Szita visszaél kollégái függőségi helyzetével

Publikálás dátuma
2017.12.21 06:03
FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /

A központosítások nyomán a kabinetnek és a kormánypártnak mind inkább kiszolgáltatott polgármesterektől "kért" segítséget a Soros György elleni harchoz a fideszes Szita Károly. Azt, hogy a kaposvári polgármester visszaél a kollégái függőségi helyzetével, jelzi például az: a lapunk által megkeresett települési vezetők közül többen is csak névtelenséget kérve mondták el véleményüket a nagy vitákat kiváltó levélről, nehogy retorzió érje városukat, falujukat.

A kaposvári polgármester a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként Brüsszelből irányított, Soros György által pénzelt, korlátlan migránsbetelepítéssel riogat, kiemelve, mindezt az amerikai milliárdos által pénzelt civil szervezetek vezénylik majd le. Ennek megakadályozására a kaposvári városvezető polgármesteri egyeztetést javasol január elejére.

A levelet megannyi polgármester megkapta. A Népszava által megkérdezettek közül többen – jellemzően falvak és kisebb városok vezetői – nem akartak névvel nyilatkozni az ügyben, noha többségük értelmetlennek és hangulatkeltésnek tartotta a levélben foglaltakat, s feleslegesnek az egyeztetést. Anonimitásuk indokaként mindannyian településük érdekét hozták fel: úgy vélték, ha megnyilvánulnak, s valós véleményüket mondják el, annak falujuk, városuk issza meg a levét az uniós pályázatok elbírálásakor.

Akadtak azért – főként nagyobb, erősebb, így a kormánytól kevésbé függő városok –, amelyek vezetői nem hallgattak.

"Ezt az ócska, hazug, uszító levelet ma hozta a posta. A levél írója a régi rendszerben is jó elvtárs volt, még Ill/2-es ügynökként is „védte a hazát”. Kádár elvtárs hű katonája ma még jobban teljesít" – fogalmazott közösségi oldalán Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

Nem szereti a menekülteket és a kérdéseket sem
A nagy visszhangot kiváltó levelében írt állításairól szerettük volna megkérdezni Szita Károlyt is. Többek között arra lettünk volna kíváncsiak: Mi alapján nevezi az évek óta karitatív tevékenységet végző civil szervezetek irodáit bevándorlás-szervező irodáknak? Szita Károly kérdéseinkre kitérő választ adva, mindössze annyit közölt: "Nem szeretne a Kaposváron illegális bevándorlókat látni, s mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ne is érkezzenek."

Keményen reagált Botka László, Szeged szocialista polgármestere is: "Szita Károly. Mindig szeretett írni. Most levelet, régebben jelentést. Most migránsokról, régebben a hozzátartozóiról. Jelenleg a Fidesznek dolgozik."

– Túllihegett ez az egész Soros György-történet – mondta Vass Péter, Szigetvár független polgármestere. – A civilek vegzálása pedig különösen érthetetlen, hiszen közéletben dolgozóként régóta tapasztalom, hogy hiánypótló munkát végeznek, így megdöbbent a megbélyegzésük. Más a véleményem Sorosról is, mint a kormánynak: egy megöregedett amerikai milliárdos, akitől szerintem nem kell félni.

A baranyai kisváros polgármestere hozzátette: 99,9 százalék, hogy nem megy el az egyeztetésre. Vélhetően nem lesz ott a január eleji tanácskozáson Gémesi György sem, aki amúgy nem is kapott levelet Szita Károlytól. Csak a sajtóból értesültem arról – mondta Gödöllő polgármestere, aki szerint az akció nem más mint "Szita Károly elvtárs" szánalmas megfelelési kényszere.

Gémesi György megjegyezte, ha kapna is meghívót, nem menne el az egyeztetésre, ugyanis nem a városvezetők dolga a menekültkérdés megoldása.

– Egyetlen önkormányzat sem fogadhat be saját hatáskörben menekülteket a bevándorlási hivatal engedélye nélkül, így az egész történet csak pótcselekvés. A civil szervezetekkel szemben pedig, melyek esetlegesen törvényellenesen működnek, a jogszabályok alapján kell fellépni, ám szubjektív szempontok diszkriminálni őket törvénytelen. – jelentette ki, s azzal folytatta: – Szita Károlynak, mint a Megyei Jogú Városok Szövetsége vezetőjének sokkal inkább azzal kellene foglalkoznia, miként lehetséges, hogy egy akkora város, mint Pécs csődbe ment. Amiatt kellene szót emelnie, hogy politikai gyámság alá helyezték a baranyai megyeszékhely polgármesterét. Esetleg megkérdeznie, miért nem mondott még le a pécsi vezetés, s hogyan lehetséges, hogy nincs felelőse a csődnek?

