Pécs;Soros György;gyűlöletkampány;Hoppál Péter;Emberség Erejével Alapítvány;Beírók;Beírók;

2017-12-14 10:05:00

Megtették! Kitiltották leendő irodájukból a „sorosista” alapítványt

Távoznia kell irodájából a Soros-támogatásból gazdálkodó pécsi Emberség Erejének Alapítványnak. A főbérlő a város kormánypárti vezetésének kérésének engedve küldi el ingatlanjából az alapítványt. A diktatúrákat idéző történet – úgy tűnik – fellázítja a pécsieket.

A Fidesz pécsi szervezetének elnöksége a múlt héten úgy foglalt állást, hogy a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány szerepvállalása nem kívánatos a baranyai megyeszékhelyen.

Mint arról írtunk, Soros alapítványa a következő hónapokban 130 millió forinttal segíti Baranya, Somogy és Tolna megye civiljeit. Bár a támogatás szétosztását koordináló pécsi Emberség Erejével Alapítvány közölte, hogy nem politikai, hanem oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális és közösségfejlesztő tervek támogatására ítéli majd oda a kapott pénzt, a fideszes városvezetés a támogatás hírére azonnal elkezdett „sorosozni”. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és a város fideszes parlamenti képviselői, Csizi Péter és Hoppál Péter azt sulykolták, hogy Soros ezzel a pénzzel azokat a szervezeteket támogatja, akik muszlim migránsokat akarnak hozni hazánkba, s a lépés célja, hogy Magyarországnak migráns betelepítő kormánya legyen. Ezt a feltételezést a fideszes politikusok – az elnökségi ülés után tartott sajtótájékoztatón - semmivel sem tudták és akarták bizonyítani.

Csütörtökön a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciója határozati javaslatként a testület elé terjesztette a politikai hipotézisekre épülő elnökségi állásfoglalást, és a kormánypárti többségű grémium elfogadta a javaslatot. A határozat így fogalmaz: „Felkérünk minden Pécsi Polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédékezzen Soros György tervének megvalósításában.”

Az Emberség Erejével Alapítvány által bérelt ingatlan gazdája nem várta meg a határozat elfogadását, s a napokban már jelezte, hogy nem kíván a továbbiakban szerződni a szervezettel, ezért az alapítványnak hamarosan el kell költöznie irodájából. Tudni kell, hogy az alapítvány Pécs belvárosában, a Nappali nevet viselő kultúrkocsma üresen álló emeletén bérel 130 négyzetmétert. A jazz-koncertek, könyvbemutatók és slam poetry klubestek miatt kedvelt Nappalit főképp egyetemisták és diplomások látogatják, s a kocsma üzemeltetői úgy gondolták, hogy az alapítvány tevékenysége jól illeszkedik közönségük életfelfogásához. Ám a kocsma maga is bérlő, ezért, ha az épület egy részt ki akarja adni, akkor arról egyeztetnie kell a tulajdonossal. Ezt meg is tették, s a tulajdonos nemet mondott.

A Nappali vezetői a kocsma közösségi oldalán ezt írták: „a helyi és országos politikában, médiában folyó, mindenféle realitást nélkülöző lejárató kampány hatására létrejött, hisztérikus és ijesztő helyzetet látva főbérlőnk, az ingatlan tulajdonosa megkért minket, hogy ne szerződjünk az Emberség Ereje Alapítvánnyal. Aggodalmukat megértjük és elfogadjuk, az együttműködéstől kénytelenek vagyunk visszalépni. A gyűlöletkeltő politikusok és médiamunkások helyett mi szégyelljük magunkat, ezzel szemben minden tiszteletünk a helyi emberek boldogulásáért dolgozó civil szervezeteké! A városukat szerető pécsi polgárok Szép Tamás, Felcser Dávid.”

A közgyűlési határozat elfogadása után közleményt adott ki az Emberség Erejével Alapítvány, s elfogadhatatlannak ítélték a testület döntését, mivel az „valótlanságokra és álhírekre épül, és megkísérli a pécsi polgárok manipulálását”. A közlemény arra is kitér, hogy az alapítvány meghívta Páva Zsoltot, szerették volna, ha a polgármester közvetlenül megismeri a szervezet tíz éve folyó munkáját, valamint a Soros által támogatott programot. Pécs polgármestere azonban visszautasította az ajánlatot. Mindezek okán az alapítványnál úgy látják, hogy „Pécs közgyűlése alapjaiban támadja meg egy pécsi alapítvány létét és működését, politikai haszonszerzésre felhasználva a civileket”.

A pécsi alapítvány a fentiek ellenére is zavartalanul folytatja munkáját. A jelek szerint a város kormánypárti vezetésének manipulációja és félelemkeltő határozata nem érte el a célját, ugyanis a bérleti szerződés felmondása után – mint azt alapítvány szóvivőjétől, Mester Zoltántól megtudtuk – meglepően sok ajánlatot kaptak, s kedvükre választhatnak kiváló adottságú belvárosi ingatlanok között. A történtekből akár arra is következtethetünk, hogy sok pécsi fellázadt a városvezetés választókat lekezelő, megzsaroló önkénye ellen, mondta a szóvivő.

Reagált Soros alapítványa
A Nyílt Társadalom Alapítvány közleményében leszögezi, hogy a pécsi önkormányzat nyilatkozata nyílt megsértése az Alaptörvényben és a jogszabályokban biztosított véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságnak. Ez a nyilatkozat, amely korlátozza az EEA tevékenységét, kirívóan sérti minden ember alapvető jogát a szabad véleménynyilvánításra és a egyesülési jog szabad gyakorlására. Ezek a megfélemlítő taktikák a magyar történelem legsötétebb időszakait idézik, amikor a hatalommal szemben kritikus embereket megfosztottak állásuktól, vagy a közéleti szereplés lehetőségétől, állami elnyomó eszközökkel hallgattatták el a kritikus hangokat - tették hozzá.