Nem közösködnek a Jobbikkal

Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:06
SERMER ÁDÁM Most nem matekozni kell! - Fotó: Tóth Gergő
A Fideszt nem a szélsőjobboldalnak tett engedményekkel, hanem a demokratikus normákat követve kell megfékezni – mondja Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt elnökhelyettese.

- Melyik a nagyobb veszély: a Fidesz vagy a Jobbik?

SERMER ÁDÁM Most nem matekozni kell! - Fotó: Tóth Gergő

SERMER ÁDÁM Most nem matekozni kell! - Fotó: Tóth Gergő

- Mindkettő ugyanabból a veszélyforrásból fakad, ugyanannak a problémának a leágazása. Mindkét párt elfogadottá és a hétköznapok részévé akarja tenni a szélsőjobboldali retorikát. A különbség csak annyi, hogy hatalmi helyzetével visszaélve a Fidesz jóval nagyobb tételekkel játszik.

- Liberális értelmiségiek egy része – élen Heller Ágnes filozófussal – együttműködést akar a Jobbikkal, a Magyar Liberális Párt viszont kategorikusan elzárkózik ettől. Miért?

Nem közösködünk olyan párttal, amely a kommunikációjában megváltozott ugyan, és igyekszik mérsékelt néppártnak mutatni magát, de valójában ugyanolyan szélsőséges, amilyen volt. Nem számolgatunk, nem a választási matematikával foglalkozunk, hanem következetes és elvszerű politikát folytatunk.

- Heller Ágnes nem elvszerű?

- A politikai erőviszonyokból indul ki, logikus és érthető gondolatmenetet követ. Ennek ellenére nem tudok egyetérteni az érvelésével. A Fideszt nem a szélsőjobboldalnak tett engedményekkel, hanem a demokratikus normákat követve kell megfékezni.

- A magyar történelemben is akad rá példa, hogy egy fajvédő politikus demokratává vált. Mi győzné meg arról, hogy a Jobbik tényleg megváltozott?

- Szimbolikus jelentése is van annak, hogy a Jobbik alelnöke az a szélsőséges, előítéletes gondolkodású Toroczkai László, aki Ásotthalom polgármestereként valláskorlátozó, a szexuális kisebbségeket megbélyegző rendeleteket fogadtat el. Vona Gábornak, a Jobbik elnökének volt egy árulkodó mondata, amikor a maga módján bocsánatot kért a magyar zsidók közösségétől. Kijelentette, hogy ő sosem tartotta szélsőségesnek a pártját. Ezek szerint nem voltak szélsőségesek a Jobbik antiszemita, cigányellenes megnyilvánulásai sem? Vagy az EU-zászló nyilvános elégetése?

- Mit gondol a számvevőszéki eljárásról, amely tiltott párttámogatás címén 660 millió forintos büntetéssel fenyegeti a Jobbikot?

- A legnagyobb gond ezzel a kettős mérce alkalmazása. Nem tudhatom, hogy a Jobbik megsértette-e a törvényt, de az biztos, hogy a Fidesz nagyságrendekkel több pénzt költ ellenőrizetlenül propagandára. Ennek kivizsgálása egy majdani demokratikus kormányra vár.

- Az eddigiekből úgy sejtem, nem mennek el arra a mai tüntetésre, amit a Jobbik hirdetett meg a Fidesz székházához.

- A Magyar Liberális Párt nem vesz részt a demonstráción.

- Nem sértegetni akarom, de ön egy alig mérhető párt nevében beszél. Milyen súlya van annak, amit mond?

- Ezért hangsúlyoztam, hogy ebben a kérdésben hagyjuk a választási matekot. Ne ragadjunk le a pártok támogatottságánál, ne azt nézzük, kinél hány százalékot mutatnak a felmérések. Az értékrend és annak a képviselete a fontos. A liberális alaptézisek mentén, pártpreferenciáktól függetlenül meg kell állítani a populizmus és a szélsőséges ideológiák terjedését.

NÉVJEGY
Sermer Ádám 1984-ben született Budapesten. 2009-ben végezte el a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolát. 2013-ban a Liberálisok aktivistájaként kezdett részt venni a közéletben, korábban semmilyen politikai szerepet nem vállalt. A Magyar Liberális Párt elnökhelyettesi pozícióján felül jelenleg ő a párt ifjúsági szervezetének, a LiFT-Liberális Fiatalok Társaságának elnöke is. Közlése szerint egy 2017 júliusában, az amerikai The New York Times-ban megjelenő cikk fiatal, értelmes és elkötelezett liberális politikusként emelte ki személyét.Szerző

Kósa Lajosék rejtélyes százmilliós cége

Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:03
ÜZLETELNEK ÉS HALLGATNAK - Kósa Lajos mellett Fiák István - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Furcsa cégvásárlás történt Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter családjában – derült ki Hadházy Ákos szavaiból, az LMP-s képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján. A miniszter felesége idén márciusban egy 139 millió forintnyi vagyonnal rendelkező céggel lett gazdagabb. A 2014-es alapítása óta bevétellel nem rendelkező, mégis gazdag céget Fiák István ügyvéd adta el a Kósa-családnak. Fiák az iskolaszövetkezeteket összefogó Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) elnöke, a munkaerő szövetkezeti szektor egyik kulcsfigurája. Márpedig Kósa neve sem ismeretlen a szövetkezeti szektorban: idén májusban ő és Harrach Péter (KDNP) nyújtotta be a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló törvénytervezetet, amit a Parlament nyáron el is fogadott.

