Tyúkszem

„Magunk akarunk dönteni, nem kérünk Sorosból, nem kérünk a békétlenségből” - ilyen tartalmú nyilatkozatot szavazott meg szerdán a pécsi önkormányzat fideszes többsége, tegnap pedig már azt is meg tudták akadályozni, hogy egy „sorosista” civil szervezet irodát béreljen a településen. Talán nem kellene fönnakadni azon, hogy mit gondolnak azok az emberek a kenyéradó gazdájukról – t. i. Magyarországról –, akik munkaidőben, közpénzért képesek leírni, hogy „Mi, Pécsiek (sic!), megdöbbenéssel értesültünk...”. Nyilván nem mindannyian végeztek nyelvészként az ELTE-n, de, az, hogy az -i képző a tulajdonnévből (főnév) melléknevet (melléknév) képez, és az utóbbit kis kezdőbetűvel írjuk, általános iskolai tananyag. Ha már annyira óvnák a magyar kultúrát az idegenektől, talán ilyen apróságokra is odafigyelhetnének.

Valószínűleg azon sem érdemes rugózni, hogy egy olyan város félti Soros Györgytől (?) az önrendelkezését, amelyiknek az Orbán-féle "elmúlthétévben" az adónkból végrehajtott adósságkonszolidáció ellenére sikerült fülig eladósodnia, és most adófizetői gyorssegélyre szorul 9,5 milliárd forint értékben, aminek fejében, ahogyan arra a független szabadpecs.hu felhívta rá a figyelmet, éppen kormányzati jelzálog kerül a pécsiek teljes ingatlanvagyonára, nyilván a függetlenség jegyében.

Akár azon is át lehetne siklani, hogy egyetlen esetet sem tudnánk mondani, amikor a Soros adományaiból megtámogatott szerveződés békétlenséget szítottak volna bármely településen – ellenben az Orbán-kormány sorra veszíti a pereket, amiért hazug módon ilyesmit állított a szóban forgó civilekről (és ebben az összefüggésben a nyilatkozatot csak is úgy lehet értelmezni: ne jöjjenek Pécsre – mármint az említett szervezetek –, mert különben a Fidesz balhézni fog velük, ami messziről nézve talán békétlenségnek látszik majd).

Az viszont mindenképpen szót érdemel, kitől-mitől is akarják ezek a derék pécsi fideszesek megvédeni a városukat és az országot. Szerintük a Pécsről most kiszorítani tervezett civilek azt akarják, hogy „Magyarországon olyan kormány alakuljon, amely - a magyarok akaratával ellentétesen - migránsok ezreinek, tíz- és százezreinek be-telepítésével ellehetetleníti a mai magyarok és leszármazottaik, vagyis gyermekeink, unokáink és dédunokáink jövőjét”, amit természetesen meg kell akadályozni.

Nos, nem tudom, mennyire járatosak a baranyai megyeszékhely városatyái a belpolitikában, de most bizony Orbán Viktor tyúkszemére léptek: a magyarok akaratával ellentétesen migránsok tízezreit (köztük bizonyíthatóan priuszos bűnözőket és prostituáltakat is) eddig kizárólag az Orbán-kormány akarta beengedni ide – sőt, nem csak akarta, be is engedte a letelepedési kötvényprogramnak nevezett offshore embercsempészeti konstrukció, illetve a Szijjártó-védenc Kiss Szilárd moszkvai vízumboltja segítségével. „Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában!” - írják, amivel csak egyetérteni lehet: az Orbán-kormányt le kell váltani, mielőtt ez a járvány más településekre is átterjed.

Szerző
2017.12.15 07:13

Kétszázezres bírság Pécs szégyenéért

Publikálás dátuma
2018.06.29 19:45
FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
Fotó: /
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 200 ezer forint büntetést rótt a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-re (ZSÖK), mivel a cég nem adta bérbe kultúrházát egy, a városvezetés által Soros-ügynöknek minősített alapítványnak.

A történet előzménye, hogy a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítvány tavaly úgy döntött: 2018-ban majdnem 100 millió forinttal támogatja a dél-dunántúli civil szervezeteket, s a projekt koordinálását rábízták az Emberség Erejével Alapítványra (EEA). Pécs fideszes irányítói ezután egy múlt év decemberében tartott sajtótájékoztatón – minden bizonyíték nélkül – azt állították az EEA-ról, hogy olyan szervezeteknek ítél majd oda pénzt, amelyek a menekültek idetelepítésében érdekeltek. Később a pécsi közgyűlés kormánypárti többsége megszavazott egy állásfoglalást, amiben az EEA-t és vele kapcsolatban lévő szervezeteket nem kívánatosnak minősítették a városban, s megkérték a bérbeadókat, ne adjanak irodát a Soros-pénzelte alapítványnak.

Az EEA ennek ellenére meghirdette a pályázatot, amire 111 szervezet jelentkezett, közülük 60 jutott fél- és 3 millió forint között mozgó támogatáshoz. A pályázók egyike sem foglalkozik menekültellátással, főként szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási és közösségfejlesztő célokat szolgálnak. Az EEA a pályázóknak tartott tájékoztatóra szerette volna bérbe venni a ZSÖK egyik kultúrházát, ám elutasították. Az EEA emiatt fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, s az államigazgatási szerv a ZSÖK döntését diszkrimanatívnak látta, ezért bírsággal sújtotta a kft.-t.

Az EEA elégedettem fogadta a hatóság döntését, mondta megkeresésünkre az alapítvány szóvivője, Mester Zoltán. 2006-ban létrehozott alapítványról tudni kell, hogy tanodát működtet Pécsen, s az állampolgári nevelésről tartanak foglalkozásokat a megye iskoláiban.

Egyébként az EEA a pécsi közgyűlés említett állásfoglalása miatt bírósághoz fordult, mivel úgy látják, a testület és a városvezetés rossz hírét keltette az alapítványnak. A per áprilisban elkezdődött, s az önkormányzat azzal védekezik, hogy a közgyűlés állásfoglalása nem okozott kárt az alapítványnak, hisz az EEA sikeresen megszervezte a rábízott projektet. Vagyoni kár azonban mindenképp érte az alapítványt, hisz költöznie kellett, ami költséggel járt. Ennek és a nem vagyoni kárnak a mértékéről a bíróság júliusban dönthet. Ha az alapítvány nyer, akkor a befolyt pénzt karitatív célokra ajánlják fel.

A pécsi értelmiség – az újságírók kérdéseire adott válaszok alapján – a város szégyenének tartja, hogy Pécs vezetői hatalmukat bevetve megpróbálták az EEA-t és az általa szervezett projektet kiutálni, elüldözni a városból. Olyan szégyennek, amire a rendszerváltás óta nem volt példa – a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet viselő - Pécsen.

Alföldi-affér
A ZSÖK egyik színháztermében május 27-re tartották volna a fővárosi Kultúrbrigád és az Átrium közös produkcióját, amiben Alföldi Róbert játssza az egyik főszerepet. Az előadást a ZSÖK ügyvezetője, Vincze Balázs – Harangozó-díjas táncművész - lemondta. Vincze később a 24.hu-nak beismerte, hogy Alföldit politikai aktivistának tartja, azért döntött így. A közélet iránt érdeklődő pécsiek szerint Vincze fideszes politikusok parancsára tiltotta ki Alföldit. Az eladást végül a tervezett napon Szigetvár – amit civilek irányítanak – befogadta, s ott egy nap alatt elfogytak a jegyek a vígjátékra.2018.06.29 19:45
Frissítve: 2018.06.30 19:06