Minden út Kósához vezet

Publikálás dátuma
2017.12.20 06:02
ISKOLATÁRSAK - A Kossuth gyakorló gimnázium és a közös emlékek összekötik őket
Régi munkatársak és iskolatársak sorakoznak Kósa Lajos feleségének nagy értékű, de potom pénzért megvett vállalkozása körül.

Újabb és újabb Kósához vezető szálak fejlenek fel az idén tavasszal ajándékáron a tárca nélküli miniszter feleségéhez került cég, a Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft. történetében. Mára például az derült ki, hogy a cég előző ügyvezetője, Tóth Andrea, Kósa Lajos kabinetfőnöke volt, ahogy a cég körül úgyszólván minden nyom Debrecenbe, Kósa Lajos környezetébe vezet vissza. Lapunk tegnap derítette ki, hogy Kósa felesége, Porkoláb Gyöngyike tavaly márciusban mindössze 6 millió forintért vette meg Fiák István, iskola-és munkaerő szövetkezetekben érdekelt lobbistától a néhány hónappal korábban még 139 millió forintos vagyonnal rendelkező céget úgy, hogy Kósa előtte és utána is sorra nyújtotta be az iskolaszövetkezeti szektorra, illetve a nyugdíjas munkaerő-szövetkezetre vonatkozó törvényjavaslatokat.

A miniszter a súlyos összeférhetetlenséget firtató kérdéseinkre eddig nem reagált érdemben, míg a cég kirívóan alacsony vételárát azzal kommentálta, hogy szerinte eladósodott a vállalkozás. Ennek azonban a három hónappal korábbi cégmérlegben még nem volt nyoma, a miniszter pedig azóta is hallgat arról, hogy konkrétan milyen vagyonelemei voltak-vannak a cégben. Juhász Péter, az Együtt elnöke kedden vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Kósával és feleségével szemben. A tárca nélküli miniszter rendre azzal kerüli meg a válaszadást, hogy a cégben érdekeltek „nem közszereplők”. Megjegyzendő: Kósa Lajos máskor nem ilyen érzékeny a felesége magántitkaira, így a debreceni önkormányzat által tulajdonolt Dehir.hu-n több mint 120 cikket találtunk, amelyben Kósa „nem közszereplő” felesége szerepel. De az is talányos, hogy ebből a szempontból mi a megítélése a Tócó-Pece Kft. korábbi ügyvezetőjének, Tóth Andreának, akit kabinetfőnökként Kósa Lajos mindeneseként és jobbkezeként írtak le forrásaink.

Nemcsak a Tócó-Pece Kft. vagyona, hanem létrejöttének célja is rejtély egyelőre. Csak pár fogódzó akad. Mindenekelőtt ott van a cég neve. A "Tócó" egy kibetonozott és meglehetősen szennyezett kis patak neve Debrecen nyugati részén. "Pece" néven szintén akad egy Debrecen-közeli vízfolyás, de mellette több más patakot is illetnek ezzel a névvel, illetve országhatáron túl Nagyváradot is említik, mint "Pece parti Párizst". Mindenesetre furcsa, hogy Fiák István ügyvéd 2014 végén miért holmi Kelet-magyarországi patakokról nevezte el a Pilisborosjenőn alapított cégét. Elképzelhető, hogy beszélő neve van a vállalkozásnak: ekkoriban már javában zajlott a Tócó-patak fejlesztésének előkészülete, majd 2015 őszén a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal (HBMKH) közzétette, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 670 millió forintból fejlesztené a Tócó patakot és környezetét. (Hogy milyen kicsi a világ, pláne Debrecen, azt az is mutatja, hogy a Tócó-patak fejlesztéséről döntő HBMKH élén az a Rácz Róbert kormánymegbízott áll, aki korábban két olyan, Kósa-közeliként leírt cégben is megfordult, amelyben – igaz jóval később - Tóth Andrea volt a vezető.)

