Szita Károly;"Soros-terv";

2017-12-21 06:03:00

Szita visszaél kollégái függőségi helyzetével

A központosítások nyomán a kabinetnek és a kormánypártnak mind inkább kiszolgáltatott polgármesterektől "kért" segítséget a Soros György elleni harchoz a fideszes Szita Károly. Azt, hogy a kaposvári polgármester visszaél a kollégái függőségi helyzetével, jelzi például az: a lapunk által megkeresett települési vezetők közül többen is csak névtelenséget kérve mondták el véleményüket a nagy vitákat kiváltó levélről, nehogy retorzió érje városukat, falujukat.

A kaposvári polgármester a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként Brüsszelből irányított, Soros György által pénzelt, korlátlan migránsbetelepítéssel riogat, kiemelve, mindezt az amerikai milliárdos által pénzelt civil szervezetek vezénylik majd le. Ennek megakadályozására a kaposvári városvezető polgármesteri egyeztetést javasol január elejére.

A levelet megannyi polgármester megkapta. A Népszava által megkérdezettek közül többen – jellemzően falvak és kisebb városok vezetői – nem akartak névvel nyilatkozni az ügyben, noha többségük értelmetlennek és hangulatkeltésnek tartotta a levélben foglaltakat, s feleslegesnek az egyeztetést. Anonimitásuk indokaként mindannyian településük érdekét hozták fel: úgy vélték, ha megnyilvánulnak, s valós véleményüket mondják el, annak falujuk, városuk issza meg a levét az uniós pályázatok elbírálásakor.

Akadtak azért – főként nagyobb, erősebb, így a kormánytól kevésbé függő városok –, amelyek vezetői nem hallgattak.

"Ezt az ócska, hazug, uszító levelet ma hozta a posta. A levél írója a régi rendszerben is jó elvtárs volt, még Ill/2-es ügynökként is „védte a hazát”. Kádár elvtárs hű katonája ma még jobban teljesít" – fogalmazott közösségi oldalán Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

Nem szereti a menekülteket és a kérdéseket sem
A nagy visszhangot kiváltó levelében írt állításairól szerettük volna megkérdezni Szita Károlyt is. Többek között arra lettünk volna kíváncsiak: Mi alapján nevezi az évek óta karitatív tevékenységet végző civil szervezetek irodáit bevándorlás-szervező irodáknak? Szita Károly kérdéseinkre kitérő választ adva, mindössze annyit közölt: "Nem szeretne a Kaposváron illegális bevándorlókat látni, s mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ne is érkezzenek."

Keményen reagált Botka László, Szeged szocialista polgármestere is: "Szita Károly. Mindig szeretett írni. Most levelet, régebben jelentést. Most migránsokról, régebben a hozzátartozóiról. Jelenleg a Fidesznek dolgozik."

– Túllihegett ez az egész Soros György-történet – mondta Vass Péter, Szigetvár független polgármestere. – A civilek vegzálása pedig különösen érthetetlen, hiszen közéletben dolgozóként régóta tapasztalom, hogy hiánypótló munkát végeznek, így megdöbbent a megbélyegzésük. Más a véleményem Sorosról is, mint a kormánynak: egy megöregedett amerikai milliárdos, akitől szerintem nem kell félni.

A baranyai kisváros polgármestere hozzátette: 99,9 százalék, hogy nem megy el az egyeztetésre. Vélhetően nem lesz ott a január eleji tanácskozáson Gémesi György sem, aki amúgy nem is kapott levelet Szita Károlytól. Csak a sajtóból értesültem arról – mondta Gödöllő polgármestere, aki szerint az akció nem más mint "Szita Károly elvtárs" szánalmas megfelelési kényszere.

Gémesi György megjegyezte, ha kapna is meghívót, nem menne el az egyeztetésre, ugyanis nem a városvezetők dolga a menekültkérdés megoldása.

– Egyetlen önkormányzat sem fogadhat be saját hatáskörben menekülteket a bevándorlási hivatal engedélye nélkül, így az egész történet csak pótcselekvés. A civil szervezetekkel szemben pedig, melyek esetlegesen törvényellenesen működnek, a jogszabályok alapján kell fellépni, ám szubjektív szempontok diszkriminálni őket törvénytelen. – jelentette ki, s azzal folytatta: – Szita Károlynak, mint a Megyei Jogú Városok Szövetsége vezetőjének sokkal inkább azzal kellene foglalkoznia, miként lehetséges, hogy egy akkora város, mint Pécs csődbe ment. Amiatt kellene szót emelnie, hogy politikai gyámság alá helyezték a baranyai megyeszékhely polgármesterét. Esetleg megkérdeznie, miért nem mondott még le a pécsi vezetés, s hogyan lehetséges, hogy nincs felelőse a csődnek?

Akadt olyan településvezető is, aki szerint a levélben leírtak jogszabályba ütköznek, ugyanis megvalósul az uszítás. Hasonlóképpen vélekedett a Facebookon Lattmann tamás nemzetközi jogász is, aki szerint feljelentést lehetne tenni rémhírterjesztés vagy közveszéllyel fenyegetés miatt, s hasonló jogi lépésről írt Kaltenbach Jenő egykori ombudsman is.

Kaposmérő polgármestere szerint Szita egy maffiafőnök
„Próbálok finoman fogalmazni: a kaposvári hulladékmaffia nem nézi jó szemmel, hogy nekünk ilyen van, és a maffiavezér, aki nem más, mint a város vezetője, mindent elkövet annak érdekében, hogy ide ne kerüljön inert hulladék.” Szita Károlyról mondta ezt Prukner Gábor, kaposmérői polgármester még a település novemberi testületi ülésén – az erről készült felvételt a helyi hírblog, a Kapos-t szúrta ki. A faluvezető az önkormányzat hulladék-feldolgozójával kapcsolatos nehézségekről szólva fogalmazott keményen.
Az indulatok hátterében az áll: Kaposmérő négy másik településsel szerződést kötött Kaposvárral egy hulladéklerakóról. A falu ingyen adta a telket a telephez, amely el is készült, s bár kezdetben érkezett is hulladék Kaposvárról, a megyeszékhely végül elállt az üzlettől, s a szerződés alapján járó összeget sem fizette ki. Kaposmérő bírósághoz fordult: első és másodfokon is nyert, az ügy jelenleg a Kúria előtt van. A polgármester beszédében szót ejtett arról is, hogy többek között azért sem érkezik a kaposvári hulladék a lerakójukba, mert a város vezetése ezt a "felsővezetői jótanácsot" adta az érintett vállalkozásoknak.