Előfizetés

Lekenyereznék Phenjant a téli olimpia előtt

Dél-Korea kész később megtartani az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatot, ha Észak-Korea megfelelően viselkedik a februári pjongcsangi téli olimpia ideje alatt – jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök szerdán. Az NBC News emlékeztetett, hogy a fontos nemzetközi esemény küszöbén az államfő nagy erőkkel igyekszik csökkenteni a feszültséget a régióban. Phenjan mindig rossz szemmel nézte a szokásos hadgyakorlatot, amely a rezsim szerint nyílt agresszió, a háború előkészítése.

Drága út miatt támadták Philippe-et

Publikálás dátuma
2017.12.21. 06:38
Fotó: AFP/Patrick Kovarik

Magánrepülőgép használata miatt kellett szerdán magyarázkodnia a francia kormányfőnek. Édouard Philippe és delegációja a közelmúltban egy hivatalos látogatásból hazatérve vette igénybe a magángépet, 350 ezer euróért – írta a Reuters. A francia sajtó keményen támadta ezért a miniszterelnököt, aki azzal védekezett, hogy mihamarabb vissza kellett térniük a francia fővárosba Tokióból, s ez volt az egyetlen lehetőség.

Nem vizsgálódhat az ENSZ Mianmarban

Publikálás dátuma
2017.12.21. 06:37
Fotó: AFP/Dominique Faget

Nem engedik be Mianmarba – az egykori Burmába – az ENSZ egyik emberi jogi szakértőjét, aki a rohingyák elleni támadásokat vizsgálta volna. A kormány tájékoztatása szerint – idézte a közleményt a BBC – Janghi Li azért nem léphet be januárban az ázsiai országba, „mert nem független és tárgyilagos”. A különleges megbízott válaszképp azt nyilatkozta: a tiltás is annak a jele, hogy „valami borzalmas dolog” történik az ország nyugati részén található Rakhinében. A muzulmán kisebbség tagjai elleni erőszakos fellépést az ENSZ korábban etnikai tisztogatásnak nevezte. Augusztus óta több mint 650 ezer rohingya vándorolt Bangladesbe. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet közelmúltban publikált jelentése szerint legalább 6500-an vesztették életüket augusztus 25. és szeptember 24. között.