Orbánék nem hagyták az út szélén

Publikálás dátuma
2017.12.19 06:03
Forrás: youtube.com
Fotó: /
A várdai biogázerőmű körül "sertepertél" a bukott fideszes nyíregyházi cégvezető.

A Somogy megyei Várdán tízéves közdelem után hamarosan termelhet a bioerőmű - írta meg elsőként lapunk. Információink szerint nagyon valószínű, hogy a bejelentés ahhoz a hírhez kapcsolódik, amely szerint a beruházás egyik koordinálója az ország másik végéből, Nyíregyházáról érkezett ide. Bocskai Péter, aki egy ideje afféle összekötőként dolgozik a várdai üzemet megvásárló Révész Groupnál, korábban az önkormányzati tulajdonban lévő Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. (NYÍRVV) vezetője volt, egészen addig, amíg idén júniusban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt nem jogerősen négy év szabadságvesztésre ítélték.

FORRÁS: NYIREGYHAZA.HU

FORRÁS: NYIREGYHAZA.HU

A vádirat alapján útfelújítási munkákat végeztetett több vállalkozóval, fix óradíjért, később azonban egyes cégeknek ennél magasabb összegeket, tehát indokolatlan előnyöket biztosított. A magasabb árak miatt a NyírVV több mint 82 millió forintos vagyoni hátrányt szenvedett el. Az ítélethirdetés után Bocskai Péter benyújtotta lemondását, amelyet Nyíregyháza polgármestere elfogadott, de hangsúlyozta, hogy az ítélet nem jogerős, az érintetteket az ártatlanság vélelme továbbra is megilleti. Ezután Nyíregyházán sokan kezdték találgatni, vajon milyen új megbízást kap a kárpitos végzettségű, csak érettségivel rendelkező volt igazgató, aki azzal vált országszerte híressé, hogy 2014-ben otthonában látta vendégül Orbán Viktort, s szerepelt a miniszterelnök akkori imázsfilmjében is.

A Révész Groupnál való feltűnését néhányan összefüggésbe hozzák azzal, hogy a cégcsoport több, mint félmilliárd forintos állami támogatást és adókedvezményeket kapott egy kilencmilliárdos nyíregyházi logisztikai központ építésére, amit októberben maga a miniszterelnök avatott fel. Azt nem tudjuk, hogy Bocskai Péter egyéni érdemeinek és kvalitásainak vagy másnak köszönheti, hogy őt sem hagyták az út szélén, erre a kérdésünkre ugyanis a Révész Group nem válaszolt. Székely Zsolt vezérigazgató közölte: amennyiben a várdai fejlesztésük dinamikája és perspektívája, valamint annak a környezetre gyakorolt hatása érdekel bennünket, akkor áll rendelkezésükre, ahogyan eddig is, de munkavállalóikkal kapcsolatos "személyeskedő kérdésekre" sem etikai sem pedig adatvédelmi okokból nem áll módjában reagálni.

Hónapokon belül termelhet a bioerőmű
Tíz év után rendeződött a várdai biogázüzem sorsa: a fuvarozási, szállítmányozási, logisztikai és pénzügyi szolgáltató Révész Groupnak sikerült megegyeznie a holland tulajdonosokkal. A magyar cég megvásárolta az erőművet, melynek elvileg hosszú esztendők óta üzemelnie kellett volna, ahogyan a vele párhuzamosan felépíteni tervezett virágkertészetnek is, mely nagyjából hetven, alacsony képzettségű helyi és környékbeli munkanélkülinek adhatna munkát. A holland Joob Kurtjens, a befektető Kurtjens BV és a várdai erőművet működtető Bio-E Kft. tulajdonosa 2007-ben jelentkezett az üzem és a kertészet 2,5 milliárd forintos ötletével a várdai önkormányzatnál, majd megvásárolt 26 hektár földet a település jutai határában. Hosszas előkészítés és engedélyeztetés után 2015-re megépült egy uniós normáknak megfelelő, teljesen zárt rendszerű, környezetvédelmi engedélyekkel rendelkező technológiára épülő erőmű, mely növényi és állati hulladékból, valamint szennyvíziszapból állít elő villamos energiát, a keletkező hőt pedig a szintén ott épülő üvegház-kertészet fűtésénél tervezték felhasználni. Ám nem sikerült megegyezni a kaposvári Kavízzel, mely elvileg a működéshez szükséges szennyvíziszapot szállította volna, így az üzem nem indulhatott el, a hollandok pedig ezek után úgy döntöttek, elegük van, eladják. Csak sokadik nekifutásra sikerült vevőt találniuk, végül a Révész Grouppal állapodtak meg.
- A jelenlegi feladat, hogy működőképes állapotba hozzuk az erőművet – mondta a Népszava megkeresésére Székely Zsolt, a cégcsoport vezérigazgatója. – Egyrészt rendbe kell tenni, másrészt új gázmotort kell beszerelni, emellett meg kell szereznünk a működéshez szükséges engedélyeket, ami előreláthatóan négy-öt hónapba kerül majd. A cég vezetője hozzátette: a működéshez szükséges alapanyagról tárgyalnak a Kavíz tulajdonosával, a Kapos Holdinggal.
- Jelenleg egy-másfél évre elegendő, feldolgozatlan szennyvíziszapja van a Kavíznek – magyarázta Székely Zsolt -, de mi hosszabb távú együttműködést szeretnénk. Persze az üzem akkor is működni tud, ha nem sikerül megegyeznünk, hiszen a vágóhídi állati belsőség, illetve az istállókból kikerül trágyás alom is jó alapanyag, csak éppen gyengébb a hatékonysága. - Vas András

