Minden út Kósához vezet

Publikálás dátuma
2017.12.20 06:02
ISKOLATÁRSAK - A Kossuth gyakorló gimnázium és a közös emlékek összekötik őket
Fotó: /
Régi munkatársak és iskolatársak sorakoznak Kósa Lajos feleségének nagy értékű, de potom pénzért megvett vállalkozása körül.

Újabb és újabb Kósához vezető szálak fejlenek fel az idén tavasszal ajándékáron a tárca nélküli miniszter feleségéhez került cég, a Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft. történetében. Mára például az derült ki, hogy a cég előző ügyvezetője, Tóth Andrea, Kósa Lajos kabinetfőnöke volt, ahogy a cég körül úgyszólván minden nyom Debrecenbe, Kósa Lajos környezetébe vezet vissza. Lapunk tegnap derítette ki, hogy Kósa felesége, Porkoláb Gyöngyike tavaly márciusban mindössze 6 millió forintért vette meg Fiák István, iskola-és munkaerő szövetkezetekben érdekelt lobbistától a néhány hónappal korábban még 139 millió forintos vagyonnal rendelkező céget úgy, hogy Kósa előtte és utána is sorra nyújtotta be az iskolaszövetkezeti szektorra, illetve a nyugdíjas munkaerő-szövetkezetre vonatkozó törvényjavaslatokat.

A miniszter a súlyos összeférhetetlenséget firtató kérdéseinkre eddig nem reagált érdemben, míg a cég kirívóan alacsony vételárát azzal kommentálta, hogy szerinte eladósodott a vállalkozás. Ennek azonban a három hónappal korábbi cégmérlegben még nem volt nyoma, a miniszter pedig azóta is hallgat arról, hogy konkrétan milyen vagyonelemei voltak-vannak a cégben. Juhász Péter, az Együtt elnöke kedden vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Kósával és feleségével szemben. A tárca nélküli miniszter rendre azzal kerüli meg a válaszadást, hogy a cégben érdekeltek „nem közszereplők”. Megjegyzendő: Kósa Lajos máskor nem ilyen érzékeny a felesége magántitkaira, így a debreceni önkormányzat által tulajdonolt Dehir.hu-n több mint 120 cikket találtunk, amelyben Kósa „nem közszereplő” felesége szerepel. De az is talányos, hogy ebből a szempontból mi a megítélése a Tócó-Pece Kft. korábbi ügyvezetőjének, Tóth Andreának, akit kabinetfőnökként Kósa Lajos mindeneseként és jobbkezeként írtak le forrásaink.

Nemcsak a Tócó-Pece Kft. vagyona, hanem létrejöttének célja is rejtély egyelőre. Csak pár fogódzó akad. Mindenekelőtt ott van a cég neve. A "Tócó" egy kibetonozott és meglehetősen szennyezett kis patak neve Debrecen nyugati részén. "Pece" néven szintén akad egy Debrecen-közeli vízfolyás, de mellette több más patakot is illetnek ezzel a névvel, illetve országhatáron túl Nagyváradot is említik, mint "Pece parti Párizst". Mindenesetre furcsa, hogy Fiák István ügyvéd 2014 végén miért holmi Kelet-magyarországi patakokról nevezte el a Pilisborosjenőn alapított cégét. Elképzelhető, hogy beszélő neve van a vállalkozásnak: ekkoriban már javában zajlott a Tócó-patak fejlesztésének előkészülete, majd 2015 őszén a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal (HBMKH) közzétette, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 670 millió forintból fejlesztené a Tócó patakot és környezetét. (Hogy milyen kicsi a világ, pláne Debrecen, azt az is mutatja, hogy a Tócó-patak fejlesztéséről döntő HBMKH élén az a Rácz Róbert kormánymegbízott áll, aki korábban két olyan, Kósa-közeliként leírt cégben is megfordult, amelyben – igaz jóval később - Tóth Andrea volt a vezető.)