Szintén Kósához köthető a céget megalapító, majd tavaly márciusban eladó Fiák István személye. Túl azon, hogy cégbírósági iratok szerint a Kósa feleségéhez került vállalkozás kézbesítési címe jelenleg is a Fiák ügyvédi iroda, forrásaink szerint többről van szó, mint sima munkakapcsolatról. Úgy hírlik, hogy a debreceni származású érdekképviseleti vezető Fiák még középiskolából, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumból ismeri a Fidesz erős emberét. Ám nemcsak ő a régi ismerős a történetben: Fiák az egyik vezetője a Meló-Diák Universitas iskolaszövetkezeti hálózatnak, amelynek két másik vezetője és alapítója éppenséggel Kósa osztálytársa volt. Tény, hogy Kósa Lajos frakcióvezetőként kiemelt figyelmet szentelt az iskolaszövetkezetek témájának, így 2015-ben és 2016-ban négy törvényjavaslatot is jegyzett – több képviselőtársával együtt – az iskolaszövetkezetekről. Végül, mint arról már írtunk, idén májusban Kósa nyújtotta be az iskolaszövetkezetek mintájára a nyugdíjas szövetkezeteket létrehozó jogszabály tervét, ami több tízmilliárdos üzletet hozhat a területen jártasaknak. Így – mint arra Hadházy Ákos (LMP) korrupcióellenes ügyvivő is utalt minapi sajtótájékoztatóján - a Meló-Diák hálózatban is több olyan cég található, amelyet kifejezetten a nyugdíjas-szövetkezeti munkára hoztak létre.

Erdő Péter szerint Isten azt akarja, hogy boldogok legyünk

Publikálás dátuma
2019.04.21 21:23

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet.
Isten, aki bölcsességében megalkotta az embert, azt akarja, hogy boldogok legyünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának adott, vasárnap este sugárzott húsvéti interjújában. Hozzátette: a világi emberek - politikusok, a gazdasági élet szereplői, tudósok, művészek - felelőssége, hogy az evangélium szellemében alakítsák az életet. "Isten szeretetét kell közvetítenünk az emberek felé" - hangsúlyozta a bíboros. Kérdésre válaszolva megjegyezte: szükséges az európai alapdokumentumokban a kereszténység rögzítése, csakúgy, mint a görög-római örökségé.
Szerző

Az exit poll szerint Zelenszkij irgalmatlanul megverte Porosenkót az elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.04.21 19:53

Fotó: AFP/ GENYA SAVILOV
A humorista felmérések szerint háromszor annyi szavazatot kapott, mint a hivatalban lévő államfő.
Volodimir Zelenszkij toronymagasan nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját a vasárnap esti urnazárás után közzétett első exit poll-felmérés eredménye szerint. Az úgynevezett nemzeti felmérés előzetes - helyi idő szerint 18 órai - adatai alapján a humorista elnökjelölt a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta. A nemzeti exit pollt a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov Központ nevű szociológiai intézetek végezték közösen. A végleges - az urnazáráskor készült - exit poll-eredményeket este tíz órakor teszik közzé.      Petro Porosenko az exit poll ismertetése után elismerte vereségét. Újságírók előtt azt ígérte, hogy már most telefonál Zelenszkijnek, és gratulál neki. "Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom" - jelentette ki.  Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját "Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak". Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak. "Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem" - jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult: "Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek" - tette hozzá.  Az eredménytől függetlenül, Ukrajna külpolitikájának legfontosabb elemei változatlanok maradnak: az ország továbbra is az euroatlanti integráció elkötelezett híve marad, mindkét jelölt véget akar vetni a keleti régiókban folyó harcoknak, és természetesen kiáll hazája szuverenitása, területi épsége mellett. E tekintetben különbségek csak a hangsúlyokban mutatkoznak. Zelenszkij viszont egy sor területen radikális fordulatot ígért.
Témák
Ukrajna
Frissítve: 2019.04.21 21:07