Akadt olyan településvezető is, aki szerint a levélben leírtak jogszabályba ütköznek, ugyanis megvalósul az uszítás. Hasonlóképpen vélekedett a Facebookon Lattmann tamás nemzetközi jogász is, aki szerint feljelentést lehetne tenni rémhírterjesztés vagy közveszéllyel fenyegetés miatt, s hasonló jogi lépésről írt Kaltenbach Jenő egykori ombudsman is.

Kaposmérő polgármestere szerint Szita egy maffiafőnök
„Próbálok finoman fogalmazni: a kaposvári hulladékmaffia nem nézi jó szemmel, hogy nekünk ilyen van, és a maffiavezér, aki nem más, mint a város vezetője, mindent elkövet annak érdekében, hogy ide ne kerüljön inert hulladék.” Szita Károlyról mondta ezt Prukner Gábor, kaposmérői polgármester még a település novemberi testületi ülésén – az erről készült felvételt a helyi hírblog, a Kapos-t szúrta ki. A faluvezető az önkormányzat hulladék-feldolgozójával kapcsolatos nehézségekről szólva fogalmazott keményen.
Az indulatok hátterében az áll: Kaposmérő négy másik településsel szerződést kötött Kaposvárral egy hulladéklerakóról. A falu ingyen adta a telket a telephez, amely el is készült, s bár kezdetben érkezett is hulladék Kaposvárról, a megyeszékhely végül elállt az üzlettől, s a szerződés alapján járó összeget sem fizette ki. Kaposmérő bírósághoz fordult: első és másodfokon is nyert, az ügy jelenleg a Kúria előtt van. A polgármester beszédében szót ejtett arról is, hogy többek között azért sem érkezik a kaposvári hulladék a lerakójukba, mert a város vezetése ezt a "felsővezetői jótanácsot" adta az érintett vállalkozásoknak.

2017.12.21 06:03

Kapcsolódó

Rémhírkeltés

Soros: A világ elvesztett egy nagy embert

Publikálás dátuma
2018.08.18 17:25

Fotó: AFP/ OLIVIER HOSLET
„A világ elvesztett egy nagy embert Kofi Annan halálával. Hiányozni fog.” - búcsúzott Twitter-oldalán az egykori ENSZ-főtitkártól az üzletember.
Kofi Annan szombaton, rövid betegség után hunyt el. A Nobel-békedíjas diplomata 80 éves volt.
hvg.hu visszaidézte: 2017 áprilisában Kofi Annan levélben állt ki a CEU mellett. Ebben úgy fogalmazott, az egyetem nagyban hozzájárul a demokrácia további fejlődéséhez, főleg "Európa azon részén, amelyet már sokszor fertőztek meg ártalmas ideológiák". Hozzátette, az intézmény vitathatatlanul hozzájárul ahhoz, hogy a szólás- és véleményszabadság alapvető értékeit a jövő generáció számára is átadja. Annan végül reményét fejezi ki a levélben, hogy a CEU folytathatja működését.
2018.08.18 17:25

