Karafiáth Orsolya: jól elvagyok egyedül

Publikálás dátuma
2017.12.22 06:45
Fotó: Wavrik Gábor
Fotó: /
Nyíltan vall az alkohol romboló hatásáról Karafiáth Orsolya legújabb, Szirén című regényében, de a mű ennél többről is szól.

– Nem önéletrajzot írtam, és semmi hasonló szándékom nem volt – jelenti ki Karafiáth Orsolya költő-író nemrég megjelent, Szirén című kötete kapcsán. Az olvasóban ugyanis okkal merül fel a kérdés: vajon a regény főhőse, az alkoholizmussal küzdő Anna mennyiben Karafiáth és mennyiben nem ő. A Szirén fiktív történet, az író mégis nyíltan vall benne az alkoholizmus romboló hatásáról három generáció nőtagjain keresztül.

A regény főhőse, Anna hol gyermekként, hol kamaszként jelenik meg a történetben: a páratlan fejezetekben még kislányként lép elénk, míg a páros fejezetekben már felnőtté váló nőként. A regényben a lány egészen korán megismerkedik az alkohollal, pontosabban látja anyját és nagyanyját, ahogy azok bánatukat újabb pohár sörbe vagy egy üveg borba fojtják. Anna a rossz példa hatására és saját életének ziláltsága miatt is az alkoholhoz fordul, és később, már befutott énekesnőként is képtelen letenni a poharat.

A történet tehát nem életrajz, de a benne felmerülő probléma közel áll Karafiáth életéhez. – Én is alkoholbeteg voltam, elég súlyosan, elég sokáig – vallja be az író, aki éveken át az ital hatása alatt állt, sőt, bevallása szerint még inkább, mint a regény hőse. Utólag visszagondolva nem is érti, hogyan bírta fizikailag az ivást, miközben állandó állása is volt. Az alkohollal telt évek során naplót is vezetett, és visszaolvasva azt maga is megdöbbent az akkori énjén.

Idővel Karafiáth mégis kievickélt a helyzetből: egy barátnője tanácsára felkeresett egy terapeutát. – A fizikai elvonás hamar lecsengett, inkább a lelki elvonással volt gondom – mondja az író, aki eleinte az önértékelési gondjaival és a hirtelen felszabadult szabadidejével nem tudott mit kezdeni. És bár az alkoholról sikerült leszoknia, egy másik problémájával még nem tud mit kezdeni. Karafiáth, akárcsak a regény főhőse, szorongásokkal küzd. Noha számos módszerrel próbálkozott, eljárt jógaórákra és meditált, a problémát még nem sikerült kezelnie. – A szorongást viszont remek hajtóerőnek tartom, mely kifejezetten a versírásban segít – így Karafiáth.

Ahogy a Szirén sztorija halad, úgy válik Anna egyre népszerűbb énekesnővé, sztárrá. A párhuzam ismét adná magát, de Karafiáth nem gondolja magát hírességnek. – Bizonyos körökben ismert vagyok, de nem tekintem magam celebnek – mondja, de hozzáteszi: akadtak időszakok, amikor jobban felfigyeltek rá az emberek, például mikor a Metropol napilapba publikált vagy megjelent egy-egy kötete. A nyilvános szereplésekkel mégis fura a viszonya, mivel Karafiáth magát egy visszahúzódó, zárkózott személynek tartja. – Én nagyon jól elvagyok egyedül – mondja mosolyogva.

Bár a Szirén fő témája az alkoholizmus, a regény ennél többről szól. A történetben felbukkanó családtagok, barátok, szeretők – és különösen Anna – a biztonságot keresik, egy menedéket, amelyet mindig egy másik ember közelségétől várnak. A főhős azonban sorozatos kudarcot vall. Önmagával sincs kibékülve, ezért más személyekkel sem képes az egészséges kapcsolatra, így hiába ismerkedik össze újabbnál újabb férfiakkal, akik talán elhozhatnák a megváltást, mégis szakít velük. – Ha valaki elmerül a saját valóságában, az nem tudja a másikat értékelni, szeretni – mondja Karafiáth.

Az író nem először foglalkozik a függés témájával, hiszen már a 2012-es Kicsi Lili című regényében is a másoktól való függésről írt. Karafiáth azonban trilógiát tervez: már elkezdte írni a következő regényét, melyben a mások szeretetétől, a külvilág elismerésétől, visszaigazolásától való függést fogja körbejárni.

Kérdés persze, hogy Karafiáth a lélekboncoló történeteivel felszabadítja-e az olvasóit. Nos, ha konkrét megoldással nem is szolgál, a történeteiben szereplő rossz példákból mindannyian tanulhatunk.

Névjegy
Író, költő, műfordító. Legújabb, Szirén című kötete nemrég jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában.

2017.12.22 06:45

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00