Lapunk érdeklődésére Kósa és Fiák sem mondta meg, hogy mennyiért cserélt gazdát a Fiák által alapított, főtevékenysége alapján „üzletviteli tanácsadással” foglalkozó "Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó és Ingatlanhasznosító Kft." A miniszter lapunknak küldött válaszában arra sem tért ki, hogy a családja hogyan miből tudta megvásárolni a 115 millió forintos saját tőkéjű céget. Arra pedig pláne nem válaszolt Kósa: szerencsésnek tartja-e, hogy a családja a munkaerő-szövetkezeti ágazat egyik fő lobbistájával üzletel, majd nem sokkal később ő nyújtja be a szektort újraszabályozó törvényt. Fiák és köre nem lehetett elégedetlen a végeredménnyel: júliusban a DiákÉSZ ajánlására Kósa Lajos kapta a 95. Nemzetközi Szövetkezeti Napon a szövetkezeti érdemrendet.

Fiák és a fideszes politikus kapcsolata igen szoros. Fiák István elnökségi tag a Kósa elnökölte korcsolyaszövetségben, de Fiák bekerült a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) etikai és jogi bizottságába is. Az ügyvéd az egyik fő arca a milliárdos adócsalással megvádolt baloldai politikus, Czeglédy Csaba ellen indított fideszes lejárató kampánynak is. (A bíróság előtt eddig többnyire igaztalannak bizonyultak a kormánymédia Fiáktól idézett állításai.) A Fiákot ennek ellenére is hűségesen idéző kormányorgánumok és Fidesz-politikusok arról viszont hallgatnak, hogy Czeglédy és cége félreállításának és a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek indulásának egyik nyertese az a Meló-Diák céghálózat is lehet, amelynek Fiák István az egyik meghatározó alakja. Hadházy Ákos úgy véli, a Czeglédy Csaba ellen indított eljárásnak az lehet az egyik magyarázata, hogy a kormánypárt be akarta biztosítani: a rövidesen elinduló nyugdíjas munkaerő szövetkezeti piacon ne rúghasson labdába a baloldali politikus.

Témák
Kósa cégügyek

Most már védik a demokráciát a Fidesztől

Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:02
KÉSZÜLŐDÉS Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a számvevőszéknél tartott tájékoztatóján elismételte, szerinte most a demokrác
Tiltakozzunk közösen a kiépülő orbáni diktatúra ellen! – hív a Fidesz székháza elé a Jobbik. A demokratikus ellenzék megosztott.

A hatalmát veszélyben érző Fidesz-kormány a negyedszázados magyar demokrácia történetében példátlanul önkényes lépésre ragadtatta magát. Ha velünk megtörténhet, bárkivel megtörténhet – hangsúlyozta a Jobbik az adománygyűjtő kiáltványában. A módszer, hogy az Állami Számvevőszék 660 millió forintos büntetéssel fenyegeti a pártot, a Jobbik szerint a „legsötétebb diktatúrákat” idézi.

Szabó Gábor pártigazgató lapunkhoz is eljuttatott közleményben számolt be arról, hogy a gyűjtés hatodik napja is sikeres volt: szerda estig 3716 ember közel 32 millió forintot utalt át a Jobbik számlájára.

A Jobbik mára, péntek délutánra fáklyás demonstrációt hirdetett a Fidesz Lendvay utcai székházához, ahova „minden, a magyar szabadságot és a demokratikus berendezkedést féltő honfitársát” hívja. A demonstráción – mint azt a Népszava már megírta – LMP-sek és a Momentum Mozgalom tagjai is jelen lesznek. Juhász Péter, az Együtt társelnöke a Hír TV-ben elmondta: nehéz döntés volt, de pártja végül arra jutott, szintén részt vesz a tüntetésen. Érdekességként említjük, hogy a Független Kisgazdapárt is bejelentette csatlakozását.

A baloldal egy része viszont nem bocsátja meg, hogy a Jobbik csak most akarja védeni a demokráciát, más esetekben néma maradt, vagy éppen szélsőséges megnyilvánulásaival gyengítette a jogállamot. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció éppen ezért közölte, hogy – bár a Jobbik elleni számvevőszéki eljárást elfogadhatatlannak tartja – nem akar együtt tüntetni Vona Gábor pártjával. Nem közösködik a Jobbikkal a Magyar Liberális Párt sem (lásd interjúnkat Sermer Ádámmal, a Liberálisok elnökhelyettesével).

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a számvevőszéknél tartott csütörtöki tájékoztatóján elismételte, hogy a demokrácia jövője a tét. Megjelent Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs igazgatója is, aki azt bizonygatta, hogy a számvevőszék munkáját „szigorú törvények” szabályozzák.

Nagyon durva háború zajlik, az államapparátus politikai célok szolgálatában próbálja ledarálni a legnépszerűbb ellenzéki pártot – mondta múlt héten a Népszavának Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója. Szerinte ennyire intenzív támadással szemben képtelenség sikeresen védekezni. A Jobbik csökkentheti a veszteséget, de profitálni aligha tud ebből a helyzetből.

A Jobbik mindenesetre megpróbál a szükségből erényt kovácsolni. Azt már önmagában sikerként könyvelheti el, hogy más ellenzéki pártok is csatlakoztak a tüntetéshez, fideszes berkekből pedig olyan vélemények kezdtek kiszivárogni a sajtóhoz, hogy a számvevőszék talán jobban tenné, ha a választások utánra halasztaná a büntetés kiszabását.

Szerző