Kifulladásig tűzoltók

Publikálás dátuma
2018.08.18 15:35

Fotó: Népszava/
Szabadnap helyett pénzt kérnének a tűzoltók. Az eddigi fizetésük helyett pedig többet. Azt mondják, ha sürgősen nem rendezik a helyzetüket, lassan nem lesz, aki eloltsa a tüzet - írja a Vasárnapi Hírek.
László tizenöt éve tűzoltó. Kelet-Magyarországon, egy kisvárosban él feleségével és négyéves kislányával. Egy hónap múlva jön a második gyerek. Ahogy minden tűzoltó, ő is 24-48 órázik, ami azt jelenti, hogy egy teljes napot szolgálatban tölt, aztán két napot pihen. „Ha szerencsém van, éjszaka nincs riasztás. Ha van, másnap használhatatlan vagyok.” Pedig kell az erő, mert László egy fuvarozó cégnél dolgozik másodállásban. A pihenőnapjain építkezésekre visz sódert, homokot, téglát, ami kell. László története teljesen hétköznapi. Ha elmeséli az ember egy másik tűzoltónak, az csak legyint. „A pestiek és a többi nagyvárosban élő tűzoltók közül nagyon sokan mentőznek. Vannak, akik a mentőápolói képzést is elvégzik. Én kamionoztam, alpinnal fát vágtam, ipari búvárkodtam. Csináltam mindent, ami létezik a földön.” Ezt már Vidó Attila, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének Békés megyei elnöke mondja. Az ötvenes éveiben járó, egykori hivatásos tűzoltó néhány éve kilépett a testületből, de az érdekvédelmi munkát nem adta fel. „Egy betegség miatt olyan helyzetbe kerültem, hogy kérhettem a szolgálati nyugdíjat. Akkor még lehetett – mondja. – Ma viszont a tűzoltó is dolgozhat 65 éves koráig, már ha bír.”

Kompótot pakolni

A tűzoltóknak és a többi rendvédelmisnek 2012 volt a fekete év. Ekkor vették el tőlük a szolgálati nyugdíjat. Helyette kapták az „életpályamodellt”, ami kiszámítható és biztos megélhetést ígért. És hogy ne feledjük: 50 százalékos, fokozatos bérfejlesztést, első körben rögtön 30 százalékos emeléssel. „Ez volt az első kamu – sorolja Antalfi Zsolt, a nemrég alakult Egységes Tűzoltó Szakszervezet társelnöke. – A tűzoltók fizetése nagyjából 9 bérelemből áll össze. Alapbér és többféle pótlék. Erre mit csináltak? Elvettek négy bérelemet, és a maradékot emelték meg átlagosan 30 százalékkal. Legtöbbünknek jó, ha 10 százalékkal nőtt a pénze.” A tűzoltók bére a napokban kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a szakszervezetek közölték: nem fogadják el a szolgálati törvény jövőre életbe lépő módosítását, amely szerint a rendvédelmi szférában a túlórákat ezután nem fizetik ki, hanem szabadnapra lehet váltani. Egy kezdő tűzoltó átlagosan nettó 160 ezer forintot visz haza. Ezért elvben 168 órát dolgozik egy hónapban, ami 7 szolgálatot jelent. Csakhogy a valóságban általában többet kell teljesíteni. A tűzoltók úgynevezett féléves időkeretben dolgoznak, ennyi idő alatt általában 4-6 plusz munkanapjuk keletkezik. Különösen nagy forróságban, hóban és árvízben. Vagyis elég gyakran. „Idén januárban a parancsnokunk határozottan kérte, hogy pénzben kérjük a túlszolgálatot, mert nincs ember, aki a szabadnapon helyettesítsen” – mondja László. „2015-ben azt hitték, nem kell majd túlórát fizetni, olyan vonzó lesz a tűzoltó pálya – folytatja Antalfi Zsolt. – Közben a versenyszférában megtörtént a valódi béremelkedés, nálunk viszont minden maradt a régiben. Nem csoda, hogy ma lasszóval kell fogni a tűzoltót. Ki az a hülye, aki 160 ezerért kockáztatja az életét, miközben az Aldiban ennek a másfélszereséért kompótot is lehet pakolni a polcra? Én nem a másét sokallom, a mienket keveslem. Miközben a felelősség összehasonlíthatatlan.” Egy svéd tűzoltónak minden évben meghatározott időt rekreációval kell töltenie. Meg is van ennek az infrastruktúrája. Ugyanez a helyzet Németországban, Dániában és több más nyugat-európai országban. Néhány éve működik a visegrádi országok tűzoltóinak informális szervezete is. A magyar tűzoltók innen tudják, hogy a román, szlovák, cseh vagy lengyel kollégák sem maszekolnak a szabadnapjukon.  

