Tudomány;Egészség;Tudatos Vásárlók Egyesülete;nehézfémek;hekk;

A vizsgálatokon legjobban a hazai tenyésztésű halak szerepeltek Fotó: Shutterstock

- A hekkel esszük a legtöbb nehézfémet

Nagy veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre azok a nehézfémek, amelyek a halak húsában halmozódhatnak fel. Egy vizsgálat szerint a legtöbb nehézfémet a hekkben mutatták ki.

Közismert, hogy a halhús egészséges, hiszen ásványi anyagokban, omega 3 zsírsavban gazdag, alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás. Sokan tartanak azonban a nehézfém szennyezettségtől, amely a halak húsában a táplálékláncon keresztül felhalmozódhat. Ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható friss és fagyasztott halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom.

Az egyesület összesen 29 mintát vett górcső alá, és a vizsgálatok megnyugtató eredményeket hoztak. A laboratóriumi módszerek három terméknél egyáltalán nem mutattak ki szennyezőanyagot, míg a többi terméknél a nehézfém-mennyiség jóval az Európai Uniós határérték alatt volt. A vizsgálatokon legjobban a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak szerepeltek - írja közleményében a TVE. A halfajok közül az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém. A legnagyobb - de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti - szennyezettség a hekkeknél mérték, ennek a halfajnak a mintáiban jellemzően két-két nehézfém is kimutatható mennyiségben volt jelen.

A tesztelt termékek közül 14 akvakultúrában tenyésztett (ebből 5 hazai) hal volt, egy ökológiai gazdálkodásból származott, 7 pedig fenntartható halászati védjeggyel (ASC, MSC) rendelkezett.

A halvásárlás szempontjai

Noha európai viszonylatban még mindig a magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb halat, karácsonykor azonban a háztartások többségében halétel kerül az asztalra. A felmérések szerint az évente néhány alkalommal halat fogyasztók 30,5 százaléka, az évente egyszer halat fogyasztóknak pedig a 37,8 százaléka köti a halfogyasztást valamilyen kiemelt alkalomhoz, jellemzően a karácsonyhoz. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen halat veszünk.

• A friss hal húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek és nem beesettek, bőre nedves.

• Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik, így nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának.

• Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az úgynevezett fenntarthatósági minősítésű terméket.

Legkevesebb hatan meghaltak és több tucatnyian megsérültek, amikor kisiklott és részben egy autópályára zuhant egy személyvonat hétfőn az Egyesült Államokban, Washington államban - közölték helyi hatóságok és az egészségügyi szolgálatok. Az állam kormányzója, Jay Inslee szükségállapotot hirdetett az emberéletben és infrastruktúrában elszenvedett veszteségekre hivatkozva - számol be a tragikus balesetről az Euronews.