A Mészáros-lufi rejtélye

Publikálás dátuma
2017.12.20. 10:21
Mészáros Lőrinc mosolyog - Fotó: Népszava
Minek nevezhető az, amikor egy részvény egyetlen év alatt a 66-szorosára drágul? A Konzum RT papírjai 52 forinttal indítottak, és 3454 forintig jutottak. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalatbirodalom tőzsdei műveletei azt igazolják, hogy spekulációval is előre lehet jutni.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Mészáros-papírok (Konzum, Opus, Appeninn) körül mindennap történik valami - írja nagy összefoglaló cikkében az Index. Az elmúlt napokban a Konzum portfóliójába fogadott egy rakás szállodát, beszállt egy biztosítóba, és tulajdonosai között üdvözölhette a Duna Aszfaltot. Mészáros az Opus-on keresztül cseh sztárbrókerekkel együtt a Mátrai Erőmű többségi tulajdonosa lett, közben beszállt újabb médiacégekbe. Az Appeninn 800 ezer eurós nyereséggel eladott egy értékes Mérleg utcai irodaházat. (A Mészáros-birodalom minden nap besöpri a napi betevő állami megrendeléseit. Hol vasutat kezd fejleszteni, hol kályhagyári támogatásról ír alá miniszteriális szerződést, hol pedig teakonyhát épít a többmilliárdos tao-támogatásokból. - A Szerk.)

A fordított modellnek nevezett tőzsdei technikáról közöl a portál egy nagyon izgalmas képletet. Meg lehet belőle érteni, hogy Mészáros és pénzügyi partnerei (bizalmasai) voltaképpen mit csinálnak. "Képzeljük el - olvasható a cikkben -, hogy két ismert üzletember, Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért rendelkeznek 25 millió forinttal, amiből lakást szeretnének venni. Ha kimennének a budapesti lakáspiacra, egy nem is túl nagy panellakásra lenne elegendő a pénzük. Ám ők mást találnak ki, létrehoznak egy LFV (Lakásokat Fogunk Venni) Nyrt. elnevezésű nyilvános részvénytársaságot, és ebbe a cégbe teszik be a 25 millió forintot. A társaság eleinte annyit ér, amennyi érték, vagyis amennyi pénz van benne, 25 millió forintot. Az LFV Nyrt. ezért kibocsát 25 ezer darab, egyenként ezerforintos részvényt, ezeket bevezetik a tőzsdére.

A társaság meghirdeti a stratégiáját, lakásokat szeretne majd venni. A tőzsde elkezd hinni a papírban, a befektetők tudják, hogy Mészáros és Jászai ügyes fiúk, azt feltételezik, hogy jó kapcsolataik is vannak, vélhetően kedvező feltételekkel tudnak majd lakásokat venni. A részvény arra a vak hitre, hogy Mészárossal jó egy cégben lenni, elkezd szárnyalni. Előbb ezer forintról felmegy a kurzus ötezer forintra, majd hirtelen egészen tízezer forintra. Egyre többen hallanak a csodás áremelkedésről, mindenki be akar szállni. Eltelik egy év, és azt látjuk, hogy az a cég, amiben valójában csak 25 millió forint tőke van, már 66-szoros áron forog a börzén. Vagyis egyetlen részvény ára ezer forintról 66 ezer forintra szaladt fel. Mindenki csodálkozik, a pénzügyi elemzők és az újságírók háborognak, szidják a tudatlan spekulánsokat, a kurzust senki sem érti."

Viszont a jelek szerint működik. A teljes cikk a Mészárost körülvevő tőzsdei konstrukció vázlatával itt  található. 

A Konzum többségi befolyást szerezhet az Apeninn fölött
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett tájékoztatás szerint a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a Konzum PE Magántőkealap, valamint a Konzum Management Kft. együttesen 51,34 százalékos, többségi befolyást szerezhet az irodaházakat, ipari és logisztikai ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető Appeninn Holding Nyrt. fölött.A Konzum Nyrt. tájékoztatása szerint most került a társaság tulajdonába a Lehn Consulting AG-tól vásárolt, 24,51 százalékos részvénycsomag.
Emellett a Konzum Nyrt. leányvállalata, a Konzum Management Kft. a december 18-i záróárfolyamon, részvényenként 724 forintos áron kivásárolja a Lehn Consulting AG Appeninnben lévő, az eddig kibocsátott részvények 2,32 százalékos csomagját. A Konzum Management Kft. tulajdonszerzéséhez Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulása is szükséges.
A versenyjogi eljárást követően az Appeninn Nyrt. nevesített tulajdonosai 24,51 százalékban a Konzum PE Magántőkealap, 24,51 százalékban a Konzum Befektetési és vagyonkezelő Nyrt., valamint 2,32 százalékban a Konzum Management Kft. lesznek. A Konzum Nyrt. részvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek, a papír utolsó ára 3405 forint volt. Az Appeninn Nyrt. részvényeivel a tőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a részvények előző napi záró ára 715 forint volt. (MTI)

