Sokan átkozzák, kevesen védik a Fideszt

Publikálás dátuma
2017.12.19. 21:30
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Momentum egyszer már legyőzte a Fideszt, a Nolimpia kampány hatására visszavonták Budapest olimpiai pályázatát. November végétől négy hónapig a civil törvény ellen gyűjtenek aláírásokat országszerte, így Pécs belvárosában is.

- Elmentek a francba! Mi a szart akartok?!

Idős asszony ekképp fakad ki, amikor Pécsett, a Rákóczi úton meglátja, hogy két férfi aláírásokat gyűjt. Hallva kiszólását, megkérdezem, miért haragszik a Momentum két aktivistájára, akik a civil törvény elleni népszavazás-kezdeményezéshez várnak támogatókat. Rám horkan.

- Maga is elmegy a francba! Jót nem akarhatnak, ahogy maga se! Itt senki se akar jót, senki!

Szeretném megtudni, hogy mi táplálja indulatát, de rám se nézve baktat tovább. Fél perccel később egy hetvenes férfi szúr oda a szignógyűjtőknek:

- Húsz évig is itt állhattok, akkor se érdekeltek!

Őt is megállítanám, de felgyorsít, és csak ennyit vet oda:

- Elegem van már a sok pártból. Utálom őket.

- Ők a civilek érdekében emelnek szót – vetem közbe.

- A civileket is utálom!

Az amúgy is nyüzsgő utca forgalmát a karácsonyi bevásárló roham megduplázza, így a Momentum pultja előtt percenként százak lépnek el, ennek ellenére csak az erre járók 1-2 százaléka mutat érdeklődést az új párt kezdeményezése iránt. A két aktivista, Péderi Tamás, a pécsi egyetemen kutatóként dolgozó, 28 éves történész és Nemes Balázs, 25 esztendős közgazdász nem csügged. Azt mondják, szépen gyűlnek az aláírások, és van esély rá, hogy kikényszerítsék a referendumot. Két-három percenként megáll valaki a pultjuknál, s akkor türelmesen elmondják, hogy a nyáron megszületett civil törvény megbélyegzi a külföldről is támogatott szervezeteket, a külföld Magyarország elleni ügynökének tünteti fel őket, ezért szeretnék, ha a parlament visszavonná ezt a jogszabályt. A beszélgetés hatására az érdeklődők nagyjából fele aláír.

- Mindent aláírok, amit nem a Fidesz meg a Jobbik akar – magyarázza döntését Takács Árpád, nyugdíjas katonatiszt. - Én balos vagyok, de ezt nem azért írtam alá, hanem mert dühít, amit a Fidesz az őt bíráló civilekkel tesz. Nem ad nekik pénzt, ha meg kapnának külföldről, akkor megöli őket. Pedig a civilek sok emberen segítenek. A Fidesznek csak az a civil kell, akit ő pénzel, aki őt isteníti. A többieket gyűlöli.

- Rohadékok! Már ott tartok, hogy a halálukat kívánom! – ezt sziszegi fogai között egy 70 éves, Zsófiként bemutatkozó, korábban negyven évig titkárnőként dolgozó asszony, miután aláírta az ívet. – Ezek a hájfejű aljasok hallottak már sírni éhező gyereket?! Láttak már fűtetlen lakásban kihűlni szegény embereket?!

Tovább átkozza a Fidesz politikusait, s arra próbálja rávenni barátnőjét, Katalint, hogy ő is írjon alá.

- Nem, nem – rázza fejét a csupa ránc asszony. – Néha adok pénzt a bajba jutott embereknek, aztán van az utcánkban egy idős bácsi, annak viszek süteményt, főzeléket, gulyást, de alá nem írok semmit.

- Mert félsz ezektől a rohadékoktól! – vágja oda neki Zsófia.

Két huszonéves férfi nem titkolja, hogy azért írtak alá, mert ők Momentum hívek, és egyik régi pártnak sem hisznek. Papné Márton Ilona viszont nem áll meg a pultnál.

- Csak a Jobbikban bízom, a Momentumot nem ismerem, és a buszom is mindjárt jön – mondja a szűcsként dolgozó, 64 éves asszony, de azért megkérdi tőlem, hogy ez az általa ismeretlen párt miért gyűjt aláírást.

Két mondatban elmondom neki, mire ő megáll:

- Nem értek én ehhez – morogja -, de ezek szerint ők se szeretik a Fideszt. Múltkor a Fideszre szavaztam, de rájöttem, hogy ellopnak mindent. Majd a Jobbik rendet csinál. De tudja mit, aláírom. Ami árt a Fidesznek, azt én aláírom.

Visszamegy, és aláír. Megteszi ezt Gábor is, aki Pécsen népszerű nőgyógyász.

