Szita visszaél kollégái függőségi helyzetével

Publikálás dátuma
2017.12.21. 06:03
FOTÓ: NÉPSZAVA

A központosítások nyomán a kabinetnek és a kormánypártnak mind inkább kiszolgáltatott polgármesterektől "kért" segítséget a Soros György elleni harchoz a fideszes Szita Károly. Azt, hogy a kaposvári polgármester visszaél a kollégái függőségi helyzetével, jelzi például az: a lapunk által megkeresett települési vezetők közül többen is csak névtelenséget kérve mondták el véleményüket a nagy vitákat kiváltó levélről, nehogy retorzió érje városukat, falujukat.

A kaposvári polgármester a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként Brüsszelből irányított, Soros György által pénzelt, korlátlan migránsbetelepítéssel riogat, kiemelve, mindezt az amerikai milliárdos által pénzelt civil szervezetek vezénylik majd le. Ennek megakadályozására a kaposvári városvezető polgármesteri egyeztetést javasol január elejére.

A levelet megannyi polgármester megkapta. A Népszava által megkérdezettek közül többen – jellemzően falvak és kisebb városok vezetői – nem akartak névvel nyilatkozni az ügyben, noha többségük értelmetlennek és hangulatkeltésnek tartotta a levélben foglaltakat, s feleslegesnek az egyeztetést. Anonimitásuk indokaként mindannyian településük érdekét hozták fel: úgy vélték, ha megnyilvánulnak, s valós véleményüket mondják el, annak falujuk, városuk issza meg a levét az uniós pályázatok elbírálásakor.

Akadtak azért – főként nagyobb, erősebb, így a kormánytól kevésbé függő városok –, amelyek vezetői nem hallgattak.

"Ezt az ócska, hazug, uszító levelet ma hozta a posta. A levél írója a régi rendszerben is jó elvtárs volt, még Ill/2-es ügynökként is „védte a hazát”. Kádár elvtárs hű katonája ma még jobban teljesít" – fogalmazott közösségi oldalán Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

Nem szereti a menekülteket és a kérdéseket sem
A nagy visszhangot kiváltó levelében írt állításairól szerettük volna megkérdezni Szita Károlyt is. Többek között arra lettünk volna kíváncsiak: Mi alapján nevezi az évek óta karitatív tevékenységet végző civil szervezetek irodáit bevándorlás-szervező irodáknak? Szita Károly kérdéseinkre kitérő választ adva, mindössze annyit közölt: "Nem szeretne a Kaposváron illegális bevándorlókat látni, s mindent meg is tesz annak érdekében, hogy ne is érkezzenek."

Keményen reagált Botka László, Szeged szocialista polgármestere is: "Szita Károly. Mindig szeretett írni. Most levelet, régebben jelentést. Most migránsokról, régebben a hozzátartozóiról. Jelenleg a Fidesznek dolgozik."

– Túllihegett ez az egész Soros György-történet – mondta Vass Péter, Szigetvár független polgármestere. – A civilek vegzálása pedig különösen érthetetlen, hiszen közéletben dolgozóként régóta tapasztalom, hogy hiánypótló munkát végeznek, így megdöbbent a megbélyegzésük. Más a véleményem Sorosról is, mint a kormánynak: egy megöregedett amerikai milliárdos, akitől szerintem nem kell félni.

A baranyai kisváros polgármestere hozzátette: 99,9 százalék, hogy nem megy el az egyeztetésre. Vélhetően nem lesz ott a január eleji tanácskozáson Gémesi György sem, aki amúgy nem is kapott levelet Szita Károlytól. Csak a sajtóból értesültem arról – mondta Gödöllő polgármestere, aki szerint az akció nem más mint "Szita Károly elvtárs" szánalmas megfelelési kényszere.

Gémesi György megjegyezte, ha kapna is meghívót, nem menne el az egyeztetésre, ugyanis nem a városvezetők dolga a menekültkérdés megoldása.