 

Szerző

Gyomorforgató - Lejárt, penészes hústermék a budapesti piacon

Publikálás dátuma
2017.12.20. 09:49
Forrás: NÉBIH
Több mint 3,2 tonna lejárt szavatosságú, jelöletlen, penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított hústermék megsemmisítését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fény utcai piacon, ahol elrendelte a termékek forgalomból való kivonását, megsemmisítését, és a hibák kijavításáig (?) felfüggesztette az üzlet működését. 

A hivatal közleménye szerint ellenőreik súlyos higiéniai problémákkal és élelmiszerbiztonsági mulasztásokkal szembesültek a múlt hét eleji ellenőrzés során. A bolt üzemeltetői ugyanis a legalapvetőbb higiéniai és tárolási követelményeket sem tartották be.

Az egész üzletben nagyfokú rendetlenség uralkodott, az ellenőrök nagy mennyiségű, oda nem illő, használaton kívüli tárgyat – lábbelit, esernyőt, fölösleges dobozokat – találtak az egyes helyiségekben. Az élelmiszert tartalmazó kartondobozok, ládák közvetlenül a padozaton álltak, a radiátorcsövön kolbász lógott. Az elsődleges funkcióját be nem töltő, működésképtelen, és erősen szennyezett kézmosóra hulladékkal teli szemeteszsákot akasztottak. Hasonló gondatlanság jellemezte az egységben fellelt árukészletet is. A termékek között jelentős mennyiségben voltak a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, jelöletlen vagy – dokumentáció hiányában – nem nyomon követhető élelmiszerek. Az árucikkek egy része penészes, erősen szennyezett volt, továbbá azokat a hűtési lánc megszakításával, szobahőmérsékleten tárolták, illetve, kifejezett jogszabályi tiltás ellenére, lefagyasztották. 

A hatóság a feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a kereskedelmi egység tevékenységét. Az üzlet a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hibákat azóta kijavította, így – az ismételt hatósági szemlét követően – a Nébih szakemberei feloldották a tevékenység felfüggesztését. A hatósági eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.

A piac vezetősége megdöbbent

A Fény Utcai Piac Kft., a piac üzemeltetője és többségi tulajdonosa szerdán közölte az MTI-vel: megdöbbenéssel vették tudomásul a súlyos élelmiszerbiztonságot veszélyeztető szabálytalanságot, amely sérti a piac jó hírnevét. A Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ területén az élelmiszerbiztonsági szabálytalanságok elkerülése céljából - a társasházközösség költségén - a Nébih kirendeltséget tart fenn, amelynek többek között feladata az is, hogy az üzletek élelmiszerbiztonsági ellenőrzésével megelőzhetők legyenek az ilyen és hasonló cselekmények. Az üzemeltetést végző cég ugyanis nem rendelkezik hatósági jogkörrel, közvetlenül nem ellenőrizheti az üzlethelyiségben folytatott értékesítő tevékenységet, és a forgalmazott áruk minőségét - írták.
Közölték: a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ Társasház intéző bizottsága és az üzlethelyiség tulajdonosa, a Fény Utcai Piac Kft. megvitatta a kialakult helyzetet és a tulajdonos arról tájékoztatta az intéző bizottságot, hogy a helyiségbérleti jogviszonyt azonnali hatállyal felmondja.

 

Szerző
Frissítve: 2017.12.20. 15:36

Vizsgálatok, eredmények, kudarcok

Mostanában sorozatban hozzák nyilvánosságra a legutóbbi nemzetközi PISA-felmérés adatait. Az olvasás és szövegértés kérdéseit illetően is az derül ki, hogy a magyar oktatás nem igazán jól szerepel. Máris hallom, ha az eredmények nem a győzelemről tanúskodnak, a minisztérium azt mondja, "ez nem is olyan vizsgálat, nem kell komolyan venni!" Ennyit - szövegértés gyanánt - még tanult a minisztérium Karinthytól.