- Valaha a Fidesz szimpatikus volt nekem, de ma már elviselhetetlen – vallja be az 52 esztendős férfi. – Mindent maguknak akarnak, senkire nem hallgatnak, mindenkit lekezelnek. Megérdemeljük, mi tettük őket naggyá. Nem voltam szavazni 2006 óta. Úgy éreztem, nincs kire. De legközelebb el kell mennem. Eddig azt hittem, a Jobbikra sosem szavaznék, de ha tudnám, hogy ők nyerhetnek, rájuk voksolnék, csak takarodjon innen ez a banda. Egyébként, ha pesti lennék, a hét végén elmentem volna tüntetni a Jobbikért.

Ősz hajú, szép arcú hölgy angyali mosollyal ballag el a pult előtt. Csak annyit árul el magáról, hogy egykor kirakatrendezőként dolgozott:

- Nem szabad aláírni, inkább imádkozzunk, hogy ne legyen háború – suttogja átszellemülten. - Nyolc unokám van, őket féltem. Aki aláír, az háborút akar.

Kérem, hogy fejtse ki, miért gondolja ezt, de csak azt ismételgeti, hogy nyolc unokája van, és háború lesz, ha nem marad Orbán.

- Orbán meghülyíti az országot – állítja Györgyi, akinek férje külföldön informatikus. A két tizenéves gyermeke mellett négyórás állásban dolgozó asszony, miután aláír, így folytatja: - meghipnotizálja az embereket, ő egy mai Cipolla. Hogyan hihetik el neki azt, hogy a civilek az ország ellenségei?

Schmidt Máté elhiszi. A 39 éves férfi kamionsofőrként külföldön dolgozik, és fél a migránsoktól. Azt is elhiszi, hogy a Soros támogatta civilek migránsokat akarnak telepíteni Magyarországra. Ő be is tiltaná a külföldről támogatott civil egyesületeket. Megemlítem neki, hogy a civil egyesületek 99 százaléka még csak érintőlegesen sem foglalkozik menekültekkel, a sofőr legyint, és azt ismételgeti, hogy a menekültek kamionokat támadtak meg Franciaországban, ő látta.

A 22 éves Varga Dénes sem érti, hogyan lehet bedőlni a civilek elleni kormánypropagandának. A pécsi egyetem földrajz szakára járó fiatalember szerint a civil szervezetek olyan társadalmi rétegeket érnek el, amelyekkel a kormánynak nincs kapcsolata, s ez a hatalom számára idegesítő és gyanús, ezért akarja megnehezíteni, ellehetetleníteni a civilek munkáját. A népszavazási kezdeményezést aláíró Varga úgy véli, hogy az egyetemistákat a kormány nem tudja átverni a civilek és Soros elleni akcióival. Más kérdés, hogy az egyetemisták többségének a tanulás, a sport, a társaság, a kaland, a buli, a szerelem, az érvényesülés fontosabb, mint a politika. Varga Dénes egyébként hamarosan külföldön folytatja tanulmányait.

- Nem akarok kint maradni – mondja, mikor a terveiről kérdezem. – Ideköt minden, a családom, a barátaim, a múlt, a tudásom, de nem tehetem meg, hogy ki ne próbáljam magam odakint. Aki legalább egyszer nem teszi meg, az nem hazafi, csak tehetetlen. Meg kell ismerjem, hogy másutt miképp élnek, hogyan gondolkodnak. A legtöbb fiatal ugyanígy érzi. Aztán ha kint jobb lehetőséget látnak az önmegvalósításra, akkor kint maradnak.

- Ez is egyfajta politizálás?

- Ez is.

***

Nem számít a vélemény
Itt az ideje, hogy a budapestiek az erő nyelvén beszéljenek a kormánnyal – így jelentette be Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője a múlt héten, hogy a város lakói népszavazáson dönthetnek a 3-as metró akadálymentesítéséről. A referendum kiírásához 138 ezer érvényes aláírás kell. Az MSZP-n kívül nyolc ellenzéki párt állt be a kérdés mögé: a DK, az Együtt, a Liberálisok, az LMP, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a MoMa, a Momentum és a Párbeszéd.
Többnyire már a jog útvesztőjében elakadnak az ellenzéki népszavazási kezdeményezések, amelyiket véletlenül mégis átengedik, azt a kormányzat azonnal hatástalanítja. Az MSZP vasárnapi nyitvatartás ügyében kezdeményezett népszavazási kezdeményezést először kopaszok akadályozták meg a választási irodánál, majd miután másodjára hitelesítették, a kormány vonta vissza a törvényt, a referendum pedig tárgytalanná vált. Hasonlóan jártak el idén februárban a Momentum Nolimpia-kampányánál, vagy éppen Vágó Gábor korrupciós népszavazási kezdeményezésénél is.
A civil aktivista többször sikertelenül próbálkozott: a bérplafonról szóló referendumhoz alig 20 ezer szignót tudott gyűjteni és a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a miniszterelnök-jelöltek egészségi és pszichikai állapotáról szóló jelentések nyilvánosságra hozatala, a miniszterelnök hozzátartozóinak közbeszerzési eljárásokon indulása, az állami adóhatóság vagyonosodási vizsgálata, valamint az országgyűlési képviselők központi államigazgatásban vállalt szerepéről szóló kérdéseit.
Bíró Zoltán korábbi szakszervezeti vezető sem járt sikerrel, amikor próbálta elérni, hogy december 24-e legyen munkaszünet. Ráadásul Bíró 176 ívvel nem tudott elszámolni, amiért 176 ezer forintos bírságot fog kapni, ez ellen azonban alkotmányjogi panaszt nyújt majd be. Szerinte ugyanis a jelenlegi szabályozás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza alkotmányos alapjogát, a népszavazáshoz való jog gyakorlását.
A körülmények ellenére azért voltak, akik részt vettek a gyűjtésben, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Vasas Szakszervezetek 34 ezer, az MSZP csaknem 27 ezer, a Párbeszéd pedig több mint kétezer aláírást gyűjtött. Szerző

