Tudomány;Egészség;Tudatos Vásárlók Egyesülete;nehézfémek;hekk;

2017-12-19 06:15:00

A hekkel esszük a legtöbb nehézfémet

Nagy veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre azok a nehézfémek, amelyek a halak húsában halmozódhatnak fel. Egy vizsgálat szerint a legtöbb nehézfémet a hekkben mutatták ki.

Közismert, hogy a halhús egészséges, hiszen ásványi anyagokban, omega 3 zsírsavban gazdag, alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás. Sokan tartanak azonban a nehézfém szennyezettségtől, amely a halak húsában a táplálékláncon keresztül felhalmozódhat. Ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható friss és fagyasztott halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom.

Az egyesület összesen 29 mintát vett górcső alá, és a vizsgálatok megnyugtató eredményeket hoztak. A laboratóriumi módszerek három terméknél egyáltalán nem mutattak ki szennyezőanyagot, míg a többi terméknél a nehézfém-mennyiség jóval az Európai Uniós határérték alatt volt. A vizsgálatokon legjobban a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak szerepeltek - írja közleményében a TVE. A halfajok közül az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém. A legnagyobb - de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti - szennyezettség a hekkeknél mérték, ennek a halfajnak a mintáiban jellemzően két-két nehézfém is kimutatható mennyiségben volt jelen.

A tesztelt termékek közül 14 akvakultúrában tenyésztett (ebből 5 hazai) hal volt, egy ökológiai gazdálkodásból származott, 7 pedig fenntartható halászati védjeggyel (ASC, MSC) rendelkezett.

A halvásárlás szempontjai

Noha európai viszonylatban még mindig a magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb halat, karácsonykor azonban a háztartások többségében halétel kerül az asztalra. A felmérések szerint az évente néhány alkalommal halat fogyasztók 30,5 százaléka, az évente egyszer halat fogyasztóknak pedig a 37,8 százaléka köti a halfogyasztást valamilyen kiemelt alkalomhoz, jellemzően a karácsonyhoz. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen halat veszünk.

• A friss hal húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek és nem beesettek, bőre nedves.

• Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik, így nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának.

• Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az úgynevezett fenntarthatósági minősítésű terméket.