Zseniális! Ingyenes „vásárt” rendez az ELTE egyetemi könyvtára

„Mielőtt még mindenki, így mi is, elmegy ünnepelni december 22. után, érdemes benézni hozzánk egy jó nagy hátizsákkal vagy bőrönddel, de akár targoncával!” – hirdetik Facebook-bejegyzésükben.

Hétfőtől telepakoljuk az aulát pár ezer leselejtezett, állományba nem vett stb., kötettel. Ami önmagában nem nagy ügy, de az már igen, hogy a vásár ingyenes. Mindenki azt és annyit visz, amennyit akar és bír! De gyorsan kell lépni, mert a vásár csak egy hétig tart!

Olvasni mindennap jó, betárazni pedig nálunk lehet. Hadd szóljon!”

Szerző
Témák
könyvtár ELTE

"Gyáva Zsolt" - Tüntetés a civilek mellett Pécsen

Publikálás dátuma
2017.12.16. 21:57
A szerző felvétele
Pécs fideszes vezetőinek távozását követelte mintegy 300 tüntető szombat este a baranyai megyeszékhely központjában. A demonstrálókat a városvezetés civilek ellen hozott határozata háborította fel.

Csütörtökön Pécs kormánypárti többségű közgyűlése elfogadott egy határozatot, amiben nem kívánatosnak mondták, hogy a városban irodát működtessenek a Soros György által támogatott civil egyesületek. A határozat – mint arról írtunk - arra kérte Pécs magánszemélyeit és vállalkozásait, hogy ne adjanak bérbe irodát a Soroshoz köthető civileknek. Ezek az egyesületek egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális és közösségszervező tevékenységet folytatnak, ám a városvezetés azt sulykolja (bár semmi bizonyítéka nincs erre), hogy Soros ezeknek a szervezeteknek a segítségével migránsokat akar telepíteni az országba.

A Dél-Dunántúlnak szánt Soros-támogatás szétosztását Az Emberség Erejével Alapítvány (EEA) koordinálja, s a szervezet október óta Pécs belvárosában bérel irodát, az ingatlan gazdája azonban – megismerve a városvezetés akaratát – nem hosszabbította meg a bérleti szerződést. A fentiek hatására úgy döntöttek a civil szervezetek munkájával szimpatizáló pécsiek, hogy tüntetést rendeznek az EEA irodájának eddig otthont adó épület kapujánál.

A hűvös idő ellenére mintegy háromszázan tüntettek a Pécs legforgalmasabb sétáló utcájában álló ház előtt. A spontán felszólaló civilek arról beszéltek, hogy Pécsen valaha remek dolog volt élni, ám ennek jó ideje vége, hisz a város gazdasága csak vergődik (a kormány épp most ígért az újra eladósodott Pécsnek 9 és félmilliárd forintnyi támogatást, cserébe viszont Budapesten véglegesítik a baranyai megyeszékhely gazdasági döntéseit). Elszegényedett, elszíntelenedett Pécs szellemi élete, mondták a felszólalók, egyre több kulturális intézményt pártember irányít. Menekülnek innen a fiatalok, a nagyszülők a skype-on tartják a kapcsolatot az unokákkal. Már csak az egyetem tartja felszínen Pécset, ha nem lenne a 4 ezer külföldi diák, akkor a belvárosban a vendéglők bezárhatnánk. Valaha Pécs a maga útját járta, ennek vége, itt is polgárháborút hirdetnek a politikusok, ráadásul a városvezetés most beállt a kormány Soros ellen mantrát skandáló kórusába, s ezzel szégyenbélyeget ütöttek a civilekre.

Ekképp összegezhető a szónokok véleménye, amire válaszul a közönség kórusban követelte Páva Zsolt polgármester távozását. A demonstrálók által „Gyáva Zsolt”-nak titulált városvezető mellett kapott a kritikából Pécs két fideszes parlamenti képviselője, Hoppál Péter és Csizi Péter. Többen nemcsak a városvezetés, hanem a kormány távozását sürgették. Az egyik felszólaló, Heindl Péter, jogász arra bíztatta a pártokat és a civileket, hogy mivel immár mindenütt a kormányváltó választók vannak többségben, 2018-ben összefogással, valamennyi körzetben egy jelöltet állítva, buktassák meg a mind diktatórikusabbá váló hatalmat.

Szerző
Témák
Pécs tüntetés

Lottózott? Itt vigasztalódhat

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az 50. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

1 (egy)
4 (négy)
31 (harmincegy)
40 (negyven)
83 (nyolcvanhárom)

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;
4 találatos szelvény 24 darab, nyereményük egyenként 2.083.960 forint;
3 találatos szelvény 2.401 darab, nyereményük egyenként 22.220 forint;
2 találatos szelvény 69.609 darab, nyereményük egyenként 1.675 forint.

Joker: 797846

Szerző