Orbánék nem hagyták az út szélén

Publikálás dátuma
2017.12.19. 06:03
Forrás: youtube.com
A várdai biogázerőmű körül "sertepertél" a bukott fideszes nyíregyházi cégvezető.

A Somogy megyei Várdán tízéves közdelem után hamarosan termelhet a bioerőmű - írta meg elsőként lapunk. Információink szerint nagyon valószínű, hogy a bejelentés ahhoz a hírhez kapcsolódik, amely szerint a beruházás egyik koordinálója az ország másik végéből, Nyíregyházáról érkezett ide. Bocskai Péter, aki egy ideje afféle összekötőként dolgozik a várdai üzemet megvásárló Révész Groupnál, korábban az önkormányzati tulajdonban lévő Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. (NYÍRVV) vezetője volt, egészen addig, amíg idén júniusban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt nem jogerősen négy év szabadságvesztésre ítélték.

FORRÁS: NYIREGYHAZA.HU

FORRÁS: NYIREGYHAZA.HU

A vádirat alapján útfelújítási munkákat végeztetett több vállalkozóval, fix óradíjért, később azonban egyes cégeknek ennél magasabb összegeket, tehát indokolatlan előnyöket biztosított. A magasabb árak miatt a NyírVV több mint 82 millió forintos vagyoni hátrányt szenvedett el. Az ítélethirdetés után Bocskai Péter benyújtotta lemondását, amelyet Nyíregyháza polgármestere elfogadott, de hangsúlyozta, hogy az ítélet nem jogerős, az érintetteket az ártatlanság vélelme továbbra is megilleti. Ezután Nyíregyházán sokan kezdték találgatni, vajon milyen új megbízást kap a kárpitos végzettségű, csak érettségivel rendelkező volt igazgató, aki azzal vált országszerte híressé, hogy 2014-ben otthonában látta vendégül Orbán Viktort, s szerepelt a miniszterelnök akkori imázsfilmjében is.

A Révész Groupnál való feltűnését néhányan összefüggésbe hozzák azzal, hogy a cégcsoport több, mint félmilliárd forintos állami támogatást és adókedvezményeket kapott egy kilencmilliárdos nyíregyházi logisztikai központ építésére, amit októberben maga a miniszterelnök avatott fel. Azt nem tudjuk, hogy Bocskai Péter egyéni érdemeinek és kvalitásainak vagy másnak köszönheti, hogy őt sem hagyták az út szélén, erre a kérdésünkre ugyanis a Révész Group nem válaszolt. Székely Zsolt vezérigazgató közölte: amennyiben a várdai fejlesztésük dinamikája és perspektívája, valamint annak a környezetre gyakorolt hatása érdekel bennünket, akkor áll rendelkezésükre, ahogyan eddig is, de munkavállalóikkal kapcsolatos "személyeskedő kérdésekre" sem etikai sem pedig adatvédelmi okokból nem áll módjában reagálni.