– Egyetlen önkormányzat sem fogadhat be saját hatáskörben menekülteket a bevándorlási hivatal engedélye nélkül, így az egész történet csak pótcselekvés. A civil szervezetekkel szemben pedig, melyek esetlegesen törvényellenesen működnek, a jogszabályok alapján kell fellépni, ám szubjektív szempontok diszkriminálni őket törvénytelen. – jelentette ki, s azzal folytatta: – Szita Károlynak, mint a Megyei Jogú Városok Szövetsége vezetőjének sokkal inkább azzal kellene foglalkoznia, miként lehetséges, hogy egy akkora város, mint Pécs csődbe ment. Amiatt kellene szót emelnie, hogy politikai gyámság alá helyezték a baranyai megyeszékhely polgármesterét. Esetleg megkérdeznie, miért nem mondott még le a pécsi vezetés, s hogyan lehetséges, hogy nincs felelőse a csődnek?

Akadt olyan településvezető is, aki szerint a levélben leírtak jogszabályba ütköznek, ugyanis megvalósul az uszítás. Hasonlóképpen vélekedett a Facebookon Lattmann tamás nemzetközi jogász is, aki szerint feljelentést lehetne tenni rémhírterjesztés vagy közveszéllyel fenyegetés miatt, s hasonló jogi lépésről írt Kaltenbach Jenő egykori ombudsman is.

Kaposmérő polgármestere szerint Szita egy maffiafőnök
„Próbálok finoman fogalmazni: a kaposvári hulladékmaffia nem nézi jó szemmel, hogy nekünk ilyen van, és a maffiavezér, aki nem más, mint a város vezetője, mindent elkövet annak érdekében, hogy ide ne kerüljön inert hulladék.” Szita Károlyról mondta ezt Prukner Gábor, kaposmérői polgármester még a település novemberi testületi ülésén – az erről készült felvételt a helyi hírblog, a Kapos-t szúrta ki. A faluvezető az önkormányzat hulladék-feldolgozójával kapcsolatos nehézségekről szólva fogalmazott keményen.
Az indulatok hátterében az áll: Kaposmérő négy másik településsel szerződést kötött Kaposvárral egy hulladéklerakóról. A falu ingyen adta a telket a telephez, amely el is készült, s bár kezdetben érkezett is hulladék Kaposvárról, a megyeszékhely végül elállt az üzlettől, s a szerződés alapján járó összeget sem fizette ki. Kaposmérő bírósághoz fordult: első és másodfokon is nyert, az ügy jelenleg a Kúria előtt van. A polgármester beszédében szót ejtett arról is, hogy többek között azért sem érkezik a kaposvári hulladék a lerakójukba, mert a város vezetése ezt a "felsővezetői jótanácsot" adta az érintett vállalkozásoknak.

Szerző

Kapcsolódó

Rémhírkeltés

Akik nem számítanak az "emberbarát" kormánynak

Publikálás dátuma
2017.12.21. 06:00
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Súlyos szakemberhiány gátolhatja a nagy létszámú szociális intézmények kiváltására indított, már eddig is nagy vitákat kiváltó programot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint mintegy 25 ezer fogyatékos és pszichiátriai, szenvedélybeteg ember él intézményi keretek között, közülük 21 ezren 50 fősnél nagyobb intézményben. Egy 22 milliárd forintos uniós program segítségével 2019-ig 2500 gondozottat költöztetnének 8-12 fős lakóotthonokba, 2023-ig pedig további 7500 ember kerülhet családiasabb környezetbe, mintegy 55 milliárdból. Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e bővíteni az ellátásban résztvevő gondozók, szakemberek körét, nem kaptunk választ a tárcától. Pedig ez lényeges momentum: a projektet figyelemmel kísérő szakértők ugyanis figyelmeztetnek, attól, hogy a fogyatékkal élő emberek egy részét a nagy intézményekből kisebb lakóotthonokba költöztetik, nem lesz több szakképzett ápoló, gondozó, holott a nagy létszámú intézményekben is gyakran a szakemberhiány jelenti a legnagyobb problémát.

Krémer Balázs szociológus, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke úgy látja, a szakemberhiány miatt nem lehet majd mindenkit kiköltöztetni. – Folyamatos műszakban, differenciált szakmai stábot 8-12 emberre sem felállítani, sem alkalmazni nem lehet. Nincs annyi szakember és nincs annyi bérkeret, normatíva. Például egy dührohamban kitörő értelmi fogyatékos ember humánus, nem agresszív lefogásához, ön- és közveszély ártalmatlanításához legalább 4-5 felkészült ápoló kell, annyi, amennyi egy 8-12 fős kis intézményben nem lesz egyszerre jelen – mutatott rá Krémer.