Nyugdíjas tizenegy

Az idős nemzedék és a nyugdíjba készülők érdekében szükséges intézkedésekről hozott tető alá 11 ellenzéki párt aláírásával szentesített megállapodást a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület. A hosszas egyeztetések végén a szöveget a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP, a Lendülettel Magyarországért, a Magyar Liberális Párt, az MSZP, a MoMa, a Momentum, a Nyugdíjasok Pártja 50+ és a Párbeszéd képviselői írták alá.

A dokumentum rögzíti, hogy a nyugdíjas közösségeknek és politikai pártoknak közös céljuk az idős nemzedék méltóságának biztosítása, kiszolgáltatottságának csökkentése. Teljes az egyetértés abban is, hogy garantálni kell a nyugdíjak értékállóságát, fel kell emelni a 2008 óta változatlan nyugdíjminimum – és ehhez kapcsolt szociális ellátások - összegét az azóta rögzített inflációnak megfelelően, biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét egy bonus-malus rendszerben. Ha valaki a korhatárnál korábban akar nyugdíjba vonulni, az ellátása legyen alacsonyabb, de ha tovább marad munkában, akkor lehessen több.

A 11 párt abban is egyetért, hogy meg kell szüntetni a nyugdíjkorhatárt elérők kötelező nyugdíjba vonulását, és a nyugdíj melletti munkavállalás korlátait, ismét be kell vezetni a járulékplafont, el kell kezdeni az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását. Abban is egyetért az ellenzék, hogy át kell alakítani a rokkantnyugdíj-felülvizsgálati rendszert, mert ma sokszor megélhetés nélkül maradnak megromlott egészségű, munkavállalásra képtelen emberek. A csomag szerint támogatni kell az üres háziorvosi körzetek betöltését, emelni kell a gondozó családtagok pénzét, javítani kell a kistelepülések közlekedését és az idősek biztonságérzetét, a hiányzó szolgáltatásokat mobil formában kell pótolni.

Szerző

Tömeges mérgezés - 19 embert vittek kórházba Szerepről

Publikálás dátuma
2017.12.19. 18:38
Népszava illusztráció
Tizenkilencre nőtt a Hajdú-Bihar megyei Szerepről mérgezés gyanújával kórházba került emberek száma kedd estére - tudta meg az MTI a település polgármesterétől. Az érintettek között gyerekek is vannak.

A megyei rendőr-főkapitányságtól délután kapott információkat kiegészítve Tóthné Verő Tünde (független) elmondta: a mérgezéssel érintett 19 embernél szédülés, hányinger, hányás, látászavar jelentkezett, a tüneteket valószínűsíthetően metil-alkohol okozta.

Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője korábban azt közölte: mérgezési tünetekkel előbb hat felnőttet és öt gyermeket, majd további öt embert vittek a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházba, illetve a Debreceni Egyetem klinikájára. Valamennyien ismeretlen szertől vagy folyadéktól lettek rosszul - tette hozzá. Később azt is elmondta, hogy néhányan már hétfőn kórházba kerültek.

Tóthné Verő Tünde polgármester később úgy tájékoztatott, hogy estére már 19-re nőtt a megfigyelésre kórházban szállítottak száma. Az önkormányzat minden segítséget megad az érintett családoknak: rendkívüli segélyt különítettek el a kórházba került emberek hozzátartozóinak - mondta az 1590 lelkes település polgármestere. 

Az MTI kereste a kórházakat is, de azt közölték, nem adhatnak felvilágosítást az érintettek állapotáról.

A Püspökladányi Rendőrkapitányság az ügyben testi sértés miatt rendelt el nyomozást.

Szerző
Témák
mérgezés szerep
Frissítve: 2017.12.19. 20:06