Előfizetés

Vesztettek a multik az erőfölény-vitában

Az Európai Bizottság lezárta a multinacionális kereskedelmi vállalatok fellebbezése nyomán indított pilot-eljárását és elfogadta a kormány érvelését, hogy az évi 100 milliárd forintot meghaladó árbevételű, napi fogyasztási cikkeket (fmcg) árusító áruházláncok esetében versenyjogi eljárásban automatikusan vélelmezhető a megdönthetetlen piaci erőfölényük - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A döntés elsősorban a legnagyobb, külföldi tulajdonú kereskedelmi cégeket érinti. 

Mészároséké lesz a Mátrai Erőmű többsége

Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:25
NEM CSAK ATOMBAN UTAZNAK Hónapok óta készültek a vásárlásra - Fotó: Molnár Ádám

Az Opus Global Nyrt. érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) által alapított Mátra Energy Holding Zrt., fele-fele részben közös vállalat vásárolja meg az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve, a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,66 százalékos tulajdonrészét - közölte az Opus Global Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön. A Status Mészáros Lőrinc érdekcsoportjához kapcsolódik, amit az is tükröz, hogy a vásárlást lebonyolító közös vállalt tisztségviselői magyar részről a miniszterelnök barátjának bizalmasai. Az ügylet már tegnap meg is köttetett, miután a Mátra Energy Holding Zrt. adásvételi szerződést írt alá a Mátrai Erőmű német tulajdonosaival, az RWE Power AG, a GBV mBH, az EnBW Trust EV cégekkel. A vételárat és az egyéb feltételeket a felek üzleti titokként kezelik.

A tranzakció lezárásához a versenyjogi hatóságok felügyeleti eljárása és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulása is szükséges.

A tájékoztató szerint az értékesítés az erőműben lévő állami tulajdont nem érinti, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. a haza áramtermelés 14 százalékát adó Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartja. Népszava

Sínen az amerikai gazdaság

Rédei Judit írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:22
Brendan Smialowski / AFP

Optimista hangulatban hagyta abba az érdemi munkát Janet Yellen, akinek hagyatékára nem lehet panasza a februárban hivatalba lépő utódnak, Jerome Powellnek. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amelynek kamatülésén utoljára elnökölt Janet Yellen - igaz, januárban egy a kamatról nem döntő ülésen még elnököl -, szerdán a várakozásoknak megfelelően, 25 bázisponttal, 1,25-1,50 százalékra emelte az irányadó kamatlábat. Az idei harmadik kamatszigorítást bizonyosra vette a piac, ahogy a nyilvánosságra hozott konjunktúraadatok, valamint a gazdaság kilátásainak megítélése sem okozott meglepetést. Az infláció jó irányt vett, novemberben a fogyasztási cikkek ára 0,4 százalékkal emelkedett, éves szinten 1,7 százalékos adatot vetítve előre, igaz elmaradva a 2 százalékos céltól. De emiatt nem aggódott a döntéshozók csapata, Janet Yellen a gazdaság enyhe túlfűtöttségének esélyeiről beszélt, miután bizonyosnak látszik, hogy a jövő héten a törvényhozás megszavazza Donald Trump adóreformját. A csomagnak köszönhetően mind a háztartások, mind a gazdaság szereplői többet költhetnek majd, és ez az infláció emelkedéséhez is hozzájárulhat.

A Fed emelte a GDP előrejelzését, jövőre 2,5, 2019-re pedig 2,8 százalékra számít. Janet Yellen sajtótájékoztatóján egyedül az államadósság miatt fogalmazott meg aggodalmakat. A Fed jövőre is óvatosan bánik a monetáris gyeplővel, három kamatemelés tervéről számolt be Jenet Yellen, ami egyezik utódja, a hozzá hasonló nézeteket valló Jerome Powell elképzeléseivel. A Wall Streeten a részvénypiac árfolyamemelkedéssel üdvözölte a jegybanki döntéseket, kivéve a banki papírokat, miután a pénzintézetek elégedetlenek a jövő esztendei kamatszigorítások ígért ütemével. Az államkötvények hozama csökkent, a dollár a kamatemelés hírét követően erősödött, majd lefelé indult, tegnap 1,1811 és 1,1844 között ingadozott az euróval szemben. Elemzők azt jósolják, az irányadó kamatláb 2020-ra 3,1 százalék lehet.

Janet Yellen tevékenységének elemzése még bizonyára sokáig témát ad a krónikásoknak, akik egyetértenek abban, hogy Donald Trump ötvenesztendős hagyománnyal szakított, amikor hibátlanul kormányzó jegybankelnököt gátolt meg abban, hogy folytassa munkáját. Janet Yellen helyreállította a Fed tekintélyét - hangoztatják az elemzők világszerte -, legnagyobb érdemeként kiemelve a piacokat fenyegető veszélyek figyelmes és érzékeny kezelését. Egyensúlyoznia kellett a gazdasági bajok kezelését ellenkező módon megközelítő demokraták és republikánusok között, az előbbiek részben indokolatlan költségvetési megszorításokat láttak üdvözítőnek, míg az utóbbiak nagyvonalú, a deficitet az elkövetkező tíz esztendőben további 1500 milliárd dollárral terhelő adócsökkentéssel kívánták orvosolni. Janet Yellen következetes monetáris politikájának köszönhetően a gazdaság felpörgőben van, ahogy ezt jelzi a tőzsde is a Wall Street-en hónapok óta sorra dőlő rekordokkal. De mindennél nagyobb elismerése Janet Yellen munkájának a foglalkoztatottság alakulása, a jelenleg 4,1 százalékos munkanélküliség 17 esztendeje a legjobb adat, és jövőre 3,9 százalékra várják a rátát.