Szintén Kósához köthető a céget megalapító, majd tavaly márciusban eladó Fiák István személye. Túl azon, hogy cégbírósági iratok szerint a Kósa feleségéhez került vállalkozás kézbesítési címe jelenleg is a Fiák ügyvédi iroda, forrásaink szerint többről van szó, mint sima munkakapcsolatról. Úgy hírlik, hogy a debreceni származású érdekképviseleti vezető Fiák még középiskolából, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumból ismeri a Fidesz erős emberét. Ám nemcsak ő a régi ismerős a történetben: Fiák az egyik vezetője a Meló-Diák Universitas iskolaszövetkezeti hálózatnak, amelynek két másik vezetője és alapítója éppenséggel Kósa osztálytársa volt. Tény, hogy Kósa Lajos frakcióvezetőként kiemelt figyelmet szentelt az iskolaszövetkezetek témájának, így 2015-ben és 2016-ban négy törvényjavaslatot is jegyzett – több képviselőtársával együtt – az iskolaszövetkezetekről. Végül, mint arról már írtunk, idén májusban Kósa nyújtotta be az iskolaszövetkezetek mintájára a nyugdíjas szövetkezeteket létrehozó jogszabály tervét, ami több tízmilliárdos üzletet hozhat a területen jártasaknak. Így – mint arra Hadházy Ákos (LMP) korrupcióellenes ügyvivő is utalt minapi sajtótájékoztatóján - a Meló-Diák hálózatban is több olyan cég található, amelyet kifejezetten a nyugdíjas-szövetkezeti munkára hoztak létre.

2017.12.20 06:02

Fidesz: a Soros-hálózat politikusai agresszívan támadtak a köztévés dolgozókra

Publikálás dátuma
2018.12.17 12:24
Képünkön Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, ahogy agresszívan fekszik a megfélemlített biztonsági őrök között
Fotó: Facebook/Szél Bernadett/
Hidvéghi Balázs ezt azután jelentette be, hogy biztonságiak erővel, jogsértően dobták ki Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a tévészékházból, Varju Lászlót pedig tettleg bántalmazták.
 Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak, reagálva az MTVA székházában történtekre.
Hidvéghi Balázs kifejtette: vasárnap éjjel ellenzéki politikusok behatoltak az MTVA székházába azzal az ürüggyel, hogy információt szeretnének kérni, ott aztán hamis tűzriadót idéztek elő, a televízió munkatársaira agresszíven rátámadtak, be akartak avatkozni a szerkesztőség munkájába – idézi szavait az MTI.
 Ezek jól ismert módszerek, "ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat módszerei", így akarják megfélemlíteni azokat, akik nem értenek egyet velük - mondta Hidvéghi Balázs. 
A Fidesz kommunikációs vezetője egy alternatív valóságban élhet, hiszen Szél Bernadett Facebook-közvetítéséében vasárnap éjjel és hétfőn reggel tízezrek látták élőben, ahogy a MTVA székházában pont az ellenkezője történik
  • Az épületbe nagy nehezen beengedett parlamenti képviselők egyetlen szerkesztővel, újságíróval nem beszélhettek,
  • A fegyveres biztonsági őrök szinte minden lépésüket akadályozták, végül Hadházy Ákost, egy sikertelen lépcsőmászási kísérlet után szó szerint kihajították az épületből, de kilökdösték Szél Bernadettet is – mindezt törvénysértően,
  • Varju László DK-s képviselőt hat szekuritis lökte földre, falhoz az épületben,
  • A biztonsági brigád rendőröket sem engedett be a székház területére.
2018.12.17 12:24

Folytatják: hétfőn is tüntetnek tévészékháznál

Publikálás dátuma
2018.12.17 11:44
Jelenet a december 16-i, MTVA-székház előtt tartott demonstrációból
Fotó: / Draskovics Ádám
Már nem egy petíció felolvasása a cél, az újabb demonstráció szervezői már az MTVA-t is meg akarják szüntetni.
Szabadítsuk fel a közmédiát, szüntessék meg az MTVA-t! - ezzel a címmel hirdetett meg újabb demonstrációt a Kunigunda utcába a „Minden napra egy jótett -Facebook közösség, bejelentésüket az ATV honlapja is közzé tette. 
A délelőtti órákban startoló eseményhez még kevesen csatlakoztak a közösségi oldalon, de az MTVA székházában vasárnap éjjel és hétfőn reggel történtek miatt várhatóan többen is kíváncsiak lesznek rá: tízezrek követték élő Facebook-közvetítésben, ahogy az MTVA  órákon át nem adott lehetőséget ellenzéki parlamenti képviselőknek öt pontos petíciójuk beolvasására, majd jogellenes módon szekuritisok dobták ki az épületből Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, ajtóhoz csapdosták Varju László DK-s politikust.
Vasárnap este, a tüntetéssorozat negyedik napján ezrek tiltakoztak az MTVA épülete előtt a kormányzati döntések - a túlórák önkényes emelése, a különbíróságok elfogadása– miatt. A bejáratnál felsorakozó rohamrendőrök az elmúlt napokhoz hasonlóan többször könnygázt fújtak a nekik feszülő tüntetőkre.
2018.12.17 11:44