A lóláb

Az izraeli kormánypárt, a jobboldali Likud nemzetközi igazgatója azzal dicsekszik, hogy információkkal segítette Orbán Viktor Soros-ellenes kampányát. Eli Hazan azt mondta a The Jerusalem Postnak, veszélyes embernek tartják Sorost, aki "tisztességtelen dolgokat csinál". Konkrétan: a 2015-ös választási kampány idején támogatást nyújtott egy Benjamin Netanjahu kormányával szemben álló izraeli szervezetnek. 2016 nyarán aztán a DCLeaks kiszivárogtatta a Nyílt Társadalom Alapítvány belső levelezését, amelyben egyes e-mailek kétségbe vonták az izraeli demokráciát. Ennek nyomán Izraelben kampány indult Soros ellen. A DCLeaksről kiderült, hogy az orosz titkosszolgálat áll mögötte, de úgy tűnik, a Likudnak ez mindegy. Ha Netanjahu hatalmának megőrzéséről van szó, akár az ördöggel is cimborálnak - akkoriban úgyis éppen Barack Obama volt a fő ellenségük.

Összegezve: az oroszok Soros ellen ugrasztották az izraelieket, azok meg odadobták a csalit Orbánnak, aki ráharapott. Közvetett bizonyíték van rá, hogy a lélekmérgező kampányban az oroszok keze is benne van.

A Likud korifeusa elismeri, hogy Magyarországon antiszemita felhangja van a Soros elleni kampánynak. Azt is, hogy magyarországi zsidó vezetők kérték, ne beszéljen Sorosról. Sőt, azt is, hogy antiszemiták vannak Orbán pártjában, ami "probléma". Mindazonáltal úgy véli, hogy Orbánnal szót tud érteni, és a magyar zsidóknak Orbán támogatása az érdekük. Egészen más a helyzet a Jobbikkal, az ő esetükben Hazan nagyon aggódik, hogy "az antiszemita párt megalkuszik a magyar baloldallal". Így meg is érkeztünk az izraeli kormány egyre erősebben hangoztatott vádjához, miszerint Európában a baloldal antiszemita. Ezzel szemben az iszlámellenes szélsőjobboldal Izrael szerint teljesen rendben van.

Magyarországon a baloldali pártok nem Izrael-ellenesek, legfeljebb nem mindenben értenek egyet Netanjahuval. A Fideszben az izraeliek szerint is vannak antiszemiták, de ez a jelek szerint Jeruzsálemből nézve még mindig kisebb veszély, mint a baloldal. Az sem számít, hogy utóbbinak két fő ereje, a szocialisták és a Demokratikus Koalíció hallani sem akar a Jobbikkal való együttműködésről. A lényeg, hogy Netanjahu és Orbán számíthatnak egymásra: közös ellenségük van, aki támogatja a hatalom útjában álló civil szervezeteket.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke lapunk hétfői számában azt írta, hogy a diaszpóra és Izrael kapcsolata hosszabb távon fogja meghatározni a zsidó közösség fejlődését a világban, mint a Jeruzsálem státusa körül az elmúlt hetekben kialakult konfliktus. Hazant és a Likudot ez nem érdekli. Mint ahogy Orbánt sem, hogy pártjában Pócs Jánosok disznólkodhatnak. A hosszú távú érdekeket felülírják a választási szempontok - főleg, hogy vereség esetén korrupciós ügyei miatt, akárcsak Netanjahu, Orbán sem lehet biztos a zavartalan, békés öregkorban.

A fecsegő kedvű likudosnak köszönhetően megint többet tudunk arról, hogyan működik a világ. Kilóg a lóláb: minden a hatalomról szól, nem érdekes itt se a zsidóság, se a civil világ. Legkevésbé az igazság.