Hónapokon belül termelhet a bioerőmű
Tíz év után rendeződött a várdai biogázüzem sorsa: a fuvarozási, szállítmányozási, logisztikai és pénzügyi szolgáltató Révész Groupnak sikerült megegyeznie a holland tulajdonosokkal. A magyar cég megvásárolta az erőművet, melynek elvileg hosszú esztendők óta üzemelnie kellett volna, ahogyan a vele párhuzamosan felépíteni tervezett virágkertészetnek is, mely nagyjából hetven, alacsony képzettségű helyi és környékbeli munkanélkülinek adhatna munkát. A holland Joob Kurtjens, a befektető Kurtjens BV és a várdai erőművet működtető Bio-E Kft. tulajdonosa 2007-ben jelentkezett az üzem és a kertészet 2,5 milliárd forintos ötletével a várdai önkormányzatnál, majd megvásárolt 26 hektár földet a település jutai határában. Hosszas előkészítés és engedélyeztetés után 2015-re megépült egy uniós normáknak megfelelő, teljesen zárt rendszerű, környezetvédelmi engedélyekkel rendelkező technológiára épülő erőmű, mely növényi és állati hulladékból, valamint szennyvíziszapból állít elő villamos energiát, a keletkező hőt pedig a szintén ott épülő üvegház-kertészet fűtésénél tervezték felhasználni. Ám nem sikerült megegyezni a kaposvári Kavízzel, mely elvileg a működéshez szükséges szennyvíziszapot szállította volna, így az üzem nem indulhatott el, a hollandok pedig ezek után úgy döntöttek, elegük van, eladják. Csak sokadik nekifutásra sikerült vevőt találniuk, végül a Révész Grouppal állapodtak meg.
- A jelenlegi feladat, hogy működőképes állapotba hozzuk az erőművet – mondta a Népszava megkeresésére Székely Zsolt, a cégcsoport vezérigazgatója. – Egyrészt rendbe kell tenni, másrészt új gázmotort kell beszerelni, emellett meg kell szereznünk a működéshez szükséges engedélyeket, ami előreláthatóan négy-öt hónapba kerül majd. A cég vezetője hozzátette: a működéshez szükséges alapanyagról tárgyalnak a Kavíz tulajdonosával, a Kapos Holdinggal.
- Jelenleg egy-másfél évre elegendő, feldolgozatlan szennyvíziszapja van a Kavíznek – magyarázta Székely Zsolt -, de mi hosszabb távú együttműködést szeretnénk. Persze az üzem akkor is működni tud, ha nem sikerül megegyeznünk, hiszen a vágóhídi állati belsőség, illetve az istállókból kikerül trágyás alom is jó alapanyag, csak éppen gyengébb a hatékonysága. - Vas András

Szerző

Olcsón lett Kósáéknak százmilliós cége

Publikálás dátuma
2017.12.19. 06:00
FOTÓ: MTI/OLÁH TIBOR
Az olcsó, de sokat érő cég lehet a jutalom a Kósa javaslatára létrehozott nyugdíjas-szövetkezetekből remélt haszonért cserébe.

Névértéken, mindössze hatmillió forintért vett meg Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter felesége tavaly márciusban egy céget, amely utolsó ismert mérlegadatai szerint 139 millió forintos eszközállománnyal rendelkezett. Ahogy azt megírtuk, a vállalkozást a munkaerő-szövetkezeti szektor egyik fő lobbistája adta el Kósa feleségének, Porkoláb Gyöngyikének két hónappal az előtt, hogy a politikus férj benyújtotta a szektort újraszabályozó tervezetet a parlamentnek.

A "Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft-t 2014 decemberében alapította Fiák István ügyvéd Pilisborosjenőn, hatmillió forintos jegyzett tőkével. Cégbírósági adatok szerint később tempósan nőtt a cég vagyona, így a kezdeti 56 millióról 2016 végére 139 millióra hízott a cég eszközállománya. Mivel a vállalkozás alapszabálya szerint a későbbi pótbefizetések nem számítottak bele a jegyzett tőkéjébe, a cég papíron továbbra is hatmillió forintot ért. Ez eddig a vállalkozások világában megszokott eljárásnak számít - tudtuk meg cégjogban jártas forrásainktól. Cégeladásnál senki sem a jegyzett tőkét nézi, hanem a vállalkozás valós, piaci értékét veszi figyelembe, ami az eszközállomány - ingatlan, készpénz, berendezések - mellett a cég piaci részesedéséből alakul ki. Ehhez képest az adásvételi szerződésből kiderül: Fiák István 2017 márciusában a hatmilliós, lényegében szimbolikus névértéken adta el a vállalkozást Kósa Lajos feleségének.

A miniszter érdeklődésünkre elmondta: tudott az adásvételről, ugyanakkor szerinte nem volt furcsa az üzlet. Azt állítja:"azért névértéken kelt el a vállalkozás, mivel az eladáskor pont ugyanannyi volt a cég hitele, mint az eszközállománya. A miniszter válaszának az a furcsasága, hogy a kft. utolsó ismert mérlegadata az eladás előtt három hónappal keletkezett és akkor nyoma sem volt ilyen hitelállománynak, 2016 végén a Tócó-Pece Kft. 139 milliós eszközállományához mindössze 24 millió forintos kötelezettség tartozott. Biztosat csak a cég 2017-es mérlegadataiból lehetne tudni, ám azt a vállalkozások csak jövő tavasszal teszik közzé.