A szakértő szerint azok a gondozottak, akik nem képesek önállóbb életre, biztos, hogy a nagyintézményekben maradnak, hiszen folyamatos felügyeletüket, ápolásukat csak szakemberek és technikai eszközök intenzív alkalmazásával lehet megoldani, erre viszont a kisebb lakóotthonokban aligha lesz lehetőség. Krémer úgy véli, a kiváltási folyamatnak leginkább azokról kell szólnia, akik most is képesek az önállóságra, vagy képessé tehetők erre. Képesek például a verbális kommunikációra, egyedül lehet hagyni őket, el tudják magukat foglalni, önállóan kielégíthetik biológiai szükségleteiket kielégíteni, döntéseket hoznak arról, mit vegyenek fel, vagy hogy mit szeretnének enni, esetleg tanulni, dolgozni.

Ám számos esetben még ők sem szabadulhatnak meg véglegesen a nagyintézményi ellátástól. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) tüzetesen átvizsgálta a kiváltási programra érkezett és elfogadott pályázatokat. Azokból pedig kiderült: a legtöbb esetben úgy tervezték meg az intézetekben élő értelmi fogyatékos emberek jövőbeli életét, hogy a korábbi nagyintézményekből azok parkjába, vagy az intézménynek helyt adó településre, netán egy szintén állami fenntartásában, de más, hasonló adottságú településen működő intézet közelébe költöztetik őket.

"A lakókat reggelente kisbuszokkal beszállítják az intézetek területére, ahol a nappali ellátásuk kerül megszervezésre (éppen úgy, ahogyan eddig is). Így nem jön létre új szolgáltatási struktúra, sem új alapellátások, a fogyatékos személyek ellátása továbbra is szegregált formában, totális ellátási szemléletben történik" – írta az érdekvédelmi szervezet. Vagyis a gondozottaknak lényegében csak az alvóhelyük lesz máshol. Feltehetőleg ebben is nagy szerepet játszik a szakemberhiány; nincs annyi gondozó, amennyivel biztosítani lehetne a napközbeni ellátást a különálló lakóotthonokban.

Az Emmi ezzel kapcsolatban csak annyit közölt: a pályázati felhívás a szakmai észrevételek figyelembevételével került véglegesítésre és megjelentetésre, a projekt társadalmi egyeztetésén az ÉFOÉSZ is részt vett. Hozzátették: a kormány elkötelezett, hogy a fogyatékos emberek számára minél nagyobb mértékben biztosítsa az önálló életvitel és a közösségi élet lehetőségét.

Mint arról többször írtunk, a projektet már korábban is számos bírálat érte. Többek között azért, mert az új, most tervezett, családiasabb otthonokat kis településeken, jellemzően faluszélen építenék fel, ami egyáltalán nem segíti a fogyatékkal élők integrálását.

Harc az akadálymentesítésért
Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordul a 3-as metró ügyében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet szerint a magyar állam, Budapest és BKV Zrt. az M3-as metró részleges akadálymentesítésével megsértette a fogyatékossággal élőkkel szemben az egyenlő bánásmód követelményét.

Szerző

Röpködő mínuszok, havazás, szél

Publikálás dátuma
2017.12.20. 22:51
Shutterstock illusztráció
Csütörtökön északnyugat felől melegfront felhőzete borítja be hazánkat, egyre többfelé fordulhat elő havazás, melyet később a Dunántúlon nyugat felől havas eső, eső válthat fel.  Gyenge, mérsékelt lesz a nyugati, délnyugati szél. Hajnalban -8, -2, északon néhol -9, -12 fokot mérhetünk. Napközben 0, +4 fok valószínű - írja az Időkép. 

Pénteken már nyugat felől több helyen felszakadozhat a felhőzet és hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Az ország legészakkeletibb tájain fordulhat csak elő kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. A szél többfelé megélénkül, néhol erős lökések is kísérhetik. Hajnalban -2, +4, délután 1-8 fok várható. 

Szombaton erős, a Dunántúlon viharos lesz az északias szél. Hózápor, kisebb havazás a hajnali, reggeli órákban főként északkeleten alakulhat ki, délután északnyugaton az eső eredhet el. A csúcshőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.

Vasárnap enyhe, több helyen szeles idő várható több órás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Hajnalban csak néhol lehet gyenge fagy, délután pedig 10 fok körüli maximumokat mérhetünk. Karácsonykor is enyhe, csapadékmentes időre van kilátás.

Szerző