A héják tava

Publikálás dátuma
2017.12.19. 06:53
Mutko, Infantino, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Diego Maradona argentin futball-legenda a vb-csoportok sorsolása előtt Fotó: A
Hiába váltották le a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség korrupt vezetőit, az új irányítókkal sincs semmi garancia a futballszervezet megtisztulására.

Szép téli kép: Gianni Infantino és Vitalij Mutko egymás mellett. Vlagyimir Putyinnal. A jövő évi labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztásán készült szentpétervári fotó a tökéletes egymásra találás megejtő dokumentuma. Itt a FIFA legfőbb elöljárója, ott a vb szervezőbizottságának a vezetője. A nemzetközi szervezet korifeusait úgy vették sorra őrizetbe 2015 májusában Zürichben, mintha maffiát lepleztek volna volna le. A minthát el is vethetjük, elvégre a vádalkut kötő, azóta elhunyt Chuck Blazer, az észak- és közép-amerikai konföderáció második embere nem pusztán elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár be nem jelentett jövedelemre tett szert, de az is kiderült róla, hogy a macskájának apartmant bérelt a New York-i Trump toronyban. Az amerikai fickó a lefogása után másokról is dalolt, akár a pacsirta, de CONCACAF-főnöke, Jack Warner, továbbá az ugyancsak nagykutya Eugenio Figuereido, Nicolas Leoz vagy Jeffrey Webb viselt dolgairól az éneklés nélkül is sokat sejtettek a nyomozók. Sepp Blatteréiről szintén; a világot talán csak Franz Beckenbauer és Michel Platini üzelmei lepték meg igazán.

Minimum ez van Infantino oldalán. Mert a FIFA nem a közelmúltban vált korrupttá, a múlt esztendőben száz évesen meghalt Joao Havelange például csaknem negyedszázadon át irányította a szervezetet, és utóbb bebizonyosodott róla, hogy – korábbi főtitkárához, Blatterhez hasonlóan – megvesztegették. A nevéhez fűződik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség morális mélypontja, a Videla-rezsim idején, 1978-ban Argentínában rendezett világbajnokság, amelyen politikai foglyok szabadon bocsátása is szerepet játszott a házigazdák aranyérmében. Igaz, a FIFA – hogy mást ne mondjunk – Mussolini Itáliájában is tartott vb-t...

S most a másik térfélről. Mutkóéról. A világbajnokság Osztap Bendere, a nagy organizátor a múlt év őszéig Oroszország sportminisztere volt. Hazájáról – a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség két esztendeje készült jelentése alapján – megállapították, hogy államilag ellenőrzött, rendszer szintű doppingolás terepe. Az orosz atléták és súlyemelők – a független versenyzőként szereplő Darja Klisina távolugrónő kivételével – nem vehettek részt tavaly Rióban, az olimpián. A paralimpiáról már az egész orosz küldöttséget kitiltották, ahogyan a jövő évi téli paralimpiai játékokról is. A 2018-as téli olimpián az orosz sportolók csak az ötkarikás zászló égisze alatt szerepelhetnek. Thomas Bach NOB-elnök azt mondta a keleti manipulációkról, melyekben az orosz titkosszolgálat is közreműködött: „Példátlan támadás az olimpiai játékok és a sport egésze ellen.” Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője pedig – tizennyolc más ország hasonló megbízatású szakemberének képviseletében – úgy nyilatkozott, hogy Oroszország csapatát a 2018-as futball-világbajnokságról is ki kellene tiltani... Ha ez nem vált is valóra, a vb-n leadott doppingmintákat nem a rendező országban elemzik, hanem mindjárt a mintavétel napján Lausanne-ba szállítják. „Semmi sem lesz az oroszok kezében” – szögezte le Michel D'Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának belga vezetője.

Ettől még kéz a kézben jár a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és Oroszország, sőt a Kreml világbajnoksága előtt Infantino annak ellenére is kiállt Mutko mellett, hogy a szervezőt minden ötkarikás eseményről kitiltotta a NOB. Az ember elámul a tiszta érzelmeken, a modern idők lamúri partizánjain... S feltétlenül hitelt ad Putyinnak, napjaink megbonthatatlan orosz–magyar barátsága letéteményesének. (A régi szövetség idején még egy rádióadó volt a leginkább tiltott SZER.) A politikus megállapította: „Oroszországban sohasem volt, nincs, és remélhetőleg nem is lesz állami doppingrendszer, amellyel megpróbálnak bennünket megvádolni.”

E levezetés nagyjából annyira vehető komolyan, mint az, hogy Infantinóval új korszak kezdődött a FIFA-nál. Ne feledjük: a svájci sportvezető korábban az UEFA főtitkára volt, „kis Platininek” nevezték. (Nem a futballtudása miatt.)

Blatter lemondásakor a 24.hu azt írta: „Távozik a futball Kádár Jánosa, mégsem fog változni semmi.” Nem akarom elvenni a portál dicsőségét, de erre ugyanúgy mérget lehetett venni, ahogyan a doppingszereket szedték az oroszok. Akad, aki jelen időt használna. Szedik vagy nem szedik? – az itt a kérdés.

Már majdnem azt írtam, Szedih vagy nem Szedih...

A Likud segítette a Soros-kampányt

Publikálás dátuma
2017.12.19. 06:40
Soros György támogatta a Likud illetékese szerint azt a V15 nevű szervezetet, amely az izraeli kormányfő leváltását akarta a 20

A Benjamin Netanjahu-vezette izraeli Likud párt Nemzetközi Kapcsolatokért felelős igazgatója segítette Orbán Viktor kormányfőt olyan Soros Györggyel kapcsolatos információkkal, amelyet a magyar származású üzletemberrel szembeni itthoni kampányban is felhasználtak. Eli Hazan, a Jerusalem Postnak azt közölte, „hat hónapja küldtem Orbánnak információkat Soros izraeli ténykedéséről”. Mint mondta, az üzletembert „veszélyes embernek” tartják. Kifejtette, Soros egy Netanjahu megbuktatását óhajtó szervezetet is támogatott.

Eli Hazanhoz a magyar zsidó közösségtől eljutottak ugyan olyan panaszok, miszerint a Soros elleni támadások szítják az antiszemitizmust, de ő úgy gondolja, hogy a zsidóság érdekében áll Orbán támogatása. „Vannak antiszemiták Orbán pártjában, és ez gond, de vele szót tudok érteni” - fogalmazott a Likud-vezető. A Jobbik ezzel szemben antiszemita párt, és ehhez nincs mit hozzátenni – jegyezte meg.

Szerző
Frissítve: 2017.12.19. 10:51

Varsó keménykedik, nem könyörög

Nem hozott enyhülést a miniszterelnök-csere sem Brüsszel és Varsó viszonyában. Mareusz Moraviecki új kormányfő tegnap egy, a lengyel közszolgálati rádiónak adott interjúban leszögezte, nem kérte "senkitől, hogy ne indítsák el a hetes cikk szerinti eljárást" a múlt heti EU-csúcstalálkozón egyik kétoldalú találkozóján sem, mert nem fog esedezni Brüsszelnek.

Szerző