2017.12.19 06:03

ÁSZ-büntetés: a Jobbik még nem úszta meg

Publikálás dátuma
2019.01.16 06:45
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Kegyes hangulatában volt kedden az Állami Számvevőszék (ÁSZ): lapunk is megírta, hogy a Momentum és a Párbeszéd mégis megkaphatja az eddig felfüggesztett állami támogatást. A kampánypénzek ellenőrzése azonban ezzel még nem zárult le, a Jobbiknál pedig lapunk értesülése szerint továbbra is ketyeg a súlyos, százmilliós nagyságrendű büntetés. A Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom a korábbiakkal ellentétben most már biztosítja elérhetőségét és a részére megküldött hivatalos iratok átvételét a közhiteles nyilvántartásban bejegyzett székhelyükön – indokolta kérdésünkre az ÁSZ, hogy az említett két párt miért juthat hozzá a felfüggesztett költségvetési támogatásához. Az ÁSZ ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a 2018-as kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzése a Párbeszéd és a Momentum esetében is folyamatban van. Az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások még nem nyilvánosak. Nagy a titkolózás a Jobbik körül is. Múlt héten írtunk arról, hogy értesüléseink szerint a pártnál az ÁSZ több mint százmilliós tiltott finanszírozást vélt felfedezni. Úgy tudjuk, hogy az egyelőre nem végleges büntetés – a számvevőszéki tervezethez a Jobbik még észrevételeket fűzhet – több tételből áll össze. Cikkünk után a Jobbik közleményt adott ki: az igazát alátámasztó dokumentációt a párt határidőre benyújtja majd az ÁSZ-nak. Korábban, amikor az ÁSZ tiltott párttámogatást állapított meg a Jobbiknál – amely összességében több mint 660 milliót veszített –, a számvevőszék a végleges verdikt kimondása előtt közzétette, milyen szabálytalanságokat talált. Ezúttal viszont semmit nem hajlandó közölni arról, mi áll a jelentéstervezetben. A két eset nagyban különbözik egymástól – mondta lapunknak Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője. Akkor a Jobbik nem szolgáltatott adatokat, nem működött együtt a számvevőszékkel. Ezért az ÁSZ bejelentette, hogy emiatt az ügyészséghez fordul, illetve a számvevőszék akkor az adóhatóságtól kapott olyan dokumentumokat, amelyek alapján feltárta a tiltott párttámogatást. Ebből a szempontból az ellenőrzés most rendben zajlik, a Jobbik együttműködik a számvevőszékkel – folytatta Horváth Bálint. Felhívta a figyelmet, ugyanakkor hogy csak a számvevőszék jogosult rá, hogy a jelentéstervezetben lévő megállapításokat nyilvánosságra hozza. Azon kívül, amit a hétvégi közleményünkben írtunk, egészen addig nem nyilatkozunk, amíg be nem adjuk az ÁSZ-nak a hivatalos válaszunkat, az ÁSZ pedig el nem készíti a hivatalos, végleges jelentését – közölte kérdésünkre Szabó Gábor pártigazgató.
2019.01.16 06:45
Frissítve: 2019.01.16 06:45