Az is kérdéses, hogy pontosan mivel foglalkozik a megalapítása óta árbevétellel nem rendelkező vállalkozás, vagy miféle vagyonelemei vannak. Erre vonatkozó kérdéseinket Kósa Lajos azzal hárította, hogy „nem közszereplő magánemberek magánügyleteivel kapcsolatban nem tudok és nem is lenne helyes nyilatkoznom." Arra viszont korábban sem válaszolt, hogy politikusként helyesnek tartja-e, ha a közvetlen családtagjai a vele szoros szakmai kapcsolatot ápoló lobbistával üzletelnek. Fiák ugyanis a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnökeként a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek létrejöttének egyik fő ötletgazdája volt, míg a szövetkezeteket létrehozó törvényt éppenséggel Kósa Lajos nyújtotta be Harrach Péterrel közösen, s az új lehetőséget Kósa azóta is együtt reklámozza Fiák Istvánnal.

A napokban megalakult Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége első sajtótájékoztatóján Fiák úgy fogalmazott a Magyar Időknek, hogy „körülbelül egy éve született meg az ötlet, hogy a diákszövetkezetekhez hasonlóan nyugdíjasoknak is létrehozzanak létre egy szövetkezeti formát, mivel érzékelték, hogy erre igény van. A jogszabály elfogadása után pedig egyre több nyugdíjas-szövetkezet alakult" – tette hozzá. A nyugdíjas szövetkezetek létrehozása óriási üzlet: a sajtótájékoztatón maga Kósa is úgy becsülte, hogy nyárra már 130 ezer nyugdíjas lehet tagja a szövetkezeteknek és összesen 40 milliárdos szerződésállományt hozhat a résztvevő szövetkezeteknek. Nem csoda, hogy július óta, amikor a szövetkezeti törvény módosult, már 76 ilyen szövetkezetet jegyeztek be. Így annál a Meló-Diák céghálózatnál is alakultak ilyen cégek, ahol éppenséggel Fiák István az egyik vezető. Hadházy Ákos, az LMP korrupcióellenes ügyvivője úgy sejti: az adócsalással megvádolt, korábban iskolaszövetkezeteket üzemeltető Czeglédy Csaba baloldali politikus elleni hatósági-és lejáratókampány is azzal magyarázható, hogy félre akarták állítani a szektorra rálátó baloldali politikust, akinek a cégei komoly konkurenciát jelenthettek volna a nyugdíjas szövetkezeti szektorban. Ami viszont tény: a kormánypárti médiában a Czeglédy-elleni lejáratókampány egyik fő hangadója is Fiák István, akinek az ügyben tett, a károsultak számát erősen eltúlzó állításai eddig sorra elbuktak a bíróság előtt.

Reggeli minuszok után hózápor érkezik

Publikálás dátuma
2017.12.18. 23:04
Shutterstock illusztráció.
Kedd reggel északon néhol előfordulhatnak párás, ködös tájak, majd a sok napsütés mellett a délutáni óráktól keleten, északkeleten hózáporok is kialakulhatnak. Hajnalban északon készülhetünk keményebb fagyokra, itt néhol -8, -10 fok is előfordulhat. Máshol -1, -7 fok valószínű és napközben is csak pár fokkal emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet - írja az Időkép. 

Szerdán túlnyomóan felhős időben lesz részünk. Napközben északon, északkeleten és a keleti határ mentén hószállingózás, néhol egy-egy hózápor is előfordulhat. Mérsékelt, helyenként élénk lesz a légmozgás. Ismét erős fagyokra kell készülni. Délután -1, +3 fokot mérhetünk. 

Csütörtökön mindenütt megnövekszik a felhőzet, az északi tájakon havas eső, gyenge havazás, néhol ónos eső is előfordulhat, nyugatabbra azonban gyenge eső várható. A szél csak helyenként élénkül meg, napközben 0-5 fokra van kilátás.

Előreláthatólag pénteken szárazabb, szombaton csapadékosabb időre van kilátás. Enyhül azonban az idő, főként esőre számíthatunk, csak északon és keleten válthat át havazásba a csapadék az éjjeli, hajnali órákban. Napközben 3-8 fok valószínű.

Szerző