GDP - 4 százalék vagy még több

A kedvező külső környezet és az uniós pénzek által generált beruházások révén jövőre is folytatódhat a magyar gazdaság bővülése. Miként az az esztendő végéhez közeledve már megszokott, a különböző gazdaságkutató műhelyek sorra kiadják várakozásaikat a jövő esztendőt illetően, s ezek mindegyikéből kiolvasható ez a megállapítás. A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet egyébként idénre továbbra is 3,9 százalékos, jövőre pedig 4 százalékos GDP-növekedést, valamint 2017-re 2,3 százalékos, 2018-ra pedig 2,5 százalékos inflációt jósol.

Ennél valamivel optimistábbak a Takarékbank elemzői, akik a 4,0 százalékos 2017-es bővülés mellett tették le a voksot, a jövő évre még ezt is megfejelik a 4,2 százalékos várakozásukkal. Jellemző az ING Bank véleménye, szerintük a rövid távú kilátások kedvezőek, így ha az októberi lendület kitartott a következő hónapokban is, úgy elérhető a 4,2 százalékos GDP-növekedés az utolsó negyedévben. Egy kis szerencsével pedig akár még ennél is kedvezőbb lehet a végső szám, amivel így elérhető lenne az éves szinten mért 4 százalékos gazdasági növekedés is.

Talán a GKI Gazdaságkutatónál a legvisszafogottabbak, ők mind 2017-ben, mind 2018-ban csak 3,8 százalékra taksálják a növekedés ütemét. Az egyre súlyosabb - az egész gazdaságra kiterjedő - munkaerőhiány fékező hatása egyik elemző figyelmét sem kerülte el, s mindannyian azzal számolnak, hogy ennek hatására jövőre még az ideit is meghaladó bérkiáramlás várható. Arról megoszlanak a vélemények, hogy ez az infláció növekedésére milyen hatással lesz, abban azonban konszenzus van, hogy a fogyasztói árindex valószínűleg jövőre sem lépi át a jegybank által felállított 3,0 százalékos küszöböt - vélik az elemzők.

Szerző

Szenzáció! Oscar-közelbe került Enyedi Ildikó filmje

Publikálás dátuma
2017.12.15. 15:00
Shutterstock illusztráció
 

Szenzációs hír: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje bekerült az úgynevezett kilences listára a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenyben. Ez azt jelenti, hogy a 92 nevezett alkotás listáját leszűkítve drasztikusan megnőtt az esélye, hogy jövőre is legyen Oscar-díjas magyar film.

FOTÓ: AFP

FOTÓ: AFP

Azért is vagyunk ennyire bizakodók, mert az amerikai forgalmazási jogokkal rendelkező Netflix semmilyen kampányt nem szervezett az Enyedi-műnek, maga a rendező pedig úgy nyilatkozott múlt héten az Index-nek, hogy a világ nyolcadik csodája lenne, ha filmjét akárcsak jelölnék az Oscarra. Ez egyébként 2018. január 23-án derül ki: ekkor hirdeti ki az Amerikai Filmakadémia, hogy a szűkített kilences listáról melyik öt film kerül be a végső nomináltak közé. Szóval, van miért izgulni továbbra is.

Az Oscar-díj rendszere a legjobb idegennyelvű film esetében egyedi: a hat akadémiai tagból álló előzsűri megnézi az összes nevezettet és kiválaszt hat filmet. Ehhez tesz még hozzá hármat az idegennyelvű filmekért felelős bizottság. Az így kiválasztott kilenc filmet január 12. és 14. között vetítik le a szavazó filmakadémiai tagoknak négy nagyvárosban: Los Angelesben, New Yorkban, San Franciscóban és Londonban. Fontos: csak az voksolhat végül a legjobb idegennyelvű film kategóriában, aki mind a kilenc filmet látta.

Forgalmazó: Mozinet

Forgalmazó: Mozinet

Újfent felvetődik a Testről és lélekről Oscar kampányának kérdése. Vajon hajlandó lesz-e a tengerentúli jogokat megvásárló Netflix kampányolni a magyar film érdekében? A Netflix eddig nem mutatott túl nagy érdeklődést az Oscar iránt, még a tengerentúli szaklapok is arról cikkeztek, hogy a Berlinálét megnyerő magyar film az utolsó utáni pillanatban csatlakozott a mezőnyhöz. Ugyanakkor az igencsak kedvez nekünk, hogy a Netflix streaming szolgáltató eddigi első számú filmje, az Angelina Jolie rendezte kambodzsai (amúgy borzalmas) versenymű, a First They Killed My Father kiesett az Oscar versenyből. Ha csak a filmek minőségét nézzük, akkor az Enyedi-mű legnagyobb riválisa az orosz Andrej Zvjagincev rendezte Szeretet nélkül és az Európai filmdíjakon majdnem mindent nyerő, svéd Ruben Östlund A négyzet című műve.

Mivel a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) az előző két évben nem győzte leplezni büszkeségét a magyar film sikereire – a Saul fia és a Mindenki Oscar díja – megkérdeztük, hogy most, amikor igazi versenyhelyzetbe került a Testről és lélekről, tervezik-e, hogy kampányolnak-e az amerikai filmakadémia szavazó tagjainál.

„A Filmalap, a korábbi hivatalos magyar Oscar-nevezett filmekhez hasonlóan (például: Saul fia, Tiszta szívvel), természetesen támogathatja a Testről és lélekről című film kampányát, amennyiben a film gyártója az amerikai forgalmazó marketing tervét is ismertető pályázatot nyújt be” – reagált a megkeresésünkre az MNF.

Továbbra is a legtriviálisabb kérdésre várjuk a választ: lesz-e végre Oscar-kampánya a magyar filmnek?

Kőbányán épül a Közlekedési Múzeum és az Eiffel Műhelyház

Publikálás dátuma
2017.12.15. 12:51
Forrás: Facebook/Vitézy Dávid

Kőbányán, az 1-es és 28-as villamosvonalak találkozásánál épülhet meg az új Közlekedési Múzeum a kormány szerdai döntése szerint. Az intézmény a MÁV korábbi Északi Járműjavítójának dízelmozdony-javító csarnokát felhasználva, annak átépítésével és bővítésével készülhet el - olvasható Vitézy Dávid, a múzeum megbízott főigazgatója Facebook-oldalán.

A tervek szerint 30 ezer négyzetméteres épületkomplexumban helyezik el a múzeum nagy járműveit. Az összesen héthektáros területen új restaurációs és raktározási központ, dokumentumtár, szabadtéri kiállítás is helyet kaphat. A kötött pályás kapcsolattal is rendelkező új múzeumi központban lehet várhatóan a nosztalgiajáratok végállomása is. 

A műemléki védettségű Dízelcsarnok a világháború utáni vasúti ipari építészet egyik kiemelt jelentőségű épülete, mely most múzeumként születik újjá. A legrégebbi csarnokban a Magyar Állami Operaház fejlesztése, az Eiffel Műhelyház valósul meg, mellyel aktívan együttműködik majd a múzeum, amelynek tervezése a jövő év elejétől kezdődik, az új ütemterv és költségvetés a tervek birtokában, 2018 során készülhet el - írta Vitézy Dávid. 

Szerző