Magyar tűzoltó menni Dánia

A tűzoltóélet nagy kaland. Gondolhatnánk, a huszonévesek tolonganak, hogy naponta átélhessék a Pokoli tornyot vagy a Lánglovagokat. Eközben a valóság az, hogy a toborzók konganak az ürességtől. „Nemrég olvastam az Indexen, hogy az újságírójuk elment egy toborzóra. Hárman voltak, de a fizikai teszt után ő marad egyedül. Amikor én kezdtem, csak kihalásos alapon lehetett az ember tűzoltó. Én egy évig vártam az üresedésre, igaz, akkor ez még nyugdíjas szakma volt” – mondja Vidó Attila. Ma a fiatalok, ha egyáltalán idejönnek – tisztelet a kivételnek – csak addig maradnak, amíg nem kapnak jobban fizető állást. „Manapság egy pizzafutár élete legalább olyan kalandos, mint a miénk, többet fizet és a csajok is szeretik a motoros srácokat – mondja Antalfi Zsolt. – És ha hibázol, nem a katonai bíróság ítélkezik feletted. Nem csoda, hogy a gyerekek inkább pizzafutárnak mennek, mint tűzoltónak. Vagy éppen mosogatni Dániába. „Sokáig gondolkodtam, mi a fenét csináljak. Ezt imádom, ez az életem, de ötszörös pénzt ígértek – meséli Géza, aki egy Pest megyei őrsről szerel le hamarosan, és a barátnőjével kiköltözik Dániába. – 2013-ban szereltem fel, akkor még otthon laktam a szüleimnél. Amikor megnősültem, úgy számoltam, kijövünk a pénzből. A feleségem keres majd ugyanennyit, aztán az életpályamodellel az én pénzemet is emelik. Elvégeztem egy különleges szerkezelői tanfolyamot, de így sem viszek haza 175 ezernél többet. Meguntam az állandó maszekolást.”

Fáradhatatlanul

Miközben az újak nem jönnek, hamarosan az ötvenes korosztály lesz a tűzoltóság derékhada. Ez az a korosztály, amelyiknek még fontos a lojalitás. És amelynek már nemigen van lehetősége váltani. Tűzoltó marad a nyugdíjig, ha megéri. Egy ötvenes tűzoltó éppen olyan állapotban van, mint egy átlagos ötvenes magyar férfi. Vagy még olyanabban. Teljesíteni viszont nekik is éppen úgy kell, mint egy fiatalabbnak. „Én hat éves korom óta aktívan sportolok, de a vérnyomásom már nekem is az egekben van. Van rajtam néhány plusz kiló, és térdműtétre várok – mondja Vidó Attila. – Zsinka András helyettes államtitkár nemrég azt mondta: Uraim, mindenki tartsa magát karban! Én is elmúltam ötven, mégis fel tudok menni a létrára! A festőlétrára biztosan, de próbáljon meg arra felszaladni, ami a szerkocsin van. Vagy a hóna alatt egy gyenge kis ötven kilós menyecskével lefutni a tizedikről.” Ehhez Antalfi Zsolt csak annyit tesz hozzá, hogy ötven fölött a civil életben is már mindenféle nyavalyája van az embernek, de ha egy kőműves, aki 25 évesen napi húsz sor téglát rakott le, 52 évesen már csak tizennégyet, annak nem szólnak egy szót sem. De ha egy vele egyidős tűzoltó a tízemeletesben a nyolcadikon elfárad, az ugye nincs rendben?” És akkor mi lesz – teszi fel a kérdést az újságíró –, ha nincs elég tűzoltó, és újak se jönnek? Vidó Attila szerint ugyanaz, mint eddig: játék a matekkal. Majd leviszik a kötelező minimális létszámokat. Ha eddig három raj volt egy műszakban, ezután lesz másfél. „Ha jövőre elkezdjük görgetni magunk előtt a ki nem vett szabadnapokat, akkor az lesz, hogy mondjuk eddig egy tűzesethez kivonult 50 tűzoltó 3 parancsnokságról, most majd csak 30 megy ki. Amíg a tűz el van oltva, a polgár nem vesz észre semmit.” És amíg a rendőröknél évek óta jól működik az érdekegyeztetés (a miniszter rendszeresen találkozik az érdekképviseleti vezetőkkel), a tűzoltók mostohagyereknek érzik magukat. A miniszter azt mondta, alakítsanak ki közös álláspontot a katasztrófavédelem főigazgatójával, és akkor tárgyalhatnak. „A főigazgató viszont 2017 februárja óta nem hajlandó leülni tárgyalni velünk” – mondja Vidó Attila. Így tényleg nehéz.  (Vasárnapi Hírek)
2018.08.18 15:35
Frissítve: 2018.08.18 15:51