Kósa Lajosék rejtélyes százmilliós cége

Publikálás dátuma
2017.12.15 06:03
ÜZLETELNEK ÉS HALLGATNAK - Kósa Lajos mellett Fiák István - Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Fotó: /

Furcsa cégvásárlás történt Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter családjában – derült ki Hadházy Ákos szavaiból, az LMP-s képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján. A miniszter felesége idén márciusban egy 139 millió forintnyi vagyonnal rendelkező céggel lett gazdagabb. A 2014-es alapítása óta bevétellel nem rendelkező, mégis gazdag céget Fiák István ügyvéd adta el a Kósa-családnak. Fiák az iskolaszövetkezeteket összefogó Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) elnöke, a munkaerő szövetkezeti szektor egyik kulcsfigurája. Márpedig Kósa neve sem ismeretlen a szövetkezeti szektorban: idén májusban ő és Harrach Péter (KDNP) nyújtotta be a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló törvénytervezetet, amit a Parlament nyáron el is fogadott.

Lapunk érdeklődésére Kósa és Fiák sem mondta meg, hogy mennyiért cserélt gazdát a Fiák által alapított, főtevékenysége alapján „üzletviteli tanácsadással” foglalkozó "Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó és Ingatlanhasznosító Kft." A miniszter lapunknak küldött válaszában arra sem tért ki, hogy a családja hogyan miből tudta megvásárolni a 115 millió forintos saját tőkéjű céget. Arra pedig pláne nem válaszolt Kósa: szerencsésnek tartja-e, hogy a családja a munkaerő-szövetkezeti ágazat egyik fő lobbistájával üzletel, majd nem sokkal később ő nyújtja be a szektort újraszabályozó törvényt. Fiák és köre nem lehetett elégedetlen a végeredménnyel: júliusban a DiákÉSZ ajánlására Kósa Lajos kapta a 95. Nemzetközi Szövetkezeti Napon a szövetkezeti érdemrendet.

Fiák és a fideszes politikus kapcsolata igen szoros. Fiák István elnökségi tag a Kósa elnökölte korcsolyaszövetségben, de Fiák bekerült a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) etikai és jogi bizottságába is. Az ügyvéd az egyik fő arca a milliárdos adócsalással megvádolt baloldai politikus, Czeglédy Csaba ellen indított fideszes lejárató kampánynak is. (A bíróság előtt eddig többnyire igaztalannak bizonyultak a kormánymédia Fiáktól idézett állításai.) A Fiákot ennek ellenére is hűségesen idéző kormányorgánumok és Fidesz-politikusok arról viszont hallgatnak, hogy Czeglédy és cége félreállításának és a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek indulásának egyik nyertese az a Meló-Diák céghálózat is lehet, amelynek Fiák István az egyik meghatározó alakja. Hadházy Ákos úgy véli, a Czeglédy Csaba ellen indított eljárásnak az lehet az egyik magyarázata, hogy a kormánypárt be akarta biztosítani: a rövidesen elinduló nyugdíjas munkaerő szövetkezeti piacon ne rúghasson labdába a baloldali politikus.

2017.12.15 06:03

Elkaszálta Hadházy népszavazási kérdéseit az NVB

Publikálás dátuma
2018.12.11 17:49

Fotó: / Molnár Ádám
A határozatok nem jogerősek, tizenöt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén nem hitelesítette a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által benyújtott, a kormány kommunikációs tevékenységére, annak népszerűsítésére és a hirdetések tartalmára vonatkozó népszavazási kérdéseket. Hadházy Ákos három népszavazási kérdést nyújtott be hitelesítésre. Az első arra irányult, hogy az Országgyűlés törvényben szabályozza a kormány, az irányítása alá tartozó központi költségvetési szervek és egyéb állami többségi tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek reklám-, PR- és kommunikációs tevékenységét. Az NVB tagjainak többsége megtagadta a kérdés hitelesítését, mert úgy ítélték meg, az nem egyértelmű sem a választópolgár, sem a jogalkotó szempontjából. Rádi Péter, az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a kérdés a jogalkotó számára „biankó felhatalmazás”, mert csak témakört ad meg, de ahhoz konkrét szabályozási tartalmat nem. A második kérdés azt célozta: az Országgyűlés szabályozza „a kormány népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, illetve annak nevét, célját, tevékenységét, jelszavát, emblémáját népszerűsítő, a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám, plakát, politikai reklám és politikai hirdetés, virtuális reklám számarányát akként, hogy naptári évenként legfeljebb 12, azaz tizenkettő témában-tematikában, témánként-tematikánként legfeljebb 1000, azaz egyezer darab műsorszám, vagy plakát, vagy politikai reklám és politikai hirdetés, vagy virtuális reklám tehető közzé”. 
A választási bizottság egyhangú döntésével ezt sem hitelesítette, mert álláspontja szerint a kérdés bonyolult, nehéz, nem egyértelmű, emellett a kormány tájékoztatáshoz való jogának korlátozása az alaptörvény módosítását igényelné, erről azonban nem lehet népszavazást tartani. Hadházy Ákos harmadik kérdésével azt kívánta elérni, hogy közterületen, újságban, internetes felületen, weboldalon ne legyen elhelyezhető olyan hirdetés, „amely gyűlöletkeltésre alkalmas, illetve olyan magatartásra buzdít, amely magánszemélyekkel szembeni megkülönböztetésre irányul”. Az NVB tagjainak többsége szerint a kérdés megtévesztő, ezért nem hitelesíthető. Rádi Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a gyűlöletkeltést a polgári törvénykönyv és a büntető törvénykönyv is szabályozza és tilalmazza, a kérdésből azonban úgy tűnik, mintha ez nem lenne jelenleg is szabályozva. Emellett a kérdésből a jogalkotó sem tudhatja, mi az a „többlet”, amivel a jelenleg hatályos szabályozást ki kellene egészítenie. A határozatok nem jogerősek, azok ellen tizenöt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Szerdán szavaznak az NVB új tagjáról

