapon a képviselők pénzt adhatnak, az így befolyt összeget jótékony célra fordítja Debrecenben.

Meg is főtt a káposzta, de sem az irgalmas nemzeti szívek, sem a pénztárcák nem akaróztak megnyílni. A pofák nyíltak meg, azok viszont irgalmatlan nagyra.

Bangóné szíves saját közlése nyomán: Balog emberminiszter szerint a töltött káposzta megsértette az Országház méltóságát, a fideszes Dunai Mónika szerint lehet, hogy mérgezett is. Soltész Miklós (KDNP) is beszólt, hogy konyhalányokat keresnek, és azért viseltek az étel kiosztásához kesztyűt, mert „annyira szart” főztek. A káposztát a sok jóllakott kecskénk kivitette a teremből és alighanem a kukába öntették, az Úr dicsőségére.

Summa summarum: a „kétharmad” mindösszesen 44 ezer forintot dobott össze a debreceni éhezők javára. (Mészáros Lőrinc az okos szeme egyetlen pislantása alatt többet keres ennél. Hogy a kitett becsületkasszában eredetileg mennyi gyűlt össze, nem tudni, mert lehetett, aki puszta rutinból belenyúlt.) A Fideszből egyetlen képviselő, Kovács Sándor adott személyesen pénzt Bangónénak. Az ő nevét jövőre alighanem feleslegesen keressük a szavazólapon.

Lakhelyemen a múlt héten jótékonysági bált tartottak az egyik óvodában. Olvasom: több mint félmilliót dobtak össze.

Úgyhogy legyen ez a 44 ezer forint egy egymondatos vádirat.

Szerző
Veress Jenő

Szirotkin jöhet Kubica helyett

Publikálás dátuma
2017.12.14. 06:58
Fotó: AFP/Florent Gooden

Noha sokáig biztosnak tűnt, hogy Robert Kubica 2018-tól a Williamsnél folytatja pályafutását, a legfrissebb hírek szerint Szergej Szirotkin lesz Lance Stroll csapattársa. A súlyos ralibalesetet szenvedő lengyel állítólag nem nyújtott megfelelő teljesítményt az évadzáró utáni abu-dzabi teszten, és az ugyanott köröző orosz pilóta nemcsak a pályán mutatott jobb formát, sokkal több szponzorpénzt is fel tud mutatni. Szirotkin szponzorainak köszönhetően nagyjából 17 millió euróval érkezne az évente mintegy 35 millió eurót fizető Lance Stroll mellé.

Szerző

Chris Froome doppinggyanúba keveredett

Publikálás dátuma
2017.12.14. 06:57
Fotó: AFP/Jose Jordan

Megbukott a doppingellenőrzésen Chris Froome, az idei Tour de France és a Vuelta Espana győztese. A tegnap nyilvánosságra hozott eredmények szerint szeptember 20-án, a spanyol körversenyen leadott egyik mintájában mutattak ki a megengedettnél sokkal több asztmagyógyszert. A Nemzetközi Doppingügynökség szabályai szerint a salbutamol ugyan megengedettnek számít, de legfeljebb 1000 nanogramm/milliliter lehet a szintje a sportoló vérében. A brit kerékpáros mintájában ennek kétszeresét mutatták ki. Amennyiben nem sikerül bizonyítania ártatlanságát, megfoszthatják a Vuelta-győzelemtől.

Szerző