Szerző
2017.12.21 07:11

Szerintem

Cafeteria extra  Nem látok csodálkoznivalót a Gundel étteremnek az Orbán-menzán alkalmazott, erősen mérsékelt árain. Ez ugyanaz a vállalkozói magatartás, mint amelyik a TAO pénzekből messze jelentőségén felül juttat milliárdokat a Kedves Vezető felcsúti csapatának. Mindkét esetben a vállalkozó valamilyen előnyre számít a szolgálataiért, a Gundelnél pedig tudjuk is, milyen területen: ez a tendereztetett csomagban szereplő állami fogadások, események cateringje. A Miniszterelnöki Hivatal persze ezt másképp is intézhette volna, például - ha nem tették volna tönkre a cafeteria rendszerét - adhatna étkezési támogatást a dolgozóinak, amivel ők a valós menzaárakat mérsékelhetnék. Akkor persze azon lehetne lamentálni, miért is kell egy miniszterelnöki hivatali dolgozónak, vagy épp egy parlamenti képviselőnek – hiszen az Országház menzáján is hasonló árak vannak - jelentős étkezési hozzájárulást adni. De ez morálisan is egy másik történet, a vállalkozó legalább kimarad belőle. Echter István A remény halála? Az illúziók nélküliség, a Fidesz autokrata stílusa és intézkedései már régen elérték az EU ingerküszöbét. A Sargentini-jelentés a bizonyítéka: a ketrecharcos Orbán érezhetően megroggyant. Akkor mégis, miért ez a beletörődő társadalmi hangulat körülöttünk? Igaz, ennek a farizeus politikának és a Brüsszel-ellenes fellépésnek nem a kormány, hanem a magyar nép láthatja kárát, hiszen az EU-nak vannak elvárásai a pénz felhasználását illetően. Ez azonban mégsem a sötétbe vezető alagút, mert minél rosszabb a nyomás alá helyezett hatalomnak, annál szélesebb út nyílik az ellenzéknek. Én nem forradalmat vizionálok egy kormányváltás érdekében, csak érzem: előbb-utóbb csordultig lesz ama bizonyos pohár. A Vár ura és oligarchái százas szeget vernek a demokratikus jogállam koporsójába, és nem akarnak bikaként elvérezni a torreádorok ellenében. Egy olyan országban, ahol a miniszterelnök semmitmondó sajtótájékoztatójára is csak meghívásos alapon jutnak be médiumok, a kommunikáció legalábbis dadog. Olyan hangosan kell kiáltani, hogy ők is megértsék! Dr. Nagy Zoltán Egy szavazat Sok szó esik mostanában a közelgő EP választásokról, de nagyon hungarocentrikusan. Mint laikus, szeretnék tisztán látni. Az Európai Parlament képviselőit az Európai Unió polgárai választják meg, demokratikusan, one man, one vote alapon – gondolom én, de lehet, hogy tévedek. Elképzelhető, hogy a kettős állampolgárságú „külhoni magyarok” két országban is választhatnak EP képviselőt? Különösen furcsának találnám, ha a titkos (pl. szlovákiai) kettős állampolgárok fontosabbak lennének, mint a jogkövető uniós állampolgárok. Tisztában vannak ezzel Brüsszelben? Wiegandt Richárd
2019.01.19 16:00
Frissítve: 2019.01.19 16:00

Soros Tízparancsolata

Az a tény, hogy az Európai Parlament majdnem kétharmados többséggel szavazta meg a jelentést, amely szerint jogállamisághoz kötnék a 2021-2027-es uniós költségvetési időszakban a támogatások kifizetését, arra mutat rá: hiába veri vissza keményen a külgazdasági és külügyminiszter, a kormányszóvivő, vagy a kormány bármely tagja a magyar kabinetet ért „sorosista támadásokat”, az EU nagy részének elege van ebből a stílusból. A pökhendi, cinikus, lekezelő, bicskanyitogató megnyilatkozások helyett nem ártana ezen elgondolkodni. 
Eddig az uniós pénzek – finoman fogalmazva – sajátos felhasználásával kisbirodalmak épültek. Itthon ezt minden további nélkül meg lehetett tenni, de más országokban szemet szúr, hogy a NER a németek, a franciák és más demokráciák befizetéseiből hozta létre a saját urizáló elitjét. Az EP által elfogadott javaslatból persze nem lesz egyik napról a másikra minden országra érvényes törvény, de az igenek magas aránya után elég valószínű, hogy az Európai Tanácson is átmegy majd. A magyar-lengyel vétó ezúttal kevés lesz. 
Nyilván egyetlen fideszes képviselőtől sem várhatjuk, hogy a nyilvánosság előtt beismerje a lopást. Az azonban sajátos, hogy a csütörtöki döntést még olyan kormánypárti politikusok is Soros ármánykodásának nevezték, akik épp az EP-től veszik fel nem is csekély fizetésüket. Mintha nem volnának tisztában azzal, hogy épül fel az Unió parlamentje, vagy hogy azt pártok tucatjai alkotják, amelyeknek a lehető legcsekélyebb kapcsolatuk sincs az amerikai magyar milliárdossal. 
Két lehetőség van. Vagy hirtelen elbutulás miatt írják a jelentés elfogadását Soros számlájára, vagy simán hazudnak. S mivel kormányunk a kereszténység bástyája, mélyen hívő politikusai pedig az Evangélium szellemisége szerint élnek, marad az első variáció. Az ostobaság persze nem feltétlenül egy államférfi legszerencsésebb tulajdonsága, de ez itthon talán nem is feltétlenül igaz. S hogy a Tízparancsolatban „Ne lopj” is szerepel? Nyilvánvalóan ez is a Soros-terv része.
2019.01.19 09:10
Frissítve: 2019.01.19 09:13