Tragikus vonatszerencsétlenség - Többen meghaltak Seattle-ben (videók+fotók)

Publikálás dátuma
2017.12.18. 20:05
FOTÓK: MTI/EPA/Washington State Patrol
Legkevesebb hatan meghaltak és több tucatnyian megsérültek, amikor kisiklott és részben egy autópályára zuhant egy személyvonat hétfőn az Egyesült Államokban, Washington államban - közölték helyi hatóságok és az egészségügyi szolgálatok. Az állam kormányzója, Jay Inslee szükségállapotot hirdetett az emberéletben és infrastruktúrában elszenvedett veszteségekre hivatkozva - számol be a tragikus balesetről az Euronews.

Egy helyi egészségügyi szolgáltató hálózat, a CHI Franciscan Healthe Services szerint 77 sérültet szállítottak kórházba. Négyen közülük súlyos állapotban vannak.

A baleset helyi idő szerint hétfőn, a reggeli csúcsforgalom idején történt, DuPont város közelében, Seattle-től mintegy 20 kilométerre. A Seattle és Portland között közlekedő szerelvény eddig ismeretlen okból kisiklott, az egyik vagon fennakadt az 5-ös számú autópálya felett vezető vasúti felüljáró korlátján és rálóg a többsávos úttestre. 

A vonaton 78 utas és ötfős személyzet tartózkodott.

A lezuhanó vasúti kocsi több autót is eltalált, legkevesebb egy gépkocsi a kisiklott vonat alá szorult. Ed Troyer, a seriff hivatalának szóvivője elmondta: több autós is megsérült, viszont a halálos áldozatok mindegyike a vonat utasa volt. A szóvivő röviddel a mentés megkezdése után nem tudta pontosan megmondani, hogy hány ember vesztette életét a tragédiában.

A balesetet szenvedett vonat az Amtrack vasúttársaságé. Az érintett szakaszon, ami Tacoma és Olympia városokat köti össze, most helyezték üzembe az újfajta vasúti síneket, amelyekkel a menetidőt akarja csökkenteni a társaság. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az eset összefüggésben van-e a sínek cseréjével.

Egy utas az MSNBC televíziónak elmondta: a vonat éppen elhagyta Dupont városát és mintegy 70 mérföldes (127 kilométeres) óránkénti sebességgel haladt, amikor kisiklott. "Azt éreztük, hogy a vonat elkezd egy kicsit rángatózni és a következő, amit észrevettünk, az volt, hogy az árokban vagyunk" - mondta a férfi.

A szemtanú elmondta: sokan a vonat ablakait kirúgva menekültek a szerelvényről.

Szerző

Merkel kormányt alakít: haladunk, haladunk...

Publikálás dátuma
2017.12.18. 15:26
AFP fotó
Január közepéig tarthat az új német szövetségi kormány megalakulásához vezető folyamat következő szakasza, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének egyeztetése a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) a közös kormányzás lehetőségeiről - mondta Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke hétfőn Berlinben.

A CDU elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján elmondta: a három párt vezetői szerdán találkoznak, hogy rögzítsék a kormányzati együttműködés lehetőségeit feltérképező egyeztetések menetrendjét. A megbeszélések január elején kezdődnek, és a hónap közepén fejeződhetnek be. Eredményüktől függ, hogy a CDU/CSU és az SPD továbblép-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába - mondta Angela Merkel. Ismét megerősítette, hogy pártjának célja egy stabil kormány megalakítása, a kisebbségi kormányzást pedig elutasítja.  Ha vállalható megoldásként tekintetének a kisebbségi kormányzásra, nem is a szociáldemokratákkal tárgyalnának, mert nem ők a "privilegitzált partnerek" a CDU számára - mondta a pártelnök-kancellár. (MTI)

Szerző

Szabadlábon védekezhet a Törökországban vád alá helyezett német újságíró

Publikálás dátuma
2017.12.18. 15:01
Forrás: Szabadságot Mesale Tolunak!/Facebook
Szabadlábon védekezhet az a német állampolgárságú újságírónő, aki ellen terrorszervezeti tagság és terrorpropaganda miatt folyik peres eljárás Törökországban - informál az MTI.

A felette ítélkező isztambuli bíróság hétfőn az ügyészség kérésére úgy döntött, hogy Mesale Tolu és öt állítólagos bűntársa az ítélethirdetésig szabadlábon védekezhet - jelentették hírügynökségek az eljáráson részt vevő megfigyelőkre hivatkozva. Tolu nem hagyhatja el az országot, és hetente egyszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

Az újságíróként és tolmácsként dolgozó Mesale Tolu egyike annak a 18 személynek, akit azzal vádolnak, hogy propagandatevékenységet végzett Törökország Marxista-Leninista Kommunista Pártja (MLKP) számára, és tagja is a szervezetnek. Tolu húszéves börtönbüntetésre számíthat elmarasztaló ítélet esetén. Az újságírónő visszautasította a vádakat, és kifogásolta, hogy hónapokon át ítélet nélkül tartották fogva. A 33 éves Mesale Tolut április 30-án vette őrizetbe a török terrorelhárítás a lakásában, május 6. óta az isztambuli női fogdában raboskodik.

Az ulmi születésű nő az Etha (Etkin Haber Ajansi) nevű baloldali hírügynökségnek dolgozott fordítóként, és 2007-ben kapta meg a német állampolgárságot. Berlin és Ankara amúgy is feszült viszonyát tovább élezte az újságírónő és még egy tucatnyi német állampolgár őrizetbe vétele a tavalyi júliusi puccskísérlet után indított tisztogatások idején, amelyek során 55 ezer embert vettek őrizetbe, és több mint 140 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásukból. Berlin elítélte és bírálta a török hatósági intézkedéseket, Ankara azzal vádolta Németországot, hogy elnéző a "terroristákkal", kurd szakadároknak és állítólagos puccsistáknak nyújt menedéket.

A sajtószabadság védelmével foglalkozó P24 portál szerint Törökországban 170 újságírót tartanak fogva. Törökország a 155. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet listáján, amely 180 országot állított sorrendbe a sajtószabadság érvényesülése szerint.

Szerző