Szijjártó a Teslánál lobbizott

A látogatásról maga a külgazdasági és külügyminiszter miniszter számolt be a távirati irodának. 

Szijjártó Péter azt mondta, hogy húsznál több Szilícium-völgyi informatikai vállalat vezetőivel találkozott. Járt a Tesla Motors egyik gyárában is, tárgyalt az üzletfejlesztési és a jogi kérdések igazgatójával. Beszélt arról is, hogy átadott egy, a cég európai terveinek magyarországi megvalósítására ösztönző kezdeményezés keretében összegyűlt gyerekrajzokból készült montázst.  Szijjártó Péter szerint a közép-európai országok közül nálunk van a legtöbb elektromos autótöltő, és a tervek szerint még növelik is azok számát,  2019-re háromezernél is több a kitűzött cél. A miniszter az MTI-nek azt mondta,  a cég úgy döntött, Magyarországon két szupertöltő-állomást hoznak létre a következő esztendő végéig.

Szerző
Témák
Szijjártó Tesla

MSZP: legyen a Határ úti buszvégállomás Kispesté!

Az MSZP kezdeményezi, hogy a Határ úti buszvégállomás területe a jövőben tartozzon Kispesthez. A kerület szeretné befejezni az ott évek óta húzódó rekonstrukciós munkákat.

A helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón Gajda Péter, Kispest polgármestere indoklásként azt mondta, hogy a területen évek óta áldatlan állapotok uralkodnak. Hozzátette, hogy az ügyben interpellációt intézett Tarlós István főpolgármesterhez, akinek válaszából az derült ki, hogy nem várható a közeljövőben érdemi változás.

Gajda elmondta, hogy a buszvégállomás területe közigazgatásilag a IX. kerülethez, tulajdonjogilag pedig a fővároshoz tartozik. A rekonstrukciót 2014 nyarára kellett volna befejezni, a határidőt később idén december végére tolták ki. A főpolgármester tájékoztatása szerint ez sem lesz tartható - fogalmazott Gajda Péter.

Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy Hiller Istvánnal közösen módosító javaslatot nyújtottak be a parlamentben. "Nem a területszerzés, nem a hódítás szándéka" vezet bennünket, azt szeretnénk elérni, hogy az emberek kényelmesebben tudjanak utazni - mondta Burány.

Hiller István úgy fogalmazott: javaslatuk nem fáj a kormánynak, nem fáj a fővárosnak, nincs benne pártpolitika, de ésszerű, mert előnyös a hétköznapi emberek számára. Az MSZP választmányának elnöke azt kérte, hogy fogadják el a javaslatot, éspedig azért, "mert jó".

Szerző

314,32 forinton az euró

Publikálás dátuma
2017.12.15. 09:23
Shutterstock fotó
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon péntek reggel.

Az euró 314,32 forinton forgott reggel hét órakor, szemben a csütörtök esti 314,18 forinttal.

A dollár árfolyama 266,35 forintról 266,74 forintra, a svájci franké pedig 269,55 forintról 270,00 forintra erősödött.

A jent 2,3769 forinton jegyezték, szemben a csütörtök esti 2,3654 forinttal.

Az euró 1,1784 dolláron forgott, 0,05 százalékkal erősödött. A közös európai fizetőeszköz napi legalacsonyabb jegyzése 1,1765, a legmagasabb 1,1791 dollár volt pénteken az eddigi kereskedésben.

A svájci frankhoz képest 0,08 százalékkal gyengült az euró, 1,1642 frankot ért.

Egy dollárért 0,9879 frankot kértek, 0,12 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,15 százalékot veszített értékéből a dollár, kora reggel 112,22 jent ért egy dollár.

Szerző