Abban egyet kell érteni: a PISA olyan nemzetközi vizsgálat, amelyben a résztvevő országok elismerik a felmérés filozófiáját, hogy tudniillik nem azt nézik, jól felelünk, vagy rosszul, a PISA teszt azt vizsgálja, hogy az iskolában, vagy a máshol szerzett tudást miképp alkalmazzák a tanulók. Ez megegyezés született. Ha elfogadjuk a játékszabályokat, a gólokat is tudomásul kell venni. Romlott az eredményünk a nemzetközi mezőnyben, miközben néhány ország előre szaladt, mert odafigyelt az oktatásügyre.

Máshonnan is nézhetjük. Az tagadhatatlan, hogy a betű világa a globális folyamatokban válságban van, szívesebben hallgatunk rádiót, mint olvasunk újságot, szívesebben ámulunk vagy dühöngünk egy plakát láttán, semmint nyilatkozatokat olvasnánk. Az internetes kultúra más típusú olvasást kíván. Újra kell gondolni ezt az emberi képességet, válaszolnunk kell e kihívásra, hogy ez más olvasás-e, mint a mikor a nagymamám könyvet vásárolt unokájának, s én belefeledkeztem a történetbe.

A szövegértéssel kapcsolatban is nemzetközileg ismert társadalmi probléma vázolható fel. Világszerte felismerte a szakma, hogy a különböző társadalmi csoportok – ehhez még nem is kell bevándorlónak leni – különböző nyelveket használnak, e nyelvek átjárása nehezebb, mint korábban, mert jobban szétszakadt a társadalom. Van egy művelt köznyelv, amit mi is, és az intelligens politikai pártok is beszélnek, de azt már a kutya se érti, ám a "hello röfit" hamarabb megérti a társadalom. De mondhattam volna külföldi példát is.

Az iskola világszerte válságban van, nehezen találja a válaszokat. De vannak államok, társadalmak, amelyek odafigyelnek, megpróbálnak segíteni, alkalmazkodni a társadalom kulturális tagoltságához, s hidakat építenek. Félreértés ne essék, nem a hoffmanni – sehová sem vezető "híd-programra" gondolok. Sajnos a mi államunk mindkét kérdést (a "betű kultúrájának átalakulását", illetve a "több kultúra szót értését egy nemzeten belül") elhanyagolhatónak tartja.

Ezt mondtam a minap is a problémamegoldás és együttműködés kompetenciáit illetően tapasztalható nemzetközi kudarc elemzésekor: az erőteljesen sulykolt állami ideológia becsorog az iskolába, amely azonban nincs felkészülve az ehhez hasonló nagy "földrengésekre". E fent említett két követelmény kudarca eredményezte, hogy - kis túlzással - a diákok és tanárok lassító sztrájkkal válaszolnak a kormány különböző, az alkalmazkodást képtelenné tevő nyomására. A magyarországi, közép-európai pedagógiai kultúra e képességfejlesztési kihívásokra hagyományosan amúgy sem keresett, de nem is talált jó válaszokat. Valami megindult a 70-es évek végétől a 90- es évek közepén át az ezredfordulóig, s akkor jött a jobboldali-konzervatív fordulat, a pedagógiai "ellenforradalom", amely ezeket a képességeket hivatalból lekicsinyelte.

Nem is kell megérteni a kormányzati szövegeket sem, elég, ha csak úgy csinálunk. A diák is bólogat, mintha megértené, visszaböfögi a leckét. Sok hazai vizsgálat igazolta – a példa Nahalka Istváné -, hogy ha a diák jól válaszol - a Föld gömbölyű -, ötöst kap, de ha le kell rajzolni, ahány gyerek, annyiféle változatot rajzol, mert közben, a háttérben, már azt is hallja, hogy talán nem is gömbölyű, ez is csak a „komcsik” találmánya.

Az "ős patkány" a "meg nem gondolt gondolat" mondom éppen József Attila halálának kerek évfordulóján. Erre látom visszavezethetőnek az iskola krízisét is: a meg nem gondolt gondolat euforikus diadalmenetével magyarázom.

Az eredmények görbéje – akárhogy is nézzük - lefelé tart. Egyelőre megállíthatatlanul, pedig Arturo Uit kellene megállítani. Nem tudom szebben mondani (bár lehet, hogy e hivatkozással ma már előidézhetek szövegértési problémát a mai olvasóknak). Bizonyos oktatáspolitikusok kész törvénytervezettel várják a csodát, abban reménykednek, hogy az új – demokratikus - kormány első intézkedései ezzel kapcsolatosak lesznek majd. Egy tanulmányutamon, még a nyolcvanas években, egy aprófalvas vidéken élő bölcs parasztember az iskolakörzetesítésről keserűen azt mondta nekem: az özönvizet nem lehet visszaszivattyúzni…

Igaza van. Újra kell építeni a pedagógusok gondolkodásmódját.

Szerző