Előfizetés

7-es cikkely - Morawiecki: már megszületett a döntés

Publikálás dátuma
2017.12.15. 09:31
FOTÓ: WIKTOR DABKOWSKI / DPA
Jövő héten megindíthatja az Európai Bizottság az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen a vitatott igazságügyi reform miatt - közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a tagállamok vezetőinek csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójának szünetében.

"Ha jól értem, már megszületett a döntés, hogy a bizottság jövő szerdán aktiválja az "atomfegyverként" is emlegetett, eddig példa nélküli uniós eljárást" - mondta az újonnan kinevezett miniszterelnök. Hangsúlyozta azonban, hogy ezen "tisztességtelen" eljárás megindítása, és annak lezárása között bizonyosan számos alkalommal tárgyalni fog Varsó a partnereivel.

Uniós tisztségviselők korábban arról számoltak be, hogy Varsónak mindössze napjai vannak arra, hogy a kifogásolt intézkedések visszavonásával vagy módosításával elkerülje az eljárást. "Egy baráti csevej nem lesz elég ennek megváltoztatásához" - vélekedett egy névtelenséget kérő illetékes.

Mások szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a brüsszeli testület "utolsó esélyként" ad még néhány hetet a lengyel kormánynak.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Az utóbbi időben sok bírálat érte Lengyelországot, elsősorban amiért a kormány szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát, korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét, és sokak szerint csorbítani kívánja a bíróságok függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Az Európai Parlament májusban határozatot fogadott el, amelynek értelmében elkezdik előkészíteni Magyarországgal szemben a hetes cikk szerinti eljárást, amelyet az alapjogok rendszerszintű megsértésének esetére kodifikáltak az uniós jogba.

Súlyos eső pusztított

Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:40
Fotó: AFP/Mark Ralston

Az ősszel pusztító Harvey hurrikánnal 127 milliárd tonnányi eső zúdult le. Ezt állapították meg amerikai tudósok és a számítást arra alapozták, hogy mennyit horpadt be a Föld az eső súlya alatt. A Harvey, az Irma és a Maria nevű hurrikánok a Karib-tenger térségében és az Egyesült Államok Mexikói-öböl parti államaiban vonultak végig, a szélvihar mellett hatalmas árvizet okozva. Az Amerikai Geofizikai Társaság New Orleansben zajló éves konferenciáján a tudósok elmondták, hogy a Harvey négyes erősségű trópusi ciklon özönvízszerű esőzése összefügg a légkör megnövekedett károsanyag-tartalmával. A texasi partokon pedig azért okozott rendkívüli károkat, mert lelassult, így az özönvíz egészen keskeny sávra koncentrálódott. A hurrikánok történetének egyik legsúlyosabb esőzését zúdította a partvidékre.

Irán rakétákkal segíthette a húszikat

Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:39
Fotó: AFP

Irán ballisztikus rakétákat adhatott át a jemeni kormánnyal harcoló húszi lázadóknak – figyelmeztetett Antonio Guterres ENSZ-főtitkár. A The Guardian csütörtöki beszámolója szerint a síita lázadók ezeket használhatták, amikor júliusban és novemberben, Szaúd-Arábia felé lőttek ki rakétákat. Guterres hozzátette: ennek ellenére a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás „jó úton halad".