Orbánék nem hagyták az út szélén

Publikálás dátuma
2017.12.19 06:03
Forrás: youtube.com
A várdai biogázerőmű körül "sertepertél" a bukott fideszes nyíregyházi cégvezető.

A Somogy megyei Várdán tízéves közdelem után hamarosan termelhet a bioerőmű - írta meg elsőként lapunk. Információink szerint nagyon valószínű, hogy a bejelentés ahhoz a hírhez kapcsolódik, amely szerint a beruházás egyik koordinálója az ország másik végéből, Nyíregyházáról érkezett ide. Bocskai Péter, aki egy ideje afféle összekötőként dolgozik a várdai üzemet megvásárló Révész Groupnál, korábban az önkormányzati tulajdonban lévő Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. (NYÍRVV) vezetője volt, egészen addig, amíg idén júniusban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt nem jogerősen négy év szabadságvesztésre ítélték.

FORRÁS: NYIREGYHAZA.HU

FORRÁS: NYIREGYHAZA.HU

A vádirat alapján útfelújítási munkákat végeztetett több vállalkozóval, fix óradíjért, később azonban egyes cégeknek ennél magasabb összegeket, tehát indokolatlan előnyöket biztosított. A magasabb árak miatt a NyírVV több mint 82 millió forintos vagyoni hátrányt szenvedett el. Az ítélethirdetés után Bocskai Péter benyújtotta lemondását, amelyet Nyíregyháza polgármestere elfogadott, de hangsúlyozta, hogy az ítélet nem jogerős, az érintetteket az ártatlanság vélelme továbbra is megilleti. Ezután Nyíregyházán sokan kezdték találgatni, vajon milyen új megbízást kap a kárpitos végzettségű, csak érettségivel rendelkező volt igazgató, aki azzal vált országszerte híressé, hogy 2014-ben otthonában látta vendégül Orbán Viktort, s szerepelt a miniszterelnök akkori imázsfilmjében is.

A Révész Groupnál való feltűnését néhányan összefüggésbe hozzák azzal, hogy a cégcsoport több, mint félmilliárd forintos állami támogatást és adókedvezményeket kapott egy kilencmilliárdos nyíregyházi logisztikai központ építésére, amit októberben maga a miniszterelnök avatott fel. Azt nem tudjuk, hogy Bocskai Péter egyéni érdemeinek és kvalitásainak vagy másnak köszönheti, hogy őt sem hagyták az út szélén, erre a kérdésünkre ugyanis a Révész Group nem válaszolt. Székely Zsolt vezérigazgató közölte: amennyiben a várdai fejlesztésük dinamikája és perspektívája, valamint annak a környezetre gyakorolt hatása érdekel bennünket, akkor áll rendelkezésükre, ahogyan eddig is, de munkavállalóikkal kapcsolatos "személyeskedő kérdésekre" sem etikai sem pedig adatvédelmi okokból nem áll módjában reagálni.

Hónapokon belül termelhet a bioerőmű
Tíz év után rendeződött a várdai biogázüzem sorsa: a fuvarozási, szállítmányozási, logisztikai és pénzügyi szolgáltató Révész Groupnak sikerült megegyeznie a holland tulajdonosokkal. A magyar cég megvásárolta az erőművet, melynek elvileg hosszú esztendők óta üzemelnie kellett volna, ahogyan a vele párhuzamosan felépíteni tervezett virágkertészetnek is, mely nagyjából hetven, alacsony képzettségű helyi és környékbeli munkanélkülinek adhatna munkát. A holland Joob Kurtjens, a befektető Kurtjens BV és a várdai erőművet működtető Bio-E Kft. tulajdonosa 2007-ben jelentkezett az üzem és a kertészet 2,5 milliárd forintos ötletével a várdai önkormányzatnál, majd megvásárolt 26 hektár földet a település jutai határában. Hosszas előkészítés és engedélyeztetés után 2015-re megépült egy uniós normáknak megfelelő, teljesen zárt rendszerű, környezetvédelmi engedélyekkel rendelkező technológiára épülő erőmű, mely növényi és állati hulladékból, valamint szennyvíziszapból állít elő villamos energiát, a keletkező hőt pedig a szintén ott épülő üvegház-kertészet fűtésénél tervezték felhasználni. Ám nem sikerült megegyezni a kaposvári Kavízzel, mely elvileg a működéshez szükséges szennyvíziszapot szállította volna, így az üzem nem indulhatott el, a hollandok pedig ezek után úgy döntöttek, elegük van, eladják. Csak sokadik nekifutásra sikerült vevőt találniuk, végül a Révész Grouppal állapodtak meg.
- A jelenlegi feladat, hogy működőképes állapotba hozzuk az erőművet – mondta a Népszava megkeresésére Székely Zsolt, a cégcsoport vezérigazgatója. – Egyrészt rendbe kell tenni, másrészt új gázmotort kell beszerelni, emellett meg kell szereznünk a működéshez szükséges engedélyeket, ami előreláthatóan négy-öt hónapba kerül majd. A cég vezetője hozzátette: a működéshez szükséges alapanyagról tárgyalnak a Kavíz tulajdonosával, a Kapos Holdinggal.
- Jelenleg egy-másfél évre elegendő, feldolgozatlan szennyvíziszapja van a Kavíznek – magyarázta Székely Zsolt -, de mi hosszabb távú együttműködést szeretnénk. Persze az üzem akkor is működni tud, ha nem sikerül megegyeznünk, hiszen a vágóhídi állati belsőség, illetve az istállókból kikerül trágyás alom is jó alapanyag, csak éppen gyengébb a hatékonysága. - Vas András

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.