Előfizetés

A holland rendőrök rálőttek egy kést rántó férfira a Schiphol repülőtéren

Publikálás dátuma
2017.12.15. 20:56
AFP fotó
A holland rendőrség közlése szerint rálőttek egy emberre, aki kést rántott az amszterdami Schiphol repülőtéren - írja a BBC.

 A rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a sebesült embert őrizetbe vették, nem feltételezik, hogy terrorista támadásról lenne szó. A késsel fenyegetőző férfi tettének indokáról egyelőre semmit nem tudni. A  Schipholon már zavartalan a forgalom. 

Plakátkampány - Ezúttal nem a gyűlölet, hanem a segítés érdekében

Publikálás dátuma
2017.12.15. 16:45
Illusztráció/Shutterstock
Több száz, az életmentés helyes módszerét bemutató „citylight” plakátról tanulhatnak újraélesztést a járókelők, vagy járműveken utazók holnaptól, Magyarországon. A közterületi plakátok jól érthetően, ábrákkal magyarázzák el a laikus újraélesztés, az életmentés folyamatát, valamint az október közepétől elérhető, immáron országosan is használható, közösségi életmentő „Szív City” applikációt is népszerűsítik a reklámfelületek- informált a kezdeményezésről az Országos Mentőszolgálat.

A plakátokat a mentőszolgálatnak nyújtott támogatásként az ország vezető outdoor média vállalata, a JCDecaux Hungary Zrt. helyezi ki. A kampány célja a lakosság életmentő ismereteinek, segítségnyújtási készségének fejlesztése, amivel akár sok száz emberélet megmenthető lehet.

A mentőszolgálat közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent. Az elmúlt években sokat tettünk a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztéséért, de még most sem lehetünk elégedettek, a kiérkező mentők csak ritkán találkoznak szakszerű elsősegélynyújtással.

A helyzet javításának érdekében októberben különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja, így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre.

Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is. A Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek számára idén az Újraélesztés Nemzetközi Napján (október 16.), az Országos Mentőszolgálat kijelölt mentőállomásain országszerte lehetőséget biztosítottunk az újraélesztéshez szükséges mellkaskompressziók begyakorlására, civil elsősegélynyújtóink számára pedig ezután rendszeresen megnyitjuk a megyeszékhelyeken található mentőállomások kapuit, hogy a mentők segítségével gyakorolhassák az újraélesztés helyes mozdulatait.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy - ugyancsak az újraélesztés ügyét szolgálandó - ősszel az Országos Mentőszolgálat az Emmi támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével elindított egy fiataloknak szóló országos és újszerű kampányt. A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokhoz, nagyobb ifjúsági rendezvényekhez csatlakozva oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. A mellkasnyomások ütemének elsajátítását egy népszerű zenekar, az Irie Maffia is segíti. A csapat „100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere lett az újraélesztők zenéje, miután a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához, ezért a dalt a zenekar az életmentőknek ajánlotta és a rendezvények keretében mindig elő is adja.

Moldova: nagy balhé lesz, ha a Fidesz veszít

Publikálás dátuma
2017.12.15. 11:07
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A nyugdíjas kérdés a pártok homokozója lett – mondta Moldova György csütörtökön az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Rónai Egon kérdésére válaszolva.

Az író hozzátette: az országban él pár százezer teljesen lerobbant nyugdíjas, akiket „lesz*rnak.” Szerinte folyamatosan nyílik a társadalmi olló a nyugdíjasok és az aktív dolgozó réteg között, az előbbiek kárára.

A műsorvezető azon kérdésére, hogy miért szavaz annyi nyugdíjas Orbán Viktorra, Moldova azt válaszolta: a nyugdíjasok szívesen várnak prófétákat, és Kádár János is az volt. Az író szerint nagy balhé lesz, ha a Fidesz egyszer elveszti a választásokat.

Moldova György azzal zárta a beszélgetést, hogy ő maga már nem megy el szavazni, mert ez nem az ő ügye. Nekem ott a papír, ha nagyon akarok valamit csinálni – tette hozzá az író.