Központi sztrájkbizottság alakulhat akár már a hét végén

Publikálás dátuma
2019.01.16 06:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság már létrejött, a Liga is kész tárgyalni a dolgozók követeléseiről, a Munkástanácsok azonban még mindig nem.
Az öt nagy országos szakszervezeti tömörülésből három határozottan kiáll amellett, hogy a demonstrációkon túl akár sztrájkokkal is nyomatékot kell adni a dolgozók követeléseinek, a Liga Szakszervezetek hajlandó erről tárgyalni, míg a Munkástanácsok vezetői továbbra is távol maradnak a sztrájkelőkészítő bizottság üléseitől. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely elsőként hozott létre sztrájkbizottságot, kedden elküldte sztrájkköveteléseit a miniszterelnöknek és kérte, hogy jelölje ki a kormányoldal tárgyalóit. Közben újabb szervezetek jelentették be, hogy sztrájkbizottságot alakítanak, a konföderációk közül pedig elsőként a főként a közszférában működő Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) tagjai döntöttek az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság létrehozásáról. 
Megkezdődött tehát egy nagyszabású munkabeszüntetés-sorozat elemeinek összerakása,
s ahogy az várható volt, elsőként a közszféra szakszervezetei léptek. Az alapkövetelések azonosak az Orbán Viktornak egyszer már elküldött négypontos listával, de emellett a legtöbben szeretnék megjeleníteni sajátos ágazati elvárásaikat is. A Népszava információi szerint 
akár a hétvégén vagy a jövő hét elején megalakulhat egy központi sztrájkbizottság, de addig is sorra jelentik be az ágazati szerveződéseket.
Munkabeszüntetést hirdet az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egyedül, valamint a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD) közösen. A két érdekvédelmi szervezet csütörtökön jelenti be a sztrájkköveteléseit – olvasható kedd délután érkezett közös meghívójukban
Közben megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság, amelynek létrehozója a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) 13 tagszervezete, köztük a két fenti szervezet is. A konföderáció elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, egy héten belül rögzítik sztrájkköveteléseiket, amelyek alapja az országos sztrájkelőkészítő bizottság által megfogalmazott és a miniszterelnöknek már megküldött négypontos elvárás-lista lesz. Földiák András ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a közszolgálatban dolgozó egészségügyi alkalmazottak egy része ma is heti 72 órát dolgozik, máshol 60 órát teljesítenek, így nekik a rabszolgatörvény visszavonása nem lesz az első számú követelésük. A konföderáció tagszervezetei pedig a közös ágazati sztrájkbizottsághoz történt csatlakozás mellett beléphetnek a formálódó központi sztrájkbizottságba is – jelentette ki a SZEF vezetője. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tagszervezetei úgy döntöttek, hogy egyénileg csatlakoznak ehhez a központi sztrájkbizottsághoz, a sztrájkelőkészítő és demonstrációs bizottságban pedig a konföderáció vezetése változatlanul részt vesz. A Liga Szakszervezetek elnöksége hétfőn elfogadta az országos sztrájkköveteléseket és arról döntött, hogy több feltétel teljesülése esetén a konföderáció elnöke és társelnöke kapcsolódjon be a sztrájkelőkészítő bizottság munkájába. Szilágyi József, a konföderáció társelnöke a Népszavának is megerősítette ugyanakkor, hogy csak akkor lépnek be valóban, ha a civil szervezetek távoznak a szervezői csapatból, és ha pártok nem vesznek részt az akciók előkészítésében, valamint nem szerepelnek a demonstrációk felszólalói közt. Az előkészítő bizottság még nem tárgyalt a Liga feltételeiről – nyilatkozta lapunknak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, így annak ellenére még nem teljesen biztos a Liga csatlakozása, hogy egyébként a tárgyalások kikényszerítésére minden eszközt elfogadhatónak tartanak. Szilágyi József, az Egyesült Villamos-energia Ipari Szakszervezetek Szövetségének elnökeként azonban azt is hozzátette, hogy a Liga tagszervezetei önállóan dönthetnek akár egy sztrájkbizottság létrehozásáról is, majd sokat sejtetően hozzátette, hogy ma délelőtt közleményt adnak ki épp ezzel a felvetéssel kapcsolatban. Az egyetlen szakszervezeti tömörülés, amelyik következetesen kimarad a demonstrációk szervezéséből, a Munkástanácsok. A konföderáció elnöke lapunknak azzal magyarázta a még karácsony előtt született döntésüket, hogy az ellenzék rátelepedett a szakszervezeti akciókra, emiatt a kormány sem szociális partnerként, hanem politikai tényezőként tekint az érdekvédőkre. Márpedig ha a szakszervezetek ebbe a politikai mezőbe keverednek, számolniuk kell vele, hogy az ebben a körben megszokott következményeket is viselniük kell.  
„Mi is számolunk vele, hogy ha ez a forradalom győz, minket a hatalomra kerülő mostani ellenzék nem fog tisztességes eljárásban részesíteni, mert nem vettünk részt a harcban”
– fogalmazott Palkovics Imre. Az ellenzéknek joga van azon dolgozni, hogy megbukjon a kormány, „de szakszervezetként nem kell részt vennünk ebben a politikai feladatleosztásban” – tette hozzá.
2019.01.16 06:00
Frissítve: 2019.01.16 06:00