Az NVB jegyzőkönyvi döntésben tudomásul vette Boda Pálnak, a testület Országgyűlés által választott tagjának december 1-jei lemondását, így a bizottságnak már csak 13 tagja van: hatot az Országgyűlés választott, hetet pedig a parlamenti frakcióval rendelkező pártok delegáltak. Az Országgyűlés 2013 szeptemberében választotta meg az NVB hét tagját és három póttagját azzal, hogy ha a választott tagok tagsága megszűnik, helyükbe a póttagok lépnek. A három póttag közül Rádi Péter 2015 szeptembere óta a bizottság rendes tagja, 2018 szeptemberétől elnöke, ő az elhunyt Csenterics Ferenc helyett ült be a testületbe. A második póttag, Bodnár Eszter június végén írásban lemondott tagságáról, a harmadik póttag, Lugossy-Sági Krisztina pedig szeptember elején Patyi András korábbi NVB-elnök távozása után ült be a testületbe. Ezért a most lemondott Boda Pál helyére már nem tudtak póttagot behívni, a választott tagok száma így hatra csökkent. Az Országgyűlés várhatóan szerdán szavaz az NVB új tagjáról és a három póttagról. 

Szerző
2018.12.11 17:49

Elindult a paksi "kenőakció" és irdatlan összeget költhet a kormány helikopterekre

Publikálás dátuma
2018.12.11 17:34

Fotó: Airbus Helicopters/
Miközben a fenébe kívánja a kormány Macron Európa-politikáját, katonai és atombizniszt szívesen bonyolít Franciaországgal.
Hadiipari és nukleáris együttműködési megállapodásokkal új dimenzióba léptek a francia-magyar gazdasági együttműködések - mondta Párizsban Szijjártó Péter a francia kollégájával, Jean-Yves Le Driannal folytatott megbeszélését követően. A külgazdasági és külügyminiszter két francia cég, köztük egy állami tulajdonú vállalat komoly megbízásokat kapott a jelenlegi paksi atomerőmű működtetésében és a leendő új paksi erőmű turbináinak építésében. "Tovább erősítjük azt a francia-magyar szövetséget, amely a nukleáris energia békés célú felhasználása mentén már körvonalazódott, hiszen Franciaország és Magyarország is azt az elvet vallja, hogy a nemzeti energiamixnek az összetétele nemzeti hatáskörben kell, hogy maradjon" - hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője.
A bejelentés nem volt váratlan, hiszen ahogy azt a Népszava megírta, a kormány Paks esetén félrenézést vásárol.
Ez praktikusan annyit tesz, hogy az orosz primátusú beruházásba amerikai, francia és német cégeket emel be, így kerekítve le az uniós ellenérzéseket.
Továbbá a a magyar honvédség pedig húsz Airbus típusú helikoptert rendelt Franciaországtól. Ez a beszerzés Szijjártó szerint a NATO-n belüli és az Európán belüli magyar-francia védelmi ipari együttműködést is magasabb szintre emeli, az autóipar területén pedig a Peugeot francia autógyár komoly szerepet szánt Szentgotthárdnak az új, innovatív korszak kihívásaira történő válaszadásban.
Hogy mennyit kóstál majd a helikopter flotta beszerzésem arról csak találgatni lehet, de az biztos, hogy a választások előtt hirtelen titokban katonai célokra különítettek el 650 milliárd forintot.
Hogy ebből a pénzből mit finanszíroznak, arról csak találgatni lehet, hiszen államtitkoknak minősül.
A tárcavezető a Nyugat-Balkáni kézi-és könnyűfegyverekkel kapcsolatos francia-német koordinációs kezdeményezés magas szintű találkozójára érkezett Párizsba, ahol találkozott Heiko Maas német külügyminiszterrel is, akivel az európai energiabiztonság helyzetét tekintették át.
